DOMA Dnes necestujte do Tatier (2)

2009-10-14 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Z dôvodu extrémnej zmeny počasia vo všetkých horských oblastiach Horská záchranná služba neodporúča turistom akýkoľvek pohyb hlavne vo vysokohorskom prostredí. Na Štrbské Pleso sa dá dostať len od Vyšných Hágov.



V horách výdatne sneží, na turistických chodníkoch sa vytvára poľadovica a viditeľnosť je značne zhoršená.

Toto sprevádza silný, miestami búrlivý vietor, hlavne na hrebeňoch a v sedlách hôr, informuje horská služba na svojej internetovej stránke.

Horská služba tiež upozorňuje na skutočnosť, že pocitové teplo človeka v takomto počasí sa radikálne mení pri nízkych teplotách v sprievode s vetrom. To spôsobuje nekontrolovateľný úbytok telesného tepla, a tým aj úbytok energie potrebnej na pohyb. Následne sa dostavuje podchladenie s možnosťou šoku alebo straty vedomia.

Vo Vysokých Tatrách napadlo do 20 cm nového snehu. V Nízkych a Západných Tatrách je do 10 cm nového snehu. Vo Veľkej Fatre je vo vyšších polohách len poprašok snehu.

Horská záchranná služba odporúča všetkým návštevníkom hôr sledovať aktuálne informácie o podmienkach na turistiku na internetovej stránke HZS.

 

Na Štrbské Pleso sa dá dostať len od Vyšných Hágov

Cestárom a hasičom sa dnes v noci podarilo sprejazdniť jeden jazdný pruh na ceste II/537 medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom. „Cesta je prejazdná zatiaľ iba v jednom jazdnom pruhu,“ informoval riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Juraj Jackuliak.

V tejto chvíli je to jediná prístupová cesta na Štrbské Pleso.

Stále sú zatvorené cesty II/537 medzi Štrbským Plesom a Podbanským a II/538 medzi Tatranskou Štrbou a Štrbským Plesom. Hasiči a cestári dnes budú pracovať na ich sprejazdnení. Ostatné cesty v regióne sú zjazdné. Vodiči by však mali prispôsobiť jazdu podmienkam, keďže na viacerých úsekoch ciest v regióne je námraza alebo sneh.

 

Zdroj/autor: hzs,sita,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa