To najlepšie zo Slovenska: Spoznajte naše TOP technické pamiatky

2016-06-15 12:00:00 |   |    | 

Nielen hrady, zámky a kaštiele patria medzi zaujímavé historické pamiatky. Medzi svoje turistické ciele by ste mali zaradiť aj rôzne technické stavby, ktoré vám ukážu bývalé generácie i z tejto stránky. Často sa v nich dozviete viac zaujímavostí ako zo života šľachticov, ktorí žili odtrhnutí od reality. I na Slovensku nájdete veľa zaujímavostí tohto typu, najpútavejšia je táto sedmička.



 

Slovenské banské múzeum, Banská Štiavnica

Uprostred Štiavnických vrchov priťahuje návštevníkov na Slovensku ojedinelý skanzen - Banské múzeum v prírode, kde sa v roku 1627 prvýkrát na svete pri ťažbe použil pušný prach. Okrem exponátov umiestnených na povrchu je súčasťou prehliadky aj veľmi atraktívny zostup do podzemia.

Priamo v štôlňach si najlepšie predstavíte, ako tam ľudia pracovali v minulosti. Najprv si pozriete krátke video s informáciami z histórie a potom sa už vyberiete priamo na preskúmanie podzemného priestoru, kam by ste si mali vziať pevnejšiu obuv. Vybavení pláštenkami a prilbami totiž prejdete podzemnú trasu dlhú 1 300 m.

Otváracie hodiny: 9:00 – 16:00 hod., v pondelok sú obmedzené vstupy

Vstupné: 5 eur pre dospelých

 

Oravsko-kysucká úvraťová železnička, Vychylovka

Úzkorozchodná Historická lesná železnica vo Vychylovke na Kysuciach je technickou pamiatkou svetového významu. Strmý sklon a výškový rozdiel 217 m tu vlak prekonáva pomocou úvratí, jazda v ňom je preto skutočne netradičným zážitkom. Najmä vtedy, keď musí celá súprava cúvať.

Vlak, poháňaný jedinou funkčnou historickou lokomotívou, prechádza cez areál Múzea kysuckej dediny. Do jedného z vozňov môžete nastúpiť už pri vstupe, naspäť sa však radšej vyberte pešo. Len tak môžete najlepšie obdivovať 34 ľudových stavieb z rozličných kútov kysuckého regiónu a niekoľko lokomotív, ktoré sú súčasťou skanzenu.

Otváracie hodiny: 9:00 – 17:00 hod.

Vstupné: 4 eurá

 

Lodný mlyn, Kolárovo

Lodný mlyn v Kolárove na juhozápadnom Slovensku je posledným exemplárom plávajúceho mlyna na Slovensku. Postavený je na dvoch rovnobežných člnoch a ukotvený o breh rieky.  K mlynu vedie najdlhší drevený most v Európe (86 metrov) a dnes v ňom sídli Múzeum vodného mlynárstva.

Kolárovo pritom o svoju atrakciu takmer prišlo, keď  v roku 1965 mlyn presťahovali do skanzenu v Martine. Našťastie o neho o 20 rokov zabojovali a získali ho naspäť. V areáli postupne vybudovali rodinné centrum s viacerými atrakciami a zaujímavosťami, kde môžete stráviť príjemné popoludnie pri vode.

Otváracie hodiny: 10:00 – 19:00 hod.

Vstupné: 1 euro

 

Slovenské technické múzeum, Košice

Na Slovensku máme niekoľko múzeí s technickým zameraním. Len to košické však dokumentuje celý vývoj vedy a techniky na Slovensku. Do jeho zbierky patrí vyše 16 000 exponátov, mnoho z nich ešte z obdobia Uhorska, kedy naše technické odbory patrili k najlepším v Európe.

V centre Košíc na Hlavnej ulici spoznáte vývoj hutníctva, umelečské kováčstvo aj telegrafnú techniku. Unikátne interiéry v podzemí múzea s inštalovanou banskou technikou vám priblížia pracovisko baníkov. Ďalšie expozície sú venované chémii, fyzike a astronómii. Asi najvyhľadávanejším je Energetické oddelenie Aurela Stodolu, kde sa nachádzajú modely parných strojov, spaľovacie motory i vodné turbíny.

Otváracie hodiny: 9:00 (víkend 12:00) – 17:00 hod., pondelky sú zatvorené

Vstupné: 3 eurá

 

Solivar, Prešov

Historicky najvýznamnejším soľným  ložiskom je Solivar v Prešove s množstvom technických pamiatok súvisiacich s ťažbou soli. Už v stredoveku tu vyvierali soľné pramene, z ktorých sa získavala soľ. V roku 1572 sa tu začalo s hlbinnou ťažbou. Zatopenie baní podzemnou vodou v roku 1752 si vyžiadalo uplatnenie dovtedy nepoužívanej technológie - čerpanie soľanky v kožených mechoch pomocou gápľa, čerpadla poháňaného koňmi alebo volmi.

Postupne zásoboval Prešov soľou celé Rakúsko-Uhorsko, no neskôr sa z ťažby postupne upustilo. Dnes sa v solivare nachádza unikátny komplex pod správou košického technického múzea, v ktorom uvidíte klopačku, sušiareň či sklady a vstúpiť môžete aj priamo do baní. Tam sa však dnes nachádza soľná jaskyňa, v ktorej sa liečia respiračné ochorenia a kožné problémy.

Otváracie hodiny: 9:00 – 17:00 hod., v pondelok a nedeľu je zatvorené

Vstupné: 2,50 eura

 

Františkova huta, Nižná

Medzi oravskými obcami Zuberec a Nižná sa v 19. storočí nachádzali bane na železnú rudu, ktorá sa spracovávala v niekoľkých závodoch. Zachovali sa však len ruiny jediného z nich – Františkovej huty pri ceste z Podbiela do Roháčov. Hutu postavili v roku 1836 a dodnes môžete vidieť jej obvodové múry, torzo hámoru, prívodný a odpadový kanál, dúchadlovú komoru či vysokú pec.

V okolí sa nachádza náučný chodník a vybrať sa môžete aj na prechádzku po krásnej prírode.

Otváracie hodiny a vstupné: Ruiny sú voľne prístupné

 

Banské múzeum, Rožňava

Expozícia baníctva a hutníctva v Gemeri sa nachádza v impozantnej budove z r. 1905. V geologicko - mineralogickej časti návštevníkov zaujmú vzácne minerály z ložiskových oblastí Gemera, v časti baníckej a hutníckej techniky získate obraz o vývoji týchto odborov najmä v gemerskom regióne.

Medzi najhodnotnejšie exponáty patria stredoveké banícke ručné pracovné nástroje, drevené banské čerpadlo, vlečné koryto, vŕtacia, meracia a osvetľovacia technika. Ucelenú samostatnú časť expozície tvoria Banské pracoviská, kde môže návštevník získať konkrétnu predstavu o pracovných podmienkach a spôsobe práce baníka v podzemí.

Otváracie hodiny: 8:00 – 16:00 hod. okrem víkendu

Vstupné: 2 eurá

 

Autor: David / ako

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa