Zámok Eggenberg – domov ojedinelých ruží a vzácnych malieb

2018-11-02 12:00:00 |   |    | 

Mesto Graz si vyslúžilo svojim krásnym historickým centrom miestenku medzi pamiatkami UNESCO. Do tohto zoznamu potom pribudla ďalšia turistická atrakcia v jeho blízkosti. Zámok Eggenberg bol výkladnou skriňou moci a bohatstva rodu, ktorý pre ďalšie generácie zanechal skutočne nádherný kúsok histórie.



 

Harmónia ako odpoveď na chaos

Eggenberg postavili v roku 1625 na žiadosť princa Hansa Ulricha von Eggenberga. Jeho hlavným želaním bolo vytvoriť niečo, čo by kontrastovalo architektúre v tejto ére. Podľa majiteľa zámku všade navôkol panoval chaos. On preto túžil postaviť palác, ktorý by bol poklonou harmónii a elegancii. Od prvého momentu do neho investoval veľa peňazí. Svojim konkurentom chcel ukázať, že jeho rodina má v kraji silné postavenie a zároveň ich chcel zastrašiť, že sa s ním nemá nik púšťať do sporov, pretože by ho aj vďaka svojim úsporám hravo porazil. Zámok potom ešte prešiel niekoľkými rekonštrukciami. Tá posledná bola v 19. storočí a dodala mu súčasnú podobu. Eggenberg má dokopy 365 okien, každé poschodie má 31 izieb a v budove sa nachádza 24 reprezentatívnych miestností, ktoré slúžili na oficiálne účely.

 

Planetárna miestnosť so skrytými odkazmi

V súčasnosti sa robia prehliadky iba v reprezentatívnych priestoroch. Zámok je otvorený od konca marca do konca októbra každý deň okrem pondelka a vstupy sú možné len so sprievodcom. Najkrajšou časťou návštevy je planetárna miestnosť. Tú dokončili krátko po dostavaní Eggenbergu. Autorom malieb je Hans Adam Weissenkircher. Ten vytvoril výzdobu plnú odkazov na astrológiu, ale aj členov tohto významného rodu. V hale sa nachádza sedem astronomických objektov, ktoré majú odkazovať na sedem dní v týždni. Ďalšie steny zdobia samostatné výjavy, ktoré predstavujú jednotlivé znamenia zverokruhu. Do nich sa autorovi podarilo prepašovať tváre zástupcov rodiny Eggenberg, ktorí sa takto stali súčasťou majstrovského diela. V minulosti táto miestnosť slúžila ako vstupná hala do súkromných apartmánov a dostalo sa do nej len pár vyvolených hostí.

 

Symbolická prechádzka Osakou

Johann Seyfried von Eggenberg bol ďalším členom tohto významného rodu, ktorý zámok ozvláštnil originálnym kúskom. Tento šľachtic patril do tej skupiny ľudí, ktorí boli fascinovaní tajomnou ázijskou kultúrou. Jednu z miestností preto premenil na japonský salónik. Pri rozsiahlej rekonštrukcii tam nechal previesť aj vzácnu maľbu, ktorá dovtedy bola v inej nehnuteľnosti tejto rodiny. Až po roku 2001 sa podarilo odborníkom odhaliť jedinečnosť tejto tapety. V skutočnosti ide o veľkú osemdielnu nástennú maľbu, ktorá zachycovala reálny obraz ulíc vtedajšej Osaky. Tú rozdelili na menšie časti a tak preniesli do Európy. Kvôli tomu došlo k malému nedorozumeniu, keďže ju na steny nenainštalovali v súvislom páse, ale pomedzi jednotlivé diely navyše pridali ďalšie orientálne tapety.

 

500 malieb v súkromných komnatách

Súkromná časť zámku bola rovnako pompézna ako reprezentatívne priestory. Majitelia mali k dispozícii 24 miestnosti, ktoré sa začínali za planetárnym uvítacím salónom. Južná strana patrila princovi a mala 12 izieb. Rovnaké množstvo mala k dispozícii princezná, ktorej patrila severná strana. Ich potomkovia a členovia širšej rodiny mali svoje komnaty na iných poschodiach. Osobné apartmány manželského páru sa zmenili na galériu maliarskeho umenia. Ich steny zdobí dokopy až 500 samostatných malieb. Niektoré z nich majú mytologický charakter, nadväzujú na učenie z biblie a ospevujú krásu tunajšieho kraja. Dlhé roky bola táto výzdoba utajená, pár informácií sa dostalo na verejnosť len z rozprávania služobníctva. Až po odchode posledných panovníkov sa tam mohli pozrieť aj bežní ľudia.

 

Mince, európske umelecké diela a interaktívne portréty

Časť priestorov zámku patrí Universalmuseum Joanneum, ktoré tam umiestnilo tri významné rakúske výstavy. Prvá z nich je dočasná a venuje sa portrétom rôznych panovníkov. Jednotlivé miestnosti majú viacero interaktívnych prvkov, ktoré zaujmú rodiny s deťmi. Súčasťou tejto prehliadky sú aj klenoty, ktoré patrili najmä rodine Eggenberg. Ďalšia výstava sa zameriava na 500 rokov európskeho umenia. Môžete si tam pozrieť umelecké diela autorov z celej Európy, ktoré pochádzajú z obdobia medzi stredovekom a 18. storočím. Archeologická zbierka združuje vzácne vykopávky z doby železnej a mapuje ďalšie významné predmety nájdené v tejto lokalite. Posledné múzeum má až 70 000 exponátov a venuje sa historickým minciam, ktoré sa používali na území Rakúska.

 

Ojedinelý druh starobylých ruží

Najvhodnejším časom na návštevu zámku Eggenberg je jún. Vtedy totiž v ich záhrade Starých ruží kvitne vzácny historický druh týchto kvetov. Tie tam zasadili začiatkom 19. storočia a odvtedy sa ich podarilo uchovať ako na jednom z mála miest na svete. Okolo zámku nájdete rozsiahly park, ktorý je rozdelený do niekoľkých častí. Pokiaľ nechcete ísť na prehliadku, stačí zaplatiť vstupné 2 eurá a dostanete sa iba do vonkajších priestorov. Táto časť je prístupná celoročne. Priamo pri zámku sa nachádza hlavná záhrada, ktorú v minulosti používali pri raňajkách a posedeniach pri káve. V parku uvidíte viacero vzácnych drevín, ktoré tam priviezli z celého sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa