VÝLET Nová sezóna v Slovenskom raji

2008-05-01 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenský raj je pripravený na novú letnú turistickú sezónu a ponúka niekoľko noviniek.



Kým v lete predstavuje denná návštevnosť v priemere šesť až sedemtisíc návštevníkov, v zime je to len 190. Väčšina návštevníkov smeruje do Slovenského raja za turistikou. V národnom parku je 245 kilometrov značkovaných turistických chodníkov.

Turisticky atraktívne sú najmä Prielom Hornádu a prechody cez rokliny. Túry v Slovenskom raji majú svoje špecifiká. „Už len tým, že sa turista pohybuje po technických zariadeniach. Hlavne ráno alebo po daždi sú mokré a treba dávať väčší pozor,“ uviedol náčelník Horskej záchrannej služby Slovenský raj Peter Bulej.

Podceňovať netreba ani vápenec, ktorý je šmykľavý, preto záchranári odporúčajú na túry do Slovenského raja najmä kvalitnú obuv. K najväčším chybám, ktoré robia turisti, je neskorý nástup na túry. „Turista by mal nastupovať na túru najneskôr do 9.00 hodiny, aby sa do 18.00 hodiny stihol vrátiť,“ dodal Bulej.

Záchranári pred letnou sezónou skontrolovali všetky chodníky a technické sprístupňovacie zariadenia. „Sú v poriadku, aj keď sa nedá povedať, že vždy je všetko v poriadku, ale ich stav sa priebežne kontroluje,“ doplnil Bulej. Pred letnou sezónou vymenili vlastníci a správcovia územia viaceré drevené i kovové zariadenia v Suchej Belej, Prielome Hornádu, Bielom potoku a ďalších roklinách.

Aj tento rok je vstup do Slovenského raja podmienený zakúpením vstupenky za použitie sprístupňovacích zariadení. Cena bude jednotná, 40 Sk.

Všetky obce v Slovenskom raji si budú vstupenky navzájom uznávať. Podľa starostky Spišských Tomášoviec Zuzany Nebusovej by sa už nemalo stať, že turista zaplatí za vstup do Slovenského raja dvakrát. Turisti by nemali zabudnúť na poistenie pre prípad zásahu Horskej záchrannej služby, ktoré nie je v cene vstupenky do národného parku.

Obce združené v Mikroregióne Slovenský raj – sever investovali pred letnou sezónou nielen do opravy a výmeny sprístupňovacích zariadení, ale aj do zlepšenia informačných materiálov. Ide najmä o veľké panoramatické tabule v jednotlivých nástupných centrách do Slovenského raja ako Čingov, Podlesok či Stratená.

Správa Národného parku Slovenský raj otvorí počas hlavnej sezóny, v júli a auguste, nové informačné centrum na Podlesku. V stredisku Podlesok v Hrabušiciach čaká na návštevníkov niekoľko zmien. Tú, ktorú turisti najviac pocítia, bude vyberanie parkovného. Celodenné parkovanie bude stáť 70 Sk, po 14.00 hodine 20 Sk. Parkovanie bolo doteraz zahrnuté v cene vstupenky do Slovenského raja.

Slávnostné otvorenie letnej turistickej sezóny v Slovenskom raji sa uskutoční v sobotu 3. mája v najvýznamnejších nástupných centrách do Slovenského raja – na Čingove, v Podlesku a na Dedinkách.

 

Zdroj/autor: wn,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa