VÝLET Novinky v bojnickej ZOO

2009-05-23 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Sprístupnením novej expozície cudzokrajných žiab v Zoologickej záhrade Bojnice, otvorili v máji letnú sezónu. Expozíciu pripravili v rámci medzinárodnej kampane za záchranu ohrozených obojživelníkov a predovšetkým žiab.



Do rozšíreného terária získali z iných ZOO, ale aj od súkromných chovateľov sedemnásť vzácnych a ohrozených druhov žiab. Je medzi nimi napríklad najpestrejšia žaba pralesnička farbiarka z Južnej Ameriky, africká rosnička včelia alebo aj skokan obrovský, taktiež z Afriky, ktorý dorastá do váhy až štyri kilogramy, uviedol hlavný zoológ Peter Lupták.

Ako uviedol, na svete žije asi 6 000 druhov obojživelníkov a až polovica z nich je ohrozená vyhynutím. Dôvodom je vysušovanie a likvidácia mokradí, ktoré sú ich prirodzeným prostredím, choroby a znečisťovanie vôd pesticídmi. Viac než 120 druhov už údajne úplne vymizlo. Preto Európska asociácia zoologických záhrad na tento rok vyhlásila kampaň Žaby bijú na poplach.

Okrem rozšírenej expozície o žaby pripravuje bojnická ZOO aj ďalšie novinky. Bude to napríklad ojedinelá expozícia pre sysle, ktoré sú na Slovensku i v iných častiach Európy mimoriadne ohrozené. Chystajú sa aj na rekonštrukciu vnútorných komunikácií a pri tejto príležitosti vybudujú náučný chodník karpatskej fauny.

V pavilóne opíc si návštevníci môžu pozrieť najvzácnejšie tohoročné prírastky, gibona zlatoústeho a guerézy pláštikovej. Celkovo v ZOO chovajú takmer 370 druhov, najmä exotických zvierat. Najväčší záujem je o dve slonice africké, ťavy dvojhrbé, ale takisto o medveďov hnedých, ktorých v ZOO žije dovedna trinásť a všetky pochádzajú zo slovenskej prírody.

 

 

Kontakt

Zoologická záhrada Bojnice
Zámok a okolie 6
972 01 Bojnice
Tel: +421 46 540 29 75
Fax:+421 46 540 32 41
E-mail: zoobojnice@zoobojnice.sk www.zoobojnice.sk

 

Zdroj/autor: zoobojnice,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa