Kde sa lyžuje (3)

2007-12-24 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Hlavný nápor turistov v Tatrách bude v závere vianočných sviatkov.



 

 

Hlavné lyžiarske strediská vo Vysokých Tatrách sú pripravené na nával hostí, hoci prírodného snehu nie je toľko, koľko Tatranci očakávali. Riaditeľ Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Peter Chudý uviedol, že prvé skupiny návštevníkov privítali už v sobotu 22. decembra, kedy otvorili zimnú sezónu aj Tatranské lanové dráhy. Premávať začala nová pozemná lanovka na Hrebienok a v prevádzke sú tiež kabínková lanovka z Tatranskej Lomnice na Skalnaté pleso a visutá na Lomnický štít.

Vďaka umelému zasnežovaniu sa podarilo sprevádzkovať lyžiarske svahy vo všetkých mestských častiach s výnimkou najvyššie položenej zjazdovky v Lomnickom sedle, kde by sa mala začať lyžovačka 25. decembra.

"Ubytovacie kapacity v období vianočných sviatkov nie sú plne vyťažené, keďže Slováci, ale aj hostia z okolitých krajín dávajú prednosť Štedrej večeri v rodinnom kruhu. Najviac návštevníkov pricestuje do Tatier v prvý a druhý vianočný sviatok. Na tento termín sú už ubytovacie kapacity rezervované," konštatoval Chudý. Zdôraznil, že záujemcovia o tatranský pobyt sa napriek tomu nemusia vzdávať, keďže voľné miesta sa ešte môžu vyskytnúť v súvislosti so vstupom Slovenska do schengenského priestoru. Skupiny alebo jednotlivci z rusky hovoriacich krajín, ktorým sa nepodarilo vybaviť víza, môžu rezervované ubytovanie stornovať.

Počas tzv. zlatého týždňa, čo je Silvester a začiatok nového roka, bude v Tatrách aj v tom to roku ťažiskovou rusky hovoriaca klientela. "Okrem hostí z Ruskej federácie a Ukrajiny očakávame vyšší záujem občanov z pobaltských krajín, ktorí nemajú problém so získaním víz, keďže tieto krajiny sú taktiež členmi Schengenu," dodal Chudý.

-------------------------------------------

SLOVENSKO (22.12.2007) - Lyžiari môžu počas víkendu využiť služby približne 50 stredísk. Podmienky sú vo väčšine areálov veľmi dobré, sneh je technický.

Veľmi dobré podmienky majú strediská Čertovica (30 cm), Ski Remata (30 cm), Snowland Valčianska dolina (80 cm), Pavčina Lehota (45 cm), Skipark Ružomberok (50 cm), Jasná lokalita Záhradky (40 cm) - v prevádzke len 1 vlek, Skicentrum Strednica Ždiar (75 cm), Snowparadise Veľká Rača (60 cm), Štrbské Pleso (80 cm), Donovaly Záhradište (40 cm), Donovaly-Nová hoľa (40 cm), Vrátna-Chleb (55 cm), Vrátna-Paseky (40 cm), Martinské hole (55 cm), Šachtičky (30 cm), Roháče-Spálená (60 cm), Králiky (30 cm), Ski Bezovec (35 cm), Pezinská Baba (30 cm), Ski Drienica (40 cm), Lopušná dolina Ski Chem (40 cm), Litmanová (70 cm), Snowpark Lučivná (40 cm), Jasenská dolina (35 cm), Krahule (35 cm), Skalka pri Kremnici (70 cm), Ski Zábava-Hruštín (50 cm), Tále (35 cm), Ski Centre Levoča-LD (40 cm).

-------------------------------------------

SLOVENSKO (21.12.2007) - Veľmi dobré snehové podmienky sú vo Vysokých a Nízkych Tatrách, v Malej Fatre i v Slovenskom raji. Vyše 40 centimetrov snehu hlásia napríklad vo Vrátnej doline, na Chopku, Donovaloch, Martinských Holiach, Roháčoch či na Štrbskom Plese.

Meteorológovia hovoria, že hoci do Vianoc už snežiť nebude, na blate tento rok určite nebudú. Na väčšine územia Slovenska je vysoká oblačnosť, hmly a teploty sa pohybujú od nuly do mínus päť stupňov Celzia, takže sa tvoria námrazy. Nočné teploty sú dva až deväť stupňov pod nulou.

Výnimku tvoria hrebene hôr, kde je slnečno a teploty sa pohybujú až do plus desať.  Ráz počasia sa v najbližších dňoch nezmení, mrazy budú v nižších polohách pretrvávať, zmenu očakávame až v nedeľu, keď by mal chladnejší vzduch prúdiť aj do vyšších polôh a teploty sa priblížia nížinám,“. Od pondelka bude menej hmlisto, v nižších polohách však s oblačnosťou treba rátať aj naďalej. Teplé denné počasie na horách a nočné mrazy vytvárajú dobré podmienky na lyžovanie. Hoci prirodzeného snehu tento rok zatiaľ nebolo veľa, mrazy dovoľujú dosnežovať umelým snehom.

Cez víkend a vianočné sviatky sa bude lyžovať v asi 35 strediskách. Časť lyžiarských centier začne aj s nočným lyžovaním, a otvorené budú aj bežecké trate. V niektorých strediskách sa bude do stredy lyžovať ešte za predsozónne ceny.

Veľmi dobré podmienky na lyžovanie sú v súčasnosti aj v rakúskych Alpách. Najbližšie k Slovensku (do 200 kilometrov od Bratislavy), sú otvorené napríklad lyžiarske strediská ako Annaberg, Stuhleck-Semmering, Semmering Hirschenkogel.

Zdroj/autor:tasr,hmú,hzs,holidayinfo,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa