ČESKO Cestovka musí zaplatiť za meškanie

2009-09-28 10:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Klientom, ktorým sa za dlhé meškanie lietadla cestovná kancelária doslova vysmiala symbolickým odškodným v hodnote niekoľko sto korún alebo prísľubom zľavy na budúci zájazd, svitá v Čechách na lepšie časy...



České súdy totiž prvýkrát rozhodli v prospech zákazníkov cestovnej kancelárie (CK) a za veľké meškanie dostanú naspäť až štvrtinu ceny zájazdu. 

Rozhodnutie sa týka dvoch skupín ľudí, ktorí v roku 2007 pri zájazde do Egypta s CK Sunny Days zažili viac ako 30-hodinové meškanie lietadla. Navyše, oba rozsudky Obvodného súdu pre Prahu 5 nemusia byť tento rok posledné. Na českých súdoch totiž momentálne prebieha niekoľko ďalších sporov.

      
Z rozsudku, ktorý sa MfD podarilo získať, vyplýva, že súd niektorým zákazníkom priznal až štvornásobne vyššie odškodné, ako im ponúkala CK. A na rozdiel od Sunny Days nepovažoval kompenzáciu vo forme 15 percentnej zľavy na budúci zájazd za relevantnú. Firma tak musí zaplatiť jednej skupine cestujúcich viac ako 13 000 Kč (516,28 eur) a druhej 20 000 Kč.
     
Výška odškodného je na sudcoch
a tí prihliadajú napríklad aj na to, či klienti cestovali s malými deťmi.
     
Cestovná kancelária sa v spore pokúšala zvaliť vinu na leteckú spoločnosť, súd však rozhodol, že zodpovednosť nesie ona sama, nie prepravca.
     
"V priestore letiska boli cestujúci vystavení útrapám pri čakaní na odlet. Museli prežiť hodiny v určenej tranzitnej miestnosti, kde bolo veľmi teplo, nemali zabezpečené občerstvenie a k dispozícii bolo len jedno WC pre niekoľko desiatok ľudí," napísala sudkyňa v rozsudku.
     
Podľa právnikov ľudia zatiaľ možnosť vymáhať súdnou cestou odškodné od CK veľmi nevyužívajú. Cestovná zmluva má pritom charakter spotrebiteľskej zmluvy, čo dáva zákazníkom veľké práva, upozornil Michal Steiner z Právnickej fakulty Západočeskej univerzity.
     
Aj združenie na obranu spotrebiteľov radí žiadať o náhradu škody. Reklamáciu je však potrené podať najneskôr do troch mesiacov od návratu.
     

 

CK SUNNY DAYS - centrála
Štefánikova 48 tel.: 225 001 911
150 00 PRAHA 5  tel./fax: 225 001 960
info@sunnydays.cz

CK SUNNY DAYS
Špitálská 37 tel./fax: 252 620 974
811 07 BRATISLAVA  
 
info@sunnydays.sk

 

Zdroj/autor:  MFdnes,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: tasr

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa