VÍKEND Akademický Prešov

2008-11-07 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Spolu 17 amatérskych a profesionálnych divadelných súborov zo Slovenska, Českej republiky, Nemecka a Poľska sa predstaví počas 42. ročníka festivalu študentskej umeleckej tvorivosti Akademický Prešov 2008, ktorý sa začne v sobotu 8. novembra.



Podľa dramaturga festivalu Mirona Pukana do samotnej súťaže vysokoškolských divadiel sa v tomto ročníku zapojí sedem súborov. Festival sa snažia vždy obohatiť o rôzne formy a žánre, preto aj tento rok pozvali hostí z prostredia klasického slovenského divadla, ale aj zo zahraničia.

"Diváci by si rozhodne nemali nechať ujsť vystúpenie poslucháčov Divadelnej akadémie z poľského Bialystoku, či predstavenia profesionálnej scény, ktorú bude reprezentovať Štátne divadlo v Košiciach a na domácom pódiu si zahrajú aj herci Divadla Alexandra Duchnoviča (DAD)v Prešove," povedal dnes Pukan.

Výkony vysokoškolských divadelníkov budú počas siedmich dní posudzovať znalci a kritici. V odbornej porote nebude chýbať jeden zo zakladateľov Akademického Prešova Karol Horák, ďalej Vladimír Šmihula, Peter Káša a Miron Pukan.

     
Okrem divadelnej prehliadky budú vysokoškoláci súťažiť v umeleckom prednese poézie a prózy a o titul laureáta AP sa budú uchádzať aj v kategórii vlastnej umeleckej tvorby. O cenách v týchto kategóriách rozhodnú členovia odborných porôt Ján Gbúr, Marta Součková, Adela Mitrová, Ján Gavura, Zoltán Redey, ktorí pôsobia ako pedagógovia na slovenských univerzitách. Zostavu porotcov doplnia Vladimír Barborík z Literárneho ústavu SAV v Bratislave a spisovateľ Stanislav Rakús.

Súťaže a predstavenia budú tradične prebiehať v DAD-e, na experimentálnej scéne DJZ a v estrádnej sále Odborového domu kultúry na Námestí mieru. K festivalu už tradične patria aj večerné "výpredaje" prezentovaných programov a súťaže v improvizácii, ktoré budú môcť diváci sledovať od pondelka do stredy vždy po 21.30 hod.  
     
Súčasťou festivalu bude aj niekoľko umeleckých workshopov a 10 tvorivých divadelných dielní. V rámci nich budú môcť účastníci absolvovať celý proces tvorby diela a diskutovať o nových moderných žánroch či formách stvárnenia textov. V priestoroch univerzitných učební sa budú konať aj odborné prednášky na tému súčasného slovenského a ruského alternatívneho divadla.

Dve z tvorivých dielní prebehnú aj v netradičnom prostredí v podzemných priestoroch protiatómového krytu pod starým internátom na ulici 17. novembra, respektíve v Chráme sv. Jána Krstiteľa na Hlavnej ulici.

Záverečné vyhodnotenie sa uskutoční 13. novembra o 20. hodine počas Galaprogramu na Veľkej scéne DAD-u.
     

Akademický Prešov vznikol v roku 1967 na základe iniciatívy vysokoškolákov, ich učiteľov a predovšetkým členov Divadla poézie pri prešovskej Filozofickej fakulte vtedajšej Univerzity Pavla Jozefa Šafárika. Cieľom zakladateľov bolo vytvorenie priestoru na prezentáciu vysokoškolskej tvorby. Počas trvania sa do neho zapojilo niekoľko stoviek autorov i interpretov, ktorí dnes nepôsobia len v umeleckej sfére. Súťažnú prehliadku umeleckej tvorivosti Akademický Prešov 2008 pripravuje každoročne Filozofická fakulta Prešovskej univerzity v spolupráci s Občianskym združením AP, s finančnou podporou Ministerstva kultúry a Ministerstva školstva SR.

 


 

Zdroj/autor: ap,tasr,drom
     

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa