Kniha Najzaujímavejšie príbehy miest

2010-12-08 17:00:00 |   |    | 

Od počiatku urbanizácie v Mezopotámii až k dnešným svetovým metropolám ovplyvnili veľkomestá rozvoj ľudskej civilizácie - Babylon a Ninive, Atény a Rím, Istanbul a Benátky, Timbuktu a Samarkand sú názvy voňajúce dejinami a romantikou.



V knihe Sedmdesát nejzajímavějších příběhů měst světa nájdete ich príbehy v čase, v dobách najdávnejších.

Viac ako päťdesiat význačných autorov predstavuje charakter každého miesta a vysvetľuje dôvody, prečo bolo mesto úspešné. S každým mestom sa zoznámime v období jeho zlatého veku – s Lisabonom v dobe zámorských objavov, s Rímom za renesancie, s Edinburgom za osvietenstva.

Kniha rozpráva nielen o dejinách, ale i o umení a architektúre, obchode a podnikaní, cestách a prieskumných výpravách, ekonomike a politike, ale predovšetkým o ľuďoch, ako pracujú a bavia sa, v čo veria a ako po celé tisícročia dokázali žiť spolu v tesnej blízkosti, dokonca v zhode a harmónii. Kniha je portrétom svetovej civilizácie.

V knihe nájdete rozprávanie o bájnych mestách prvého tisícročia – Damask a Bagdad v období kalifátu, Teotihuacán a mayský Tikal v Strednej Amerike a Čhang-an, metropola čínskej dynastie Tchang.

Stredovek zažil rast mocných miest – Palerma a Paríža v Európe, Benine v Afrike a khmérskeho Angkoru v Ázii.

Na počiatku moderného sveta sa pozrieme do islamského Isfahánu a Agry, do Prahy a Amsterdamu v dobách ich slávy a budeme pokračovať súčasnými veľkomestami Londýnom a New Yorkom, Tokiom a Barcelonou, Los Angeles a Sao Paulom.

 

Sedmdesát nejzajímavějších příběhů měst světa

John Julius Norwich
Vydavateľstvo: Slovart CZ
Rok vydania: 2010
Počet strán: 596
Väzba: viazaná
Cena: 32,46 eur

VIDEO Kniha Najzaujímavejšie príbehy miest

 


 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ikar

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa