VÝLET Otvorili Baťov kanál

2008-05-02 08:10:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Plavebná sezóna sa včera začala na Baťovom kanáli v Skalici. Po svojej rekonštrukcii láka v tomto roku atraktívne prostredie svojich návštevníkov po druhý raz.



Veľkým železným tepaným kľúčom, ktorý priviezli kajakári po umelom ramene rieky Moravy, symbolicky hladinu odomkol primátor Skalice Stanislav Chovanec. Asistoval mu podpredseda vlády Dušan Čaplovič a ďalší pozvaní hostia. Hoci počasie nebolo príliš prívetivé, na sviatočné podujatie prišlo odhadom približne 300 návštevníkov.

     
"Mesto Skalica stavilo na rozvoj turistiky a preto mám veľkú radosť, že už počas vlaňajšej premiéry sa priestory Skalického prístavu na Baťovom kanáli zaplnili návštevníkmi nad rámec svojej kapacity. Aj preto mesto zakúpilo ďalšie dva hektáre pozemkov, kde chceme výhľadovo vybudovať stanový kemping, rôzne zábavné atrakcie, ale aj stredisko hipoterapie," povedal skalický primátor.
     
Prístav Skalica so slovenským úsekom Baťovho kanála prevádzkuje Prvá plavebná spoločnosť. Ide o vnútrozemskú vodnú cestu, ktorá vznikla v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia. S jeho plavebným využitím budovatelia pôvodne nerátali. Firma Baťa vlastnila lignitovú baňu v Ratiškoviciach a presadila svoj návrh, aby sa úsek zo Sudoměříc do Otrokovíc stal súčasťou plavebnej cesty, ktorú využívali na prepravu paliva. Na tieto účely ho využívali až do roku 1960.
     
Dĺžka trasy Skalica - Otrokovice je asi 55 km. Plavebná hĺbka kanálu je 1,5 metra. Na trase je 13 plavebných komôr: Spytihněv, Babice, Huštěnovice, Staré Město, Kunovický les, Nedakonice, Uherský Ostroh, Veselí nad Moravou, Vnorovy I, Vnorovy II, Strážnice I, Strážnice II a Petrov.
     
Na Baťovom kanáli leží osem prístavov. Turisti počas plavby uvidia viacero prírodných aj technických zaujímavostí. Napríklad výklopník uhlia v Sudomeřiciach, ktorý je technickou pamiatkou. Ďalšou zastávkou môže byť prírodný skanzen v Strážnici, mieste každoročného festivalu ľudovej piesne a tradícií.

 

Zdroj/autor: skalica,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa