Víkend na Slovensku

2008-05-03 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Výber kultúrnych a spoločenských podujatí, ktoré sa budú konať počas víkendu v rôznych mestách či obciach.



Červený Kameň (mapa)

Múzeum Červený Kameň pozýva všetkých zberateľov starých remesiel na tradičné Červenokamenské remeselné trhy, ktoré sa budú konať v dňoch 3. a 4. mája od 9.00 do 17.00 hodiny na hrade Červený Kameň. Návštevníci budú mať možnosť preniesť sa do obdobia, keď ku každodennému životu našich predkov patrilo drotárstvo, tkáčstvo, kožiarstvo, rezbárstvo, čipkárstvo, medovnikárstvo a veľa iných remesiel. Oboznámia sa nielen s tradíciou a históriou remesiel, ale tiež so spôsobom výroby remeselných výrobkov.

 

Turzovské slávnosti sa budú konať v sobotu a nedeľu na Oravskom hrade. V sobotu sa uskutoční Turzov remeselnícky jarmok, predvádzanie starých remesiel spojené s predajom výrobkov. Návštevníci sa môžu tešiť aj na slávnostný sprievod v historických kostýmoch, odovzdávanie povinných rent palatínovi na nádvorí Oravského hradu. Nedeľné popoludnie o 13.00 hodine bude patriť prehliadke ľudových krojov a zvykov.

 

Potulky mestom Košice, Výlet do budúcnosti, alebo čo nám môže priniesť úspech v súťaži o prestížny titul Európske hlavné mesto kultúry v roku 2013, sa uskutočnia dnes (3.5). Ako sa môže za štyri roky zmeniť centrum mesta, Bankov a kde je Kulturpark, to všetko sa dozvedia záujemcovia počas prehliadky s renomovanými sprievodcami Milanom Kolcunom a Zoltánom Balassom. Prehliadky sa začínajú pri Štátnej vedeckej knižnici o 10.00, 10.30, 11.30, 13.30 a 15.00 hodine v slovenčine, o 16.30 hodine v angličtine a slovenčine a o 14.00 hodine v maďarčine.

Rytierske slávnosti sa dnes začnú o 14.15 hodine na Hlavnej ulici sprievodom mestom, upútavkou k popoludňajšiemu vystúpeniu formou vojenskej prísahy mešťanov. Komponovaný program Rinčanie zbraní v Above, rekonštrukcia historickej bitky sa uskutoční o 15.00 a 19.30 hodine v Mestskom parku. Podujatie ukončí o 20.30 hodine fakľový sprievod mestom – dohra večerného vystúpenia formou pochodu veteránov, bitky a dekorovania vojsk. Účinkujú Spoločnosť Via Cassa a hosťujúce šermiarske skupiny zo Slovenska a Česka.

 

Ako chutí história - program, ktorým otvoria sezónu na Spišskom hrade, sa dnes (3.5.) uskutoční od 13.00 hodiny. Pre návštevníkov pripravili zaujímavý a pestrý program, ktorý otvorí historický sprievod hradom. Už tradíciou sa stala aj Sv. omša, ktorá bude o 16.00 hodine v kaplnke sv. Alžbety.

Dramatizované prehliadky prevedú návštevníkov históriou hradu a priblížia legendárne i historické postavy. V hradnej kuchyni si vyskúšajú, ako sa varilo aj ako to chutilo, v novej spálni uvidia záujemcovia ako a kde si panstvo líhalo na odpočinok po celom dni a hradná zbrojnica odkryje tajomstvá obrannej i útočnej zbroje. Podujatie vyvrcholí o 20.00 hodine činohernou komédiou na motívy hry Williama Shakespeara Márna lásky snaha.

 

Festival vážnej hudby s dlhoročnou tradíciou Trenčianska hudobná jar 2008 bude v nedeľu (4.5.) pokračovať ďalším koncertom. V Evanjelickom kostole sa o 18.00 hodine predstaví reprezentatívne duo manželov Dagmar a Jozefa Zsapkovcov.

 

Na Devíne na jednom z najvýznamnejších centier prvej slovanskej ríše pripravujú v nedeľu (4.5.) stretnutie Združenie slovenskej inteligencie Korene, Slovakia plus a Slobodná rada slovenského národa. Na parkovisku pod hradom Devín účastníci o 13.00 hodine spoločne oslávia štvrté výročie obnovenia Slovenskej národnej rady ako najvyššieho orgánu cti a svedomia národne uvedomelej slovenskej inteligencie. Po slávnostnej časti na mieste Devínskej prísahy, prijmú nových členov prijmú spoločné vyhlásenie. Na nádvorí hradu Devín vzdajú poctu Ľudovítovi Štúrovi.

 

V Novej Dubnici v nedeľu slávnostne otvoria zrekonštruované fontány v Sadoch Cyrila a Metoda pri kine Panorex (historicky prvá fontána v Novej Dubnici podľa Krohovej štruktúry).

 

Šiesty ročník festivalu v speve ľudových piesní V Kendzicoch vešelo sa v nedeľu začne o 14.00 hodine v Kultúrnom dome v Kendiciach. Účinkovať budú sólisti a spevácke skupiny zo Šariša. Hosťom bude vysokoškolský folklórny súbor Torysa z Prešovskej univerzity.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa