NA KRÍDLACH Sopky na Kamčatke narušujú leteckú dopravu

2010-10-29 09:15:00 |   |    | 

KAMČATKA/ video - Sopečné erupcie na ruskej Kamčatke vyniesli do vzduchu veľké oblaky popola, čo si vyžiadalo odklony letov. V mestečku Usť-Kamčatsk, kde je zem pokrytá silnou vrstvou popola, sa viditeľnosť znížila na niekoľko metrov.



Úrad ministerstva pre mimoriadne situácie na Kamčatke dnes uviedol, že mračná popola zo sopiek Šiveluč a Klučevskaja narušujú leteckú dopravu.
     
Usť-Kamčatsk s 5000 obyvateľmi nie je v nebezpečenstve, úrady ich však vyzvali, aby ostávali vo vnútri budov a utesnili okná a dvere.
     
Vulkanológ Sergej Seňukov pre televíziu Rossija 24 uviedol, že oblaky popola vystúpili do výšky až desať kilometrov a šíria sa smerom na východ nad Tichý oceán.
    
Kamčatka so svojimi 29 aktívnymi sopkami a s viac než dvoma stovkami vyhasnutých, patrí k najaktívnejším vulkanickým oblastiam na svete.

Ključevskaja je s výškou 4750 metrov tiež najvyšším aktívnym vulkánom na euroázijskom kontinente.

K zvýšenej aktivite sa prebúdza približne každých päť rokov. Sopka zvýšila svoju činnosť začiatkom minulého týždňa. Poslednou veľkou erupciou sopky Šiveluč zaznamenali odborníci v roku 1964, obyvateľstvu žijúcemu v susedstve bnebezpečenstvo
nehrozilo.


 

Zdroj/autor: ap,čtk,tasr,drom

VIDEO Kamčatka - sopky narušujú dopravu



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa