JASKYNE Otvorenie turistickej sezóny

2010-04-05 11:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - 1.apríla otvorila Správa slovenských jaskýň 41. turistickú sezónu. Stalo sa tak na vstupnej terase Belianskej jaskyne.



Správa slovenských jaskýň pripravila pre novú sezónu mnohé novinky: nové vstupné areály s kompletnou infraštruktúrou sú pri jaskyniach Harmanecká, Dobšinská ľadová a Belianska.

Zrekonštruovala prehliadkové trasy sa v Demänovskej ľadovej jaskyni, Dobšinskej ľadovej jaskyni a Demänovskej jaskyni slobody.

V mnohých jaskyniach sa vybudovali na prístupových trasách náučné chodníky, investovalo sa do informačných technológií ako aj služieb pre návštevníkov. V rámci vedeckej činnosti publikuje správa vo vlastných časopisoch a knižných publikáciách nové poznatky o jaskyniach.

V Belianskej jaskyni počas uplynulých štyroch rokov sa úplne prebudoval vstupný areál na moderné zariadenie cestovného ruchu. Zariadenie v horských podmienkach pripojili na rozvod pitnej vody a ďalšiu infraštruktúru. Vybudovala sa vstupná budova, nástupné terasy a sociálne zariadenia s trojstupňovou čistiarňou odpadových vôd. Pri prácach sa zohľadňovali prísne podmienky budovania v národných prírodných rezerváciách.

 

Od vzniku Správy slovenských jaskýň v roku 1970 navštívilo 12 sprístupnených jaskýň takmer 26 miliónov návštevníkov. V roku 1981 zlúčením Správy slovenských jaskýň a úseku ochrany prírody Slovenského ústavu pamiatkovej starostlivosti a ochrany prírody v Bratislave vzniklo Ústredie štátnej ochrany prírody. Správa slovenských jaskýň ako samostatná organizácia sa obnovila v roku 1990. Od roku 2008 je začlenená ako organizačná zložka Štátnej ochrany prírody SR so sídlom v Banskej Bystrici, ktorá je príspevkovou organizáciou v priamom riadení Ministerstva životného prostredia SR.

 

 

 

Správa slovenských jaskýň

Hodžova 11
031 01 Liptovský Mikuláš
Tel.: +421 (0)44 553 64 11
Fax: +421 (0)44 553 63 11
E-mail: caves@ssj.sk
Web: www.ssj.sk

 

Zdroj/autor: sita, ssj, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa