Martinik

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny:

Departement de la Martinique

Martinik je ostrovom v Karibskom mori, leží severne od Trinidadu a Tobaga. Patrí medzi francúzske zámorské departmenty. Kus Francúzska v trópoch s ostrovanmi nosiacimi poslednú parížsku módu a jediacimi croissanty. Hudba štýlu zouk znejúca z barov a nočných klubov pripomína vlastnú kultúru ostrova, založenú na karibsko-kreolských tradíciách.

Hlavné mesto: Fort-de-France     
Rozloha: 1128 km2
Počet obyvateľov: 376 480 (2018)
Štátne zriadenie: francúzsky departmant
Geografická poloha: Karibské more
Časové pásmo: Slovensko -5 (6) hod.
Podnebie:

Podnebie na Martiniku je mierne tropické, strieda sa obdobie dažďov a sucha. Teplota je mierne tropická, často vejú vlhké morské pasáty. Priemerná teplota je medzi 24°C v o februári až do 27°C v auguste.  More má teplotu medzi 25°C a 28°C, vlhkosť medzi 77% a 85%. Dve sezóny: od februára do júna je obdobie sucha. Obdobie dažďov - od júla do januára.  Prudké dažde a možnosť tvorby cyklónov v tejto oblasti je od septembra do októbra.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE FORT-DE-FRANCE

Mestá: Fort-de-France (hlavné mesto), Saint Pierre, La Trinite    
Mena: euro (EUR)     
Jazyky: francúzsky, kreolský patois, niektorí obyvatelia hovoria anglicky
Náboženstvo:

katolíci (75%), protestanti (9%), hinduisti

Diplomatické zast.:

SR nemá na Matiniku diplomatické zastúpenie. Príslušným úradom je

Veľvyslanectvo SR v Havane (Kuba).
Embajada de la República Eslovaca
Calle 66, No. 521, Entre 5B y 7, Miramar, Playa, Havana
Telefón: +53 7 204 1884
Mobilný telefón:  +53 5263 0584, prípadne: +53 5263 0534
Fax: +53 7204 1883
E-mail: emb.havana@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/havana

Veľvyslanectvo Francúzskej republiky
Hlavné námestie 7. 812 83 Bratislava
Tel.: +421 2 5934 7111
E-mail: diplo@france.sk
Web: ambafrance-sk.org/

Ministerstvo zahraničných vecí SR

Víza  /doklady:

Občania EÚ potrebujú mať pri vstupe na Martinik platný občiansky preukaz, alebo cestovný pas.


O krajine

Jedlo a pitie: Miestna strava je ovplyvnená kombináciou francúzskej a  kreolskej kultúry. Kuchyňa je zložená z ovocia ako banány, ananás z morských surovín ako sú raky, homáre a rôzne druhy rýb. Má vynikajúcu povesť a tvrdí sa že kniha receptov z Martiniku je „suvenírom, ktorý sa oplatí odniesť.“ Ostrov má okolo 500 reštaurácií a barov ponúkajúcich jedlo a pitie. Nájdete tu exkluzívne reštaurácie s európskymi a exotickými špecialitami, tiež francúzske, talianske a indické. Jesť sa dá v pizzériách a typických francúzskych pekárňach.   

Ostrov je známy kvalitnou pitnou vodou. Zamestnanci plavebných spoločností tu často nakupujú vodu pre ďalšie okružné plavby. Najpopulárnejším alkoholom sú miestne vyrábané rumy. Existuje množstvo druhov a pripravujú z nich rôzne ovocné punče. Sú síce sladké, ale veľmi alkoholické! Pije sa tu tiež miestne pivo Lorraine, ale rumom nemôže konkurovať.

Bezpečnostné riziká: Jediným rizikom sú prírodné pohromy. Ostrov býva zasahovaný hurikánmi priemerne každých osem rokov.

Zdravotníctvo: Je na vysokej úrovni. Vo väčších mestách sú najlepšie vybavené nemocnice. Doktori sú kvalifikovaní, dobre vybavené sú aj štátne nemocnice. Nemusíte sa obávať, že by ošetrenie v miestnej nemocnici predstavovalo nejaké zásadné riziká. Pokiaľ budete v hoteli potrebovať lekársku pomoc, je najvhodnejšie osloviť recepciu, kde vám najpresnejšie poradia, na koho sa obrátiť, prípadne vám sami zavolajú lekára. V podstate nie je miesto, ktoré by sme vám vyložene nedoporučili. Platí ale všeobecné pravidlo, že čím väčšie mesto, tým väčšia a tým aj lepšie vybavená nemocnica. Miestni doktori sú spravidla veľmi kvalifikovaní a pochádzajú z Francúzska, kde absolvovali štúdium medicíny alebo aspoň dlhoročnú stáž. Ich kvalifikácia je teda dostačujúca a i štátne nemocnice bývajú dostatočne vybavené, takže nemajte žiadne obavy.

Internet:(.mq) www.martinique.org/, www.martinique.pref.gouv.fr/

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Na ostrove sa odporúča požičať si auto. Na letisku je množstvo spoločností ponúkajúcich tieto služby. Množstvo autopožičovní si zaratúva extra poplatok za každý odjazdený kilometer. Platia tu vodičské preukazy krajín EÚ. Jazdí sa pravej strane cesty. Cesty sú kvalitné. Verejnou dopravou na ostrove sú "kolektívne" taxi collectifs. Na jednom z hlavných ťahov medzi Fort-de-France a Saint-Pierre premávajú  počas pracovných dní pravidelne. Použiť taxík je vhodnejšie, ale drahšie. Medzi Pointe du Bout a Fort-de-France pláva niekoľko trajektov, ktoré sú vhodnou alternatívou oproti prehustenej autobusovej a automobilovej doprave. Do úvahy pripadá aj cyklistika, ktorá je okolo ostrovov možná – vyžaduje si však skvelú kondíciu, keďze na ostrove je veľa kopcov.

Pokiaľ budete narýchlo potrebovať odvoz a rozhodnete sa využiť taxislužbu, pripravte sa na pomerne vysokú cenu. Napr. cesta z letiska do Fort-de-France, ktorá trvá asi 10 minút vás vyjde na 100F. V dobe od 20 do 6 hodín počítajte so 40% prirážkou k cene. Rovnaký príplatok budete musieť platiť aj v nedeľu a cez víkend. Pokiaľ teda plánujete viac cestovať po ostrove, skôr sa vám vyplatí najať si na niekoľko dní vlastný automobil. Na Martiniku uvidíte iste niekoľko väčších autobusov, ktoré zastupujú verejnú dopravu. Ďaleko častejšie tu ale jazdia minibusy alebo väčšie úžitkové vozidla, ktoré sú označené nápisom TC (taxis collectifs) a ktoré verejné autobusy nahrádzajú. Vojde sa do nich okolo 8 pasažierov a sú cenovo veľmi výhodne. Na bočnom a prednom okne nájdete tabuľku alebo obrázok autobusu. Minubusy jazdia denne od skorých ranných hodín do zhruba 18 hodiny. V hlavnom meste jazdí väčšina autobusom zo štvrti Pointe Simon v západnej časti zálivu. Môžete odtiaľ ísť do Saint-Pierre, Trois-Illets, Diamant, Sainte-Anne, Grand Rivierem a mnohých ďalších miest. Ceny sa pohybujú od 17 do 40 F podľa počtu prejdených kilometrov. využiť tiež môžete pravidelné autobusové dopravy od cintorína v južnej časti Pare Floral. Jazdí do Balata Gardens a Morne Rouge a odchádzajú každých 30 minút. (lastminute.sk)

Musíte vidieť

Les Salines – najlepšia pláž na Martiniku;

Saint-Pierre – kedysi „malá Paríž Karibiku“, po výbuchu sopky v roku 1902 bolo bývalé hlavné mesto prestavané;

La Savane – park v centre Fort-de-France, miesto konania tradičných karnevalov;

Musée de la Pagerie – rodný dom Napoleonovej manželky Jozefíny;

Fort de France - hlavné mesto Martinique, ktoré je vhodné práve na pešiu turistiku. Medzi zastávky, pri ktorých sa musíte zastaviť, patrí Schoelcherova knižnica (navrhol ju Henri Picq). Nájdete tu aj typické francúzske obchody a reštaurácie - vrátane pekárničiek s chlebom. Impozantná je aj stará pevnosť mesta, ale je to zároveň aj aktívna vojenská základňa, ktorá je pre výlety uzavretá. Vrcholom každej návštevy je zastávka na rušnom Covered Markete – trhu, ktorý je plný predajcov, ktorí predávajú neobvyklé tropické produkty, vrátane aspoň jednej rastlinnej verzie pre Viagru.

Trois Ilets - Ak hľadáte bary, kasína, golf, dobré jedlo a vodné športy na jednom mieste, zamierte do malej prímorskej dedinky zvanej Trois Ilets. Najesť sa tu môžete v krásnom prostredí, napríklad v prístave alebo v starých kreolských domoch.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa