AUTO Kamerové kontroly diaľničných známok

2007-12-13 11:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Rakúska spoločnosť pre výstavbu a údržbu diaľnic (Asfinag) včera prvýkrát použila v praxi kamerový systém kontroly diaľničných známok. Systém, ktorý sa skladá z dvoch špeciálnych kamier, bol nasadený na diaľnici A23 neďaleko Viedne.



 

Ďalších desať týchto mobilných systémov, ktoré sú mobilné a môžu byť nasadzované na rôznych diaľničných úsekoch, budú postupne dané do prevádzky v priebehu dvoch rokov. Nový kontrolný systém bude podľa člena predstavenstva Asfinag Klausa Schierhackela používaný predovšetkým v miestach, kde nie je vhodné nasadenie doterajších kontrolórov, napríklad pri vjazdoch do tunelov.

Doterajšie skúšky nových kamier podľa Asfinag ukázali, že prístroje sú schopné zachytiť nielen to, či prichádzajúce auto má na čelnom skle nálepku, ale aj to, či je platná. Podarilo sa tiež vyriešiť problémy vyskytujúce sa pri testoch počas dažďa alebo pri väčšom znečistení skla. Cena jedného zariadenia dosahuje výšku 230 tisíc euro.

Štatistiky hovoria o 80 percentnom podiele cudzincov na počte prichytených vodičov bez diaľničnej známky. Spoliehať sa na to, že pri krátkom prejazde rakúskym územím šofér na kontrolu nenarazí môže prísť príliš draho – pokuta je 120 euro. Asfinag odhaduje, že vďaka novému systému vyberie denne na pokutách o 10 až 20 tisíc euro viac než doposiaľ.

Ročná ďiaľničná známka pre osobné auto stojí tento rok v Rakúsku 72,60 euro. Desaťdenná 7,60 euro, alebo dvojmesačná za 21,80 euro.


Zdroj/autor: asfinag,čtk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)

Súvisiace články



Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa