POZOR Štrajky na nemeckých železniciach (2)

2010-10-26 09:45:00 |   |    | 

NEMECKO - Celonárodný štrajk odborových organizácií železníc Transnet a GDBA, dnes vážne narušil vlakovú dopravu vo viacerých nemeckých spolkových krajinách.



Dočasné výstražné štrajky od rána prebiehajú v Severnom Porýní-Vestfálsku, Bavorku, Sasku-Anhaltsku a Dolnom Sasku, postupne by sa mali pridať takmer všetky spolkové krajiny, 

K ochromeniu prevádzky došlo vo viacerých kľúčových železničných uzloch vrátane Frankfurtu nad Mohanom, Mníchova, Kolína nad Rýnom a Stuttgartu. Problémy sú na  regionálnych, diaľkových aj niektorých medzištátnych linkách. Podľa odborárov ide len o začiatok protestov.ä

"Chceme vyslať signál zamestnávateľom, že to myslíme vážne," zdôraznil šéf odborového zväzu Transnet Alexander Kirchner. K štrajku sa doposiaľ pripojilo asi 700 železničiarov.

Štrajk bude pokračovať aj v ďalších dňoch. Zamestnanci chcú vyvinúť tlak na štátneho prevádzkovateľa Deutsche Bahn a šesť súkromných spoločností, aby zlepšili svoje ponuky v rokovaniach o mzdách, ktoré dospeli do slepej uličky.

Cieľom odborárov je celoplošná mzdová dohoda, ktorá by znemožnila, aby súkromné spoločnosti dávali zamestnancom nižšie platy v snahe zvýšiť svoju konkurencieschopnosť pri získavaní lukratívnych železničných kontraktov. Mzdy železničiarov v súkromnom sektore sú až o 20 percent nižšie.

---------------------------

NEMECKO - Štrajk na nemeckých štátnych železniciach postihne od utorkového rána milióny cestujúcich.  Informovali o tom včera odbory bez spresnenia, ktoré oblasti krajiny budú zasiahnuté najviac. Podľa agentúry DPA sa tak musia desaťtisíce cestujúcich v Nemecku pripraviť na výpadky regionálnych vlakov. Protesty by mohli takisto spomaliť diaľkové a medzištátne vlaky.
     
Odborové organizácie Transnet a GDBA zastupujúce desaťtisíce nemeckých železničiarov uviedli, že štrajk bude trvať "počas týždňa", aby zamestnanci podporili svoje požiadavky. Chcú, aby štátny prevádzkovateľ Deutsche Bahn a súkromné prevádzkové spoločnosti zlepšili svoje ponuky v rokovaniach o mzdách, ktoré dospeli do slepej uličky.
     
"Nemožno dovoliť, aby kolegovia dostávali o 20 percent menšiu mzdu za tú istú prácu. Najmä preto nie, že súkromní prevádzkovatelia používajú tento typ dampingových miezd ako konkurenčný nástroj na získavanie kontraktov," uviedli odbory vo vyhlásení.

 

Zdroj/autor: reuters,dpa,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa