DOMA Najlepšie kaviarne v meste

2009-06-25 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cieľom súťaže Kaviareň roka je zvýšiť úroveň kaviarenského života v hlavnom meste, naučiť verejnosť rozoznať a uvariť dobrú kávu a dozvedieť sa o tomto moku niečo nové a zaujímavé.



Počas piatich týždňov sa do súťaže Kaviareň mesta 2009 zapojilo takmer 12 tisíc ľudí, čo je o 50 percent viac ako v minulom ročníku. Uviedla organizátorka súťaže Denisa Priadková (pr2002).

     
Víťazstvo s celkovým počtom 1611 hlasov obhájil vlaňajší víťaz:

      

  • kaviareň Café Emporio (nákupné centrum Aupark)
  • na druhom mieste sa umiestnila kaviareň Coffeshop Company (Aupark)
  • tretie miesto získala prevádzka Le Patio (Dlhé diely)

 

"Hlasujúci hodnotili nielen kvalitu kávy, ale dôležité boli aj prostredie, obsluha a šírka sortimentu kaviarní. Výsledky naznačili, že široký výber dobrej kávy a príjemná obsluha aj prostredie sú pre konzumenta často dôležitejšie kritériá ako cena kávy, moderné zariadenie či doplnkový sortiment," vysvetlila Priadková.
     
Podľa výsledkov hlasovania sa aj návštevníci bratislavských kaviarní čoraz viac dožadujú komodít, ktoré sú bežnou súčasťou kvalitných kaviarní, ako trstinový cukor, umelé sladidlo, bezkofeínová káva, sójové mlieko alebo mlieko bez laktózy.

Okrem ponuky čerstvých zákuskov, dennej tlače, výberu kávových nápojov a prostredia hlasujúci často hodnotili aj príjemnú a "estetickú" obsluhu, ktorá bola podľa výsledkov ich hlasovania oveľa profesionálnejšia ako v predchádzajúcich rokoch.
     
O atraktívny titul a umelecké dielo "Káva v medi" súťažili najlepšie bratislavské kaviarne nominované do súťaže odborníkmi a osobnosťami Bratislavy už po štvrtý raz. Tento rok sa do nej zapojilo 18 kaviarní a takmer desatina hlasujúcich dala prednosť internetovému hlasovaniu.
     
Za svoju obľúbenú kaviareň tradične hlasovali aj osobnosti kultúrneho a spoločenského života, napr. Tomáš Janovic, Beáta Dubasová, Zuzana Kronerová, Dominika Cibulková a iní.  Súťaž sa konala pod záštitou Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy a sprevádzalo ju množstvo podujatí venovaných káve pod názvom Týždeň kávy.
     
V rámci Týždňa kávy stovky návštevníkov podujatí odpovedali na otázky o svojich kávičkárskych zvyklostiach prostredníctvom dotazníka. "Výsledky nás prekvapili, pretože poukázali na neznalosť, ktorá, žiaľ, okrem iného vedie aj k cielenému výberu menej kvalitných druhov káv. Ľudia napríklad vôbec nevedeli, že odborník na prípravu kávy sa volá barista, čo je však horšie, nevedeli to ani zamestnanci niektorých kaviarní," ilustrovala Priadková.

 


     

Zdroj/autor: tasr,pr2002,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa