Malta

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Maltská republika
Hlavné mesto: Valletta
Rozloha: 316 km2
Počet obyvateľov: 475 700 (2018)
Štátne zriadenie: parlamentná republika
Geografická poloha: Súostrovie v Stredozemnom mori, z toho sú obývané 3 ostrovy - Malta, Gozo a Comino. Morská hranica: 196,8 km.
Časové pásmo: Slovensko 0 hod.
Ubytovanie: Pozrite si výhodné ubytovanie na Malte.
Podnebie:

Maltské horúce, suché leto môže byť nepríjemné pre silné vetry, inak je typicky stredomorské. V júli dosahujú denné teploty okolo 36°C. V zime viac prší a teploty sa pohybujú medzi 10-14°C.  Neoddeliteľnou súčasťou maltskej klímy sú vetry. V lete vanie studená bríza, v zime  dokáže severovýchodný vietor griga na čas prerušiť aj prevádzku trajektov. Na jar a jeseň prináša severoafrický vietor xlokk vlhké a hmlovité počasie.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE VO VALLETTE

Mena: euro (EUR)
Jazyky: Maltčina, angličtina a rozšírená je aj taliančina
Národnost. zloženie: 98 % Malťania (potomkovia starovekých Kartágincov a Féničanov), africkí a arabskí imigranti, Taliani
Náboženstvo: 88,6% rímskokatolíci, ateisti (5%), Svedkovia jehovovi
Diplomatické zast.: Veľvyslanectvo Malty pre SR
Embassy of Malta
Opernring 5/1, A - 1010 Wien (Viedeň), Republik Österreich (Rakúska republika)
Telefón: +43 1 586 5010
Fax: +43 1 5865 0109
E-mail: maltaembassy.vienna@gov.mt

Veľvyslanectvo SR pre Maltu
Ambasciata della Repubblica Slovacca a Roma, Via dei Colli della Farnesina 114 VI/A, 00194 Roma (Rím), Italy (Taliansko)
Telefón: +39 063 671 5200, +39 063 671 5201
Fax: +39 063 671 5265
E-mail: emb.roma@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/rim

Víza a doklady:

Občania SR, rovnako ako aj ďalší občania EÚ, môžu do Maltskej republiky cestovať s platným cestovným pasom alebo občianskym preukazom. Deti do 5 rokov musia mať taktiež vlastný cestovný doklad.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Prví obyvatelia sa na Malte objavili približne pred päť až šesťtisíc rokmi. Ostrovy s významnou strategickou polohou v Stredomorí od 13. stor. pred n. l. postupne ovládali Féničania, Kartáginci, Rimania, Vandali, Góti, Byzantínci a Normani. V 9. stor. si Maltu podrobili Arabi. Koncom 13. stor. boli ostrovy pripojené k Sicílskemu kráľovstvu. V r. 1530 sa stali lénom rádu johanitov (maltézskych rytierov, sídlia na Malte dodnes), v roku 1798 ich pri plavbe do Egypta (egyptská expedícia) obsadil Napoleon Bonaparte, od r. 1814 sú britskou korunnou kolóniou. V oboch svetových vojnách pre svoju strategickú polohu predstavovala Malta pre VB významný oporný bod v Stredozemnom mori. 21. septembra 1964 získala nezávislosť v rámci Britského spoločenstva národov. Malta vyhlásila v r. 1980 neutralitu, ktorá je medzinárodne všeobecne akceptovaná; odmieta akékoľvek cudzie vojenské objekty na svojom území. Na jar v r. 2004 sa stala členom EÚ.

Bezpečnost. riziká: Pri prechádzkach v prírode sa odporúča dávať pozor na lovcov. Maltským národným športom je streľba na vtáky. Lovecká sezóna trvá od mája do augusta, ale nie je dodržiavaná. S lovcami sa polemizovať neodporúča. 

Odporúča sa uschovať finančnú hotovosť, identifikačné doklady, a iné dokumenty, tiež sa doporučuje starostlivo kontrolovať batožinu. Pri krádeži alebo strate  dokladov je potrebné vyhľadať najbližšiu policajnú stanicu a udalosť oznámiť.  Vývoz starožitností podlieha veľmi prísnej colnej kontrole.  Z krajiny je zakázané vyvážať chránené exotické rastliny a živočíchy.

Internet (.mt): www.gov.mt, www.visitmalta.com

Komunikácia: T-mobile (áno), Orange (áno), O2 (áno)

Bez záruky: Najslávnejším návštevníkom Malty bol apoštol Pavol, ktorý tu mal stroskotať  okolo roku 60. Tradícia hovorí, že obrátil miestnych obyvateľov na kresťanstvo. Niektorí učenci tvrdia, že v skutočnosti stroskotal na jednom z gréckych ostrovov.

Doprava

Auto: Prenájom áut je na Malte skvelým spôsobom, ako vidieť celú krajinu, pretože je to nie len lacné ale aj jazdné podmienky sú skvelé. V prípade, že zvolíte autopožičovňu, požičajte si auto online – vyjde vás to lacnejšie, ako rezervácia priamo na mieste. Každý vodič musí mať so sebou vodičský preukaz (akceptovaný je aj európsky vodičský preukaz), inak by sa naň nemohlo vzťahovať poistenie poskytované miestnym dodávateľom automobilov. Autopožičovňa je k dispozícii aj na medzinárodnom letisku v Luqe a k dispozícií poskytuje mnohé špičkové značky, ako napríklad Avis, Hertz a Europcar. Jazdí sa po ľavej strane a počas jazdy na diaľnici a mimo mesta je potrebné mať rozsvietené svetlá. Telefonovať z mobilného telefónu počas jazdy je zakázané. Maximálna povolená hranica alkoholu je 0,8 promile. Maximálna povolená rýchlosť je 64 km(40 míľ)/h mimo zastavaných oblastí, 40 km(25 míľ)/h v mestách a obciach.

Autobusy jazdia po celej Malte a ostrove Gozo. Cena lístka je 2 EUR (1,50 EUR v zime) a je možné zakúpiť si ho priamo od vodiča. Lístok umožňuje cestovať 2 hodiny, vrátane prestupov. Ak máte v pláne cestovať po Malte týždeň alebo dlhšie, odporúča sa zakúpenie týždenného lístka, ktorého cena je 21 EUR. Zakúpiť si ho môžete v kioskoch, v blízkosti terminálu Valetta a na niektorých autobusových zastávkach. Dajte si pozor, pretože tento lístok nie je možné kúpiť priamo od vodiča. Autobusy majú vysvietené čísla liniek, nie cieľové stanice.

Oficiálne taxíky sú biele (zvyčajne ide o mercedesy a označením „taxi“ na streche), taxíky by mali používať taxametre, pri cestách na letisko a do prístavu sú stanovené pevné ceny.
Dajú sa požičať aj bicykle, ale nekvalitné cesty a nedisciplinovaní vodiči jazdu na bicykli znechucujú. Nosenie prilby sa nevyžaduje.

Letecká doprava: Medzinárodné letisko v Luqe (www.maltairport.com) s relatívne hustým spojením do európskych miest. Domácou spoločnosťou je Air Malta. Vrtuľníkom z Valletty na ostrov Gozo to trvá 10 minút, trajektom 25 minút.

Lodná doprava: Hlavnými prístavmi sú Valleta na Malte a Marsaxlokka Mgarr na ostrove Gozo. Pomerne časté sú rýchle trajekty do sicílskeho prístavu Catania (3 hodiny) a Pozzallo, do Talianska (90 minút), ale cesta sa môže predĺžiť, ak je na mori veterno. Ďalšie destinácie, ktoré je možné navštíviť využitím lodnej dopravy sú Livorno, Salerno, Rím, Palermo, Janov a Tunis. Nízkonakladové letecké spoločnosti, napríklad Ryanair, však môžu byť pohodlnejšiou voľbou a ceny ich letov sú často porovnateľné s nákladmi na výlet loďou. Využiť môžete aj osobnú linkovú dopravu parníkmi a katamaránmi do talianskych prístavov Catania, Pozzallo, alebo Syracuse. Čas plavby osobnou loďou je približne 90 minút a trajektom prepravujúcim automobily 3 hodiny. Miestna lodná doprava premáva niekoľkokrát denne, medzi Cirkewwou na Malte a Mgarrom na Goze.

Musíte vidieť

Ostrov Gozo -  krajina je krajšia ako na väčšom ostrove, miesto je kľudnejšie, je tam menej turistov. Ostrov má svoju stredovekú architektúru a chrámy, je dobrým miestom na útek pred turistickým ruchom;

Valletta -  prekrásne reštaurované opevnené hlavné mesto, zo sériou námestí, palácov a katedrál. Má aristokratickú vznešenosť a nevšednú polohu. Úzke uličky a strmé schody vedú na mnohé atraktívne miesta. Medzi najdôležitejšie patrí katedrála sv. Jána, ktorá je pokladnicou maltského barokového umenia,  Národné múzeum archeológie a Národné vojenské múzeum Fort St. Elmo s pamiatkami z druhej svetovej vojny. V Národnom múzeu výtvarného umenia sú diela majstrov posledných piatich storočí; 

ostrov Comino – kedysi úkryt pirátov, dnes letovisko plné slnka-chtivých turistov, atrakciou je Modrá lagúna – fotogenický záliv s bielym pieskom a čistou zelenkavou vodou;

útesy Dingli – až 220 m metrov vysoké útesy ponúkajúce prekrásny výhľad;

Palác veľmajstrov -  palác zo 16. storočia, s jedinečnou zbierkou gobelínov, dnes sídlo maltského parlamentu a prezidenta;
 

agar Qim, Mnajdra-  datované do roku 3600 p.n.l., Hagar Qim a ostatné neolitické chrámy sú najstaršími ľudskými stavbami na svete. Megalitické komplexy ozdobené zvieratami a idolmi, obetné oltáre a veštecké miestnosti sú vyrezané obsidiánovými nožmi;    

Hal Saflieni Hypogeum – podzemná nekropola z rokov  3600 až 3000 p. n. l., bolo tu nájdených okolo 7000 ľudských tiel. V priebehu storočí bola vysekaná do skaly, do hĺbky štyroch poschodí a patrí k najzaujímavejším pamiatkam na Malte. Na jej návštevu je potrebné objednať najmenej dva týždne dopredu;

Palác sv. Antona – postavený v 17. storočí ako dom veľmajstra Antoine de Paule, potom sídlo britského guvernéra Malty, dnes rezidencia prezidenta;




Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa