Slovensko na zozname UNESCO: Poznáte naše kultúrne a prírodné lokality?

2016-05-10 08:00:00 |   |    | 

Svetová organizácia UNESCO už od roku 1945 vytvára Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva národov z celého sveta, na ktorý sa dostanú len tie najväčšie poklady jednotlivých krajín. Ktoré sú tie naše?



 

KULTÚRNE LOKALITY

 

Banská Štiavnica a technické pamiatky okolia

Mesto Banská Štiavnica sa nachádza na území stredného Slovenska. V stredovekom centre baníctva vyrástli mnohé renesančné budovy a paláce, v 16. storočí kostoly, námestia, Starý zámok a Nový zámok. Toto historické banské mestečko, dôležité ťažisko zlata a iných kovov v histórii, je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO od roku 1993 so svojím historickým centrom a okolím.

 

Spišský hrad a kultúrne pamiatky okolia hradu

Spišský hrad patrí medzi najväčšie hrady v Európe. Známy je aj svojou expozíciou zbraní. Tvoria ho renesančné a gotické budovy, ktoré dali postaviť postupne viacerí panovníci a majitelia hradu. Nachádza sa na severnom Slovensku. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bol zapísaný od roku 1993.

 

Rezervácia ľudovej architektúry Vlkolínec

Vlkolínec je dedinka so 45 budovami, v ktorej dodnes žijú ľudia. V skanzene sa nachádzajú pôvodné drevené domy charakteristické pre stredoeurópsku oblasť a územie Slovenska v minulosti. Súčasťou Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sa stal od roku 1993.

 

Historické jadro mesta Bardejov

Na námestí mesta Bardejov sa nachádza radnica zo 16. storočia, expozícia Ikony, stojí tam kostol sv. Egídia. Bardejov sa nachádza na východnom Slovensku. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO bolo mesto zapísané od roku 2000.

 

Drevené kostoly v slovenskej časti Karpatského oblúka

Túto výsadu získali - Rímskokatolícky kostol sv. Františka z Assisi v Hervartove, Rímskokatolícky kostol Všetkých svätých v Tvrdošíne, Artikulárny evanjelický kostol v Kežmarku, Artikulárny evanjelický kostol v Leštinách, Artikulárny evanjelický kostol v Hronseku, Gréckokatolícky kostol sv. Mikuláša v Bodružali, Gréckokatolícky kostol sv. Michala Archanjela v Ladomírovej a Gréckokatolícky kostol sv. Mikuláša Biskupa v Ruskej Bystrej. Na Zozname svetového dedičstva UNESCO figurujú od roku 2008.

 

Historické mesto Levoča

Levoča so svojimi hradbami a urbanistikou si zachovala charakter stredovekého mesta. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a vďaka množstvu pamiatok a umeleckých skvostov patrí medzi najkrajšie historické mestá na Slovensku. Najvýznamnejšou a jedinečnou pamiatkou je Chrám svätého Jakuba so svojimi 11 gotickými a renesančnými krídlovými oltármi. Levoča sa nachádza na severovýchodnom Slovensku. Od roku 2009 je zapísaná na Zozname svetového dedičstva UNESCO.

 

PRÍRODNÉ LOKALITY

 

Jaskyne a priepasti Slovenského krasu

Jaskyne v oblasti Slovenského krasu boli zaradené do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO spolu s jaskyňami na maďarskom území v roku 1995, zoznam bol rozšírený v roku 2000. Niektoré sú prístupné, iné nie. Najvzácnejšia je Ochtinská aragonitová jaskyňa a Dobšinská ľadová jaskyňa. Jaskyne sa nachádzajú v okrese Rožňava a Spišská Nová Ves.

 

Bukové pralesy Karpát v Národnom parku Poloniny a Vihorlat v Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat

Karpatské bukové pralesy boli pôvodne bilaterálnym, dnes sú však už trilaterálnym svetovým prírodným dedičstvom. Nachádzajú sa v prírodných lokalitách Vihorlat okolo hrebeňa Vihorlatských vrchov, Havešová – medzi obcami Kalná Ráztoka a Stakčinská Ráztoka v okrese Sniná a Rožok – v Národnom parku Poloniny, severovýchodne od obce Ulič. Do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO boli zapísané od roku 2007 a rozšírené od roku 2011.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj a
Foto: TASR
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa