Lyžovačka v Taliansku – navštívte stredisko Livigno

2018-12-21 12:00:00 |   |    | 

Dajte si záväzok, že tohtoročná lyžovačka bude konečne iná. Nepôjdete len do vašich obľúbených stredísk, ale navštívite nové miesto a vyskúšate aj iné zjazdovky. Zaujímavou voľbou je talianske Livigno, ktoré sa nachádza pri hraniciach so Švajčiarskom a je veľmi dobre známe nádhernou prírodou v okolí.



 

Priamy spoj z letiska

 

Väčšina lyžiarov volí ako najpohodlnejší spôsob dopravy presun vlastným autom. Tak si môžu pohodlne zbaliť lyžiarsky výstroj a nemusia sa stresovať tým, či ich batožina nie je priveľká. V tom prípade sa musíte pripraviť na vyše 10-hodinovú cestu, pretože Bratislavu delí od Livigna takmer 870 kilometrov. Jednou z možností je spojiť dve lyžovačky v zahraničí, takže pár dní zostanete niekde v Rakúsku a potom budete pokračovať ďalej. Vynikajúcou možnosťou je kúpiť si lacné letenky do Bergama. Z tohto letiska jazdí raz denne priamy expres, takže sa tam dostanete veľmi pohodlným spôsobom. Do Livigna odchádza autobus vždy o druhej poobede a naspäť na letisko sa vracia o siedmej ráno. Spiatočný lístok vás vyjde v závislosti od sezóny a od predstihu, kedy ho nakupujete, približne 116 eur.

 

Prvé vleky od päťdesiatych rokov

V oblasti Livigna lyžovali ľudia dávno pred postavením prvej zjazdovky. Oficiálny začiatok strediska sa uvádza od decembra v roku 1953. Vtedy tam postavili prvý vlek a upravili jeden zo svahov. Táto zjazdovka vtedy merala 250 metrov a bola jediná, ktorá bola profesionálne upravovaná. Neskôr začali postupne celý komplex rozširovať a objavili sa aj trate, ktoré merali takmer pol kilometra. V roku 1959 tam už pribudla aj prvá lyžiarska škola a stredisko ponúklo lyžiarom hneď niekoľko ďalších doplnkových služieb.

 

115 kilometrov zjazdoviek

Livigno je časťou väčšej lyžiarskej oblasti Alta Valtellina, do ktorej patria aj strediská Bormio, Santa Caterina a San Colombano. V súčasnosti je len v samotnom Livigne 115 kilometrov zjazdoviek. Najvyššie položená z nich sa nachádza vo výške 2798 m n.m. V celom areáli je k dispozícii 32 vlekov a lanoviek, ktoré zároveň jednotlivé zjazdovky a umožňujú vám pohodlný presun medzi traťami rôznej náročnosti. Najväčšie zastúpenie majú tie s červeným označením. V Livigne ich je dokopy až 65 kilometrov. Začiatočníci majú k dispozícii 30 kilometrov modrých tratí s jednoduchým terénom. Skúsení lyžiari si prídu na svoje na dvadsiatich kilometroch zjazdoviek s čiernou značkou.

 

Lyžovačka až do začiatku mája

Zimná sezóna začína v Livigne obvykle niekedy v priebehu novembra. Počas roka sú tam často veľmi dobré podmienky a k dispozícii je najmä prírodný sneh, ktorý len niekedy v prípade slabého sneženia dopĺňajú umelým. Vďaka vysokej polohe sa tam udržiava snežná pokrývka pomerne dlhý čas. Počas dobrého ročníka sa môžete lyžovať ešte aj na začiatku mája. V blízkosti zjazdoviek sa nachádzajú aj trate pre bežkárov. Merajú približne 30 kilometrov, sú udržiavané a ponúkajú perfektnú možnosť na takýto tréning. Okrem upravovaných svahov máte k dispozícii aj freerideové zóny. Tie sú položené vo vyššej polohe a dá sa tam lyžovať najdlhšie. Počas vybraných dní máte k dispozícii nočné lyžovanie.

 

Snowpark v štýle exotickej pláže

V stredisku Livigno nájdete dva skiparky určené pre snowboardistov a milovníkov adrenalínového lyžovania. Jeden má klasickú podobu a je určený skôr pre skúsených lyžiarov. Mottolino je rozdelené do štyroch hlavných častí, ktoré ponúkajú adrenalínové atrakcie rôznych obtiažností. Druhý snowpark sa nazýva Carosello 3000 a je určený skôr na zábavu. Tieto prekážky nie sú až tak náročné, ale všetko kompenzujú perfektnou výzdobou v štýle exotickej pláže. Snowpark je určený aj pre deti a začínajúcich lyžiarov.

 

Čo s voľným časom?

Pokiaľ sa vám zunuje lyžovanie, máte možnosť vybrať si hneď z niekoľkých zaujímavých aktivít. Využite to, že je v okolí nádherná príroda. K dispozícii máte vychádzky v štýle nordic walking, ktoré môžete absolvovať aj so sprievodcom. K zábavným a adrenalínovým aktivitám patrí bicyklovanie sa na špeciálnom zimnom bicykli priamo v náročnom teréne pri svahoch, lozenie po ľadovej stene a zimná vysokohorská turistika. Veľmi zaujímavým zážitkom je aj paragliding s úžasnou vyhliadkou. Zaplatiť si môžete tiež adrenalínovú jazdu autom na ľade alebo romantickú vychádzku na koňoch. Podvečer sa už s celou rodinou môžete stretnúť na jednom z klzísk. Hotely v okolí ponúkajú chutnú taliansku gastronómiu a wellness centrá so saunami a vírivkami.

 

Denný lístok dospelí: 49 eur

Denný lístok deti: 35 eur

Denný lístok seniori: 44 eur

Poldenný lístok dospelí: 35 eur

Poldenný lístok deti: 29 eur

Poldenný lístok seniori: 33 eur

Niektoré hotely a apartmány ponúkajú pri rezervácii ubytovania na minimálne 4 alebo 7 nocí skipas zadarmo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa