Somálsko

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Somálska federatívna republika
Hlavné mesto: Mogadišo 
Rozloha: 637 657 km2
Počet obyvateľov: 11 031 386 (odhad 2017)
Štátne zriadenie: federatívna republika na čele s prezidentom
Geografická poloha: Východná Afrika
Časové pásmo: Slovensko +1 hod
Podnebie:

Väčšinu územia krajiny pokrýva púšť, preto nie je prekvapením, že klíma je suchá. Teploty vo vnútrozemí a na severe krajiny sú vražedne horúce v období medzi mesiacmi máj až september. Vlhkosť počasie na pobreží znepríjemňuje. Na juhu krajiny sú teploty prijateľnejšie, ale vysoká vlhkosť robí klímu rovnako neznesiteľnú ako v iných častiach krajiny.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE MOGADIŠO

Mena: somálsky šiling (SOS)                                
Jazyky: Somálsky a arabský (úradný)
Správne členenie: 18 krajov
Národnost. zloženie: Somálčania (85%), Bantu a ďalší
Náboženstvo:

sunnitský islam

Diplomatické zast.:

SR nemá v Somálsku diplomatické zastúpenie. Príslušným je

Veľvyslanectvo SR v Nairobi, Keňa
Embassy of the Slovak Republic
Jakaya Kikwete Road, P.O.Box 30 204, Nairobi, Keňa
Telefón: +254 202 721 896, +254 202 721 898
Mobil (pohotovostný): +254 731 282 826
Fax: +254 202 717 291
E-mail: emb.nairobi@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/nairobi

 

Pre SR je príslušným

Veľvyslanectvo Somálskej federatívnej republiky v Moskve
Simferopolsky Bulv. 7a-145, Moskva
Telefón: +70 953 170 622
Fax:+70 953 170 622
E-mail: somembassy@nabad.org

Víza a doklady:

 

O vízum je potrebné požiadať pred vstupom do krajiny na príslušnom veľvyslanectve Somálska. Vízoví žiadatelia môžu kontaktovať Veľvyslanectvo Somálska v Addis Abebe/Etiópia alebo v Nairobi/ Kenská republika, kde získajú potrebné informácie o podmienkach pre udelenie víza. V čase vstupu do krajiny musí byť CD platný minimálne 6 mesiacov. Vízový poplatok je závislý od štátnej príslušnosti žiadateľa a teritória v Somálsku, v ktorom sa bude žiadateľ pohybovať (od 50 do 100 USD). Víza do Somálska nie sú platné pre teritórium Somaliland a Puntland. Cena za vízum do Somalilandu po prílete na letisku sa môže pohybovať od 60-100 USD). V prípade návštevy týchto teritórií odporúčame kontaktovať Misiu Spojeného kráľovstva v Somalilande (víza do Somalilandu) alebo Ministerstvo pre informácie, kultúru a turistiku Puntlandu pre Puntland. Zväčša sa vyžaduje medzinárodný očkovací preukaz, a očkovania proti meningokovej meningitíde, tuberkulóze a hepatitíde B, žltej zimnici, tetanu a malárii.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Somálčania sú pravdepodobne potomkami kmeňov pochádzajúcich z južných pahorkatín Etiópie. Od siedmeho storočia boli pod silným arabským vplyvom, keď sa pobrežie Somálska stalo súčasťou arabských obchodných ciest v Indickom oceáne. 
V 19. storočí bola časť Ogadenskej púšte – etnickej časti Somálska pripojená k Etiópii. V roku 1888 bola krajina rozdelená medzi európske mocnosti. Francúzi sa zmocnili územia okolo Djibuti, Anglicko dostalo sever krajiny, Taliansko juh. V roku 1960 sa tri územia Somali, Puntland a južné Somálsko spojili do spoločného štátu. Medziklanové vojny, socializmus, ozbrojenie zo strany Sovietskeho zväzu a časté (občas zničujúce vojny s Etiópiou) sú dôvody vedúce k faktickému rozpadu krajiny.

Posledný zvolený líder krajiny, Mohammed Siad Barre, ušiel do Nigérie v roku 1991 a Mogadiša sa zmocnila armáda generála Aidída. V rovnakom čase sa odtrhli provincie Somaliland a Puntland. V južnom Somálsku následne vypukli kruté boje, v roku 1992 prišla do krajiny misia OSN vedená USA a distribuovala humanitárnu pomoc postihnutému obyvateľstvu. Počas tejto akcie došlo ku krátkemu konfliktu s generálom Adídom, v ktorom zomreli ďalšie tisíce Somálcov. Posledné jednotky OSN krajinu opustili v roku 1995, krízu o niečo zmiernili, ale obyvateľstvo sa stále nachádza v katastrofálnej situácii.

Situácia v bývalej provincii Somaliland je vďaka vláde jedného klanu od roku 1991 relatívne pokojná, sú tu ložiská ropy a zemného plynu. Jej nezávislosť však nikto z medzinárodnej komunity neuznal. V ďalšej odtrhnutej časti provincii Puntland bola situácia pokojná až do roku 2001, kedy prezident plukovník Yusuf odmietol po prehratých voľbách odstúpiť a začala sa tu občianska vojna.

V roku 2004 podpísali vodcovia jednotlivých vojenských frakcií dohodu o vytvorení nového parlamentu.  Koncom augusta už parlament fungoval a začal s voľbou nového prezidenta. Stal sa ním Abdullahi Yusuf Ahmed. V decembri toho istého roku zasiahla pobrežie Somálska vlna tsunami, zabitých bolo 300 ľudí a 50 000 ľudí stratilo strechu nad hlavou. Medzinárodná pomoc vďaka situácii v krajine nebola účinná.

Posledné prezidentské voľby sa uskutočnili v roku 2017, zúčastnilo sa ich 21 kandidátov a 9. prezidentom bol zvolený bývalý predseda vlády Mohamed Abdullahi Ahmed Farmaajo. Plány na priamu voľbu nemohli byť realizované z dôvodu bezpečnostnej nestability, v podstate pokračujúcej občianskej vojny. Voľbu uskutočnilo 328 členov dvojkomorového somálskeho parlamentu. Súbežne vedľa seba prebiehal proces federalizácie Somálska a jeho stabilizácie – teda posilňovanie jeho inštitúcií, bezpečnostnej architektúry.

Vplyvom medziklanového násilia, teroristických útokov, útokov Al Shababu a jeho zrážok s vládnymi silami a inými ozbrojenými zložkami - a vplyvom neúrody pribudol v roku 2017 1 milión IDP ( vnútorne vysídlených obyvateľov) a ich celkový počet tak narástol na 2,1 milióna. Behom roku 2017 bolo Al Shababom zabitých cez 1 300 civilistov.

Bezpečnostné riziká: Krajina je výrazne poznačená dlhotrvajúcou občianskou vojnou. Hrozba teroristických útokov je značne vysoká. Stále pretrvávajú teroristické útoky najmä zo strany Al-Shabaab s pokračujúcimi vysokými obeťami na životoch. Výraznejšie rizikové oblasti: Burao, východná časť regiónu Sool a Sanaag, hlavné mesto Mogadisho a i.. Pri pobreží krajiny sa stále vyskytujú prípady pirátstva. Celková bezpečnostná situácia je vysoko riziková.

Zdravotná starostlivosť: Dostupná základná zdravotnícka starostlivosť napr. v meste Hargeisa (región Somaliland). V prípade závažnejšieho ochorenia je nutný letecký prevoz do niektorej zo susedných krajín s kvalitnejšou zdravotníckou starostlivosťou. Odporúča sa antimalarická prevencia a zároveň zabezpečenie plného zdravotného poistenia v renomovanej medzinárodnej poisťovni.

Internet (.so): https://allafrica.com/somalia, www.somalianews.com/, www.somaliaonline.com,
www.africaguide.com/country/somalia/,

Komunikácia: Telekom (áno), Orange (áno), O2 (nie)

Doprava

Cestná sieť nevyhovujúcej kvality. Odporúčané prepravovať sa v konvojoch so zabezpečeným ozbrojeným sprievodom/ochranou.

Musíte vidieť

Berbera – cesta z Berbery do mesta  Hargeisa je prekrásna a je tam niekoľko obrovských morských útesov;

Mogadišo - mesto s apokalyptickou atmosférou filmu „Mad Max“, plné zátarasov, pamiatky tu už pravdepodobne neexistujú;

Hargeisa -  mesto s typickou africkou atmosférou, kakofónia mobilov sa tu strieda s trúbením áut a spevom muezínov. Mesto je slávne pre svoje trhy, je tu ťaví, baraní a zlatnícky. Na  hlavnej ulici nájdete množstvo zlatníkov, ceny počítajú po gramoch;

Las Geel – stovky zachovaných jaskynných malieb z obdobia neolitu.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa