Ako zažiť romantiku v Paríži - a to doslova

2013-06-17 12:30:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Berte to len ako malé odporúčanie, ako manuál, ktorý vás ruka v ruke s vašou polovičkou povedie jedným z najobľúbenejších miest sveta, očarujúcim v každom ročnom období.



Ak by ste chceli stihnúť preskúmať dôkladne všetky umelecké diela napríklad v Louvri, zrejme by to trvalo niekoľko mesiacov. Avšak so zameraním sa na romantiku to nemusí trvať tak dlho. Napríklad môžete absolvovať jeden a pol hodinový náučný chodník „Maudite Aphrodite, Histoires d'amour mythiques“, ktorý približuje milostné trápenie slávnych literárnych postáv.

Cestou z Louvru si môžete vychutnať čarovnú prechádzku popri Seine, okolo ostrovov Île de la Cité a Île St-Louis, cez most Pont de l’Archevêché, ktorý je tak ako mnohé iné ovešaný kladkami stoviek párikov, ktoré si ich tu zamkli a kľúčik symbolicky hodili do Seiny na spečatenie nekonečnej lásky.

Raňajky či desiatu si môžete dopriať práve na jednom z ostrovov, Île St-Louis, kde v množstve roztrúsených podnikov ochutnáte pravý croissant s kávou, no nájdete tu i slávnu zmrzlináreň Maison Berthillon s výberom sedemdesiatich druhov zmrzlín.

Popoludní môžete navštíviť múzeum venované otcovi francúzskeho romantizmu, Musée National Eugène Delacroix, ktoré vzniklo v dome, kde Delacroix prežil celý svoj život. Nenájdete tu jeho diela, ale zato výstavné kúsky intímneho charakteru, napríklad jeho „Neustlanú posteľ“.

Chuť na obed vám dodá prechádzka v latinskej štvrti pozdĺž Rue Mouffetard, kde v stánkoch a obchodoch nájdete výber lákavých potravín od francúzskych syrov až po lahodnú čokoládu. Tu na Rue de Lanneau na vás čaká aj nesmierne romantická reštaurácia Le Coupe-Chou, kde večeriavala už Marlene Dietrich a kam sa aj v tejto dobe treba objednať vopred. Najesť sa vo dvojici v meštianskom dome zo 17. storočia zahalenom vo vínnej réve so zapálenými sviečkami predsa len má čosi do seba.

Správni romantici by nemali vynechať ani návštevu Musee de la Vie Romantique, záhrady s čajovňou v hoteli Scheffer-Renan. Večer tiež môžete stráviť sladko, a to v čokoládovni  Chocolaterie Joséphine Vannier, kde sa čokoláda mení na umenie. Niektoré kúsky v tvare hudobných nástrojov či módnych topánok na vysokom opätku vám bude priam ľúto zjesť. Cez víkendy je tu k dispozícii výber z množstva druhov lahodných cookies. Bodku za romantickým dňom v Paríži dá návšteva bistra Le Vieux Belleville v Parc de Belleville, v podniku, kde hrávajú šansóny v štýle Édith Piaf.

 

Zdroj/autor: Lonely Planet Traveller, bbc.com, Eva Kopaničáková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa