Nigéria

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Nigérijská federatívna republika
Hlavné mesto: Abuja
Rozloha: 923 768 km2
Počet obyvateľov: 190,9 mil. (2017)
Štátne zriadenie: federácia
Geografická poloha: západná Afrika.
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Podnebie:

Tropické, priemerná teplota je 27°C po celý rok

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE ABUJA

Mena: naira (NGN)
Jazyky: angličtina (úradný), 400 domorodých jazykov
Správne členenie: hlavné mesto Abuja (FCT) a 36 štátov
Národnost. zloženie: Hausa,Yoruba, Igbo, (celkovo asi 250 etnických skupín)
Náboženstvo: moslimovia (50%), kresťania (40%), tradičné viery (10%)
Diplomatické zast.:

Veľvyslanectva SR v Abuji

The Embassy of the Slovak Republic
21st Crescent, Off Constitution Avenue, Central Business District, Abuja, Nigéria
Telefón:+234 909 224 3995
Mobil (pohotovostný):+234 909 224 3997
E-mail: emb.abuja@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/abuja

Veľvyslanectvo SR v Abuji je teritoriálne príslušné aj pre tieto krajiny: Benin, Ghana, Sierra Leone, Rovníková Guinea, Senegal, Gambia, Mali, Kamerun, Gabun, Burkina Faso, Pobrežie Slonoviny, Libéria, Niger, Togo.

Veľvyslanectvo Nigérie - Viedeň
Rennweg 25, Viedeň/ Vienna
Telefón: +43 1 712 6685
E-mail: info@nigeriaembassyvienna.com

Víza a doklady:

Platí vízová povinnosť. 

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Od 8. storočia vznikali na území prvé hautské štáty, ďalej ríša Kanem-Born, štáty Jorubov, beninská ríša a v 16. storočí songhajská ríša. Na konci 15. storočia ako prví prišli do Nigérie Portugalci. Od polovice 19. storočia získali Angličania kontrolu nad pobrežnými štátmi krajiny. V roku 1885 bol vyhlásený protektorát takmer nad celým nigerským pobrežím pod názvom Oil Rivers. Protektoráty, ktoré vznikli – Severná a Južná Nigéria boli v roku 1914 zlúčené do Kolónie a protektorátu Nigérie. Nová ústava z roku 1946 sa snažila čeliť rozmachu národného hnutia rozdelením Nigérie na tri oblasti. Ústava z roku 1954 vytvorila z Nigérie federáciu. 1.10.1960 sa Nigéria stala nezávislým štátom a v roku 1963 bola vyhlásená federatívna republika v rámci Commonwealthu. Po vojenskom povstaní v januári 1966 bola zrušená funkcia prezidenta a bol rozpustený parlament. Moci sa ujala Najvyššia revolučná rada. V máji 1967 bola krajina premenená na federáciu dvanástich štátov. Po vyhlásení nezávislosti Východnej oblasti vypukla v krajine krvavá vojna. Po trinástich rokoch vojenskej vlády sa krajina v roku 1979 vrátila k civilnej vláde. V decembri 1992 sa konali parlamentné a prezidentské voľby. Po vojenskom prevrate v roku 1993 bolo rozpustené Národné zhromaždenie a moc prevzala vládna rada. Moshood Abiola, víťaz prezidentských volieb z roku 1993, ktorých výsledky vojenská vláda anulovala, sa vyhlásil za prezidenta a vrchným veliteľom opozičných síl. V septembri 1994 došlo k novej reorganizácii vlády a bol zostavený kabinet, ktorý bol zložený iba z vojakov. V roku 1995 bol zrušený zákaz opozičných politických strán, zavedený v roku 1993. V roku 2000 vyhlásil štát Kano na severe krajiny islamské právo šaría po vzoroch piatich nigerských štátov. Od roku 2000 sa množia v krajine náboženské konflikty medzi moslimami a kresťanmi.

Nigéria je federatívna republika, ktorá sa skladá z 36 štátov a územia hlavného mesta, s prezidentským systémom moci. Každý z jednotlivých štátov má svoju vládu vedenú guvernérom a štátne zastupiteľské orgány. Zákonodarnú moc má dvojkomorové Federálne Národné zhromaždenie. Posledné prezidentské voľby se uskutočnili vo februári 2019 a za prezidenta bol znovuzvolený Muhammadu Buhari.

Nigéria je považovaná za spojenca západných krajín. aj keď vzťahy s USA, Francúzskom a V. Britániou občas zaškrípu (príčinou sú často málo podložené veľmocenské ambície spojené s určitou arogantnosťou Nigérie, v prípade USA aj správy z porušovania ľudských práv nigérijskou armádou), zostáva hlavným partnerom Západu v regióne v boji proti terorizmu a ako taká získava pomoc od vyššie uvedených krajín. V roku 2014 sa stala Nigéria nestálym členom Rady bezpečnosti OSN. V súčasnosti patrí k najbohatším štátom Afriky. Chrbtovou kosťou hospodárstva (aspoň z hľadiska devízových príjmov) je ropný priemysel. Vzhľadom k obrovským zásobám ropy (12. najväčší vývozca ropy na svete), zemného plynu a ostatnému ekonomickému potenciálu, nebola zaradená na zoznam najchudobnejších ťažko zadĺžených krajín. Napriek tomu žije takmer 70 mil. obyvateľov na hranici chudoby.

Orientácia nigérijských vlád na ropný sektor spôsobila v minulosti kolaps tradičného nigérijského priemyslu a poľnohospodárstva, ktoré nebolo schopné držať krok s rastom počtu obyvateľov (Nigéria je najľudnatejšia africká krajina). Keď začiatkom 80. rokov skolaboval trh s ropou, zrútilo sa aj nigérijské hospodárstvo a Nigéria bola nakoniec nútená požiadať MMF o podporu. Vznikol tak v krátkej dobe obrovský zahraničný dlh, ktorý do roku 2005 narástol na 35 mld. USD.

Bezpečnostné riziká: Doporučuje sa vyhnúť sa cestám do severnej časti Nigérie (hlavne štáty Borno, Yobe, Adamawa, Bauchi, Gombe, Kano a také Kaduna, Jigawa, Katsina, Sokoto, Zamfara, Kebbi a Plateau). Doporučuje sa tiež vyhnúť sa cestám do oblastí na juhu krajiny v delte rieky Niger (štáty Delta, Rivers, Bayelsa, Abia a Akwa-Ibom). Na severe republiky a na juhu, v delte Nigeru hrozí veľké nebezpečenstvo teroristických útokov sekty Boko Haram a únosov. Na severovýchode prebiehajú proti Boko Haram vojenské operácie. Na nevyhnutne nutné sa doporučuje obmedziť cesty do všetkých ostatných štátov a tiež do hlavného mesta Abuji a Lagosu. Bezpečnostná situácia je v Nigérii všeobecne nepriaznivá, teroristické útoky a nebezpečenstvo spojené s aktivitami teroristických a dobre vyzbrojených organizovaných kriminálnych skupín hrozí všade, vrátane hlavného mesta Abuji. Doporučuje sa zachovávať najvyšší stupeň opatrnosti, vyhýbať sa verejným miestam s vysokou koncentráciou ľudí, väčším zhromaždeniam ľudí a miestam s náboženským významom.

Zdravotníctvo: V Nigérii neexistuje rýchla zdravotná pomoc. Najčastejším ochorením je malária. Jej diagnostikovanie aj liečba sú na dobrej úrovni. Potrebné je však navštíviť súkromné kliniky. Keďže v krajine nefunguje systém zdravotného poistenia, všetky služby sa platia v hotovosti. Liečba malárie vyjde cca na 100 USD. Pri vážnejšom ochorení alebo nevyhnutnom chirurgickom zákroku sa odporúča odcestovať do Európy. Pitná voda nie je bežne dostupná, vhodné je kupovať ju vo fľašiach.

Internet: (.ne) www.tribune.com.ng https://onlinenigeria.com/

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Doprava

Cestná: Stav ciest v krajine sa nedá predvídať, zvyčajne sa dá charakterizovať ako dobrý alebo otrasný. Nehodovosť je vysoká, jediným skutočným pravidlom ostáva prežitie najschopnejšieho. Dopravné značenie je minimálne. Čerpacie stanice sa nachádzajú všade, ale niekedy sa môže stať že sa im minie palivo, čo spôsobuje dlhé čakania a zhoršuje to už aj tak spomalenú prevádzku. Nafta nie je dostupná na každej čerpacej stanici, odporúča sa tankovať plnú nádrž. Prenájom miestneho vodiča dokáže ušetriť veľa nervov z miestnej dopravy, na tipy ohľadom týchto služieb je najlepšie spýtať sa na recepcii hotela. Cena za Bush taxíky je pre turistov asi o 25% vyššia ako lístky na autobus. Najrýchlejším spôsobom, ako sa pohybovať po väčších mestách je sadnúť si na zadné sedadlo motorky-taxíka, ktoré tu poznajú ako Okada (na severe Achaba). V niekoľkých veľkých mestách vláda zakázala tento spôsob dopravy, čo malo nepriaznivý vplyv na dopravu aj na ceny.

Letecká: Prevažná väčšina letov do Nigérie prilieta do Lagosu na Murtala Muhammed International Airport, ale medzinárodné letiská stoja aj v Abuji, Port Harcourte a Kane. Letiská sú dobre organizované, majú oficiálnych nosičov, ale operuje pred nimi veľa miestnych dotieravých obchodníkov. Arik Air prevádzkuje vnútroštátne a niektoré medzinárodné lety.

Musíte vidieť

Lagos – živá hudba, nočné kluby.

Kano – tisíc rokov staré moslimské mesto s hlinenými hradbami je najstarším mestom západnej Afriky.

Abuja – pomaly preberá rolu hlavného mesta.

Jos – chladnejšia klíma, mesto na náhornej plošine obklopené zelenými kopcami. NP Yankari – najlepšia rezervácia v západnej Afrike.

Oshogbo – kolíska Yorubského umenia. Posvätný les obrovskými sochami. Spisovateľský trh v Onitshe – trh, ktorý sa špecializuje na knihy.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa