Rakúsky Linec – mesto, ktoré žije zmenou

2019-04-29 12:00:00 |   |    | 

Linec sa od iných miest líši najmä svojím nezameniteľným charakterom a neustálym vývojom, no v tomto Meste mediálnych umení UNESCO boli a sú stredobodom diania stále ľudia. Kto sa nechá poháňať zdravou zvedavosťou, strávi v Linci na Dunaji nezabudnuteľné chvíle a na vlastnej koži pocíti zmenu, ktorou mesto nepretržite žije.



 

Návštevníci Lincu sa nechávajú strhnúť otvorenou atmosférou v centre, stavbami z rôznych období, pestrou kultúrnou ponukou a v nemenšej miere i Dunajom, ktorý sa znova stal dôležitou súčasťou mesta.

Dunaj pretína centrum Linca plné života. Jeho brehy sú miestom určeným na oddych i kultúru: zatiaľ čo cez deň si môžete posedieť uprostred zelene a v rôznych kaviarňach, v noci vás celkom strhne pohľad na osvetlené futuristické fasády múzeí. K správnemu dovolenkovému pocitu prispieva aj plážové kúpalisko a podniky na brehoch.

Rovnako pôsobivé sú výstavy diel súčasného umenia v Múzeu umenia Lentos Kunstmuseum a inovácie či moderné projekty, ktoré môžete obdivovať v Ars Electronica Center. V tomto Múzeu budúcnosti sa spája technologický pokrok s vizionárskym mediálnym umením. Interaktívne výstavy umelecky zobrazujú vplyv technológií na všedný život ľudí. Jedinečná je obrazová sekcia Deep Space 8K s 3D animáciami.

O kúsok ďalej po prúde Dunaja v priemyselnom prístave vznikol celkom ojedinelý umelecký projekt Mural Harbor - najväčšia európska galéria grafitov a muralizmu s viac ako 100 nasprejovanými dielami, umiestnenmi na priemyselných budovách s výškou až 50 metrov. Po prehliadke návštevníci môžu sprejovanie dokonca aj sami vyskúšať.

Z úplne iného súdka je Musiktheater, domov muzikálov, tanečného divadla a operných predstavení. Táto stavba blízko parku Volksgarten patrí k najmodernejším operám v Európe a produkcie z domácej dielne už tradične nadchýnajú publikum i kritikov.

Zážitkom pre malých i veľkých je aj výlet na fascinujúci Pöstlingberg, ktorý sa s pútnickou bazilikou týči 539 metrov nad Lincom. Železnica Pöstlingbergbahn, ktorá je jednou z najstrmších na svete, zvládne cestu na tento domáci vrch Lincu za 20 minút. Určite sa oplatí navštíviť vyhliadkovú terasu, zoo a ríšu trpaslíkov v jaskyni.

 

Letné podujatia v Linzi

Originálny festival pouličného umenia - viac ako 100 pouličných umelcov premieňa centrum Lincu každý rok počas troch dní v júli na veľké javisko. Vystúpenia akrobatov, komikov, klaunov i hudobníkov si návštevníci môžu vychutnať z bezprostrednej blízkosti. Tento rok od 18. do 20. júla.

Klasika na námestí Domplatz - séria koncertov na námestí pred Katedrálou Nepoškvrneného počatia Panny Márie láka každý rok tisíce návštevníkov. S jedinečnou kulisou v pozadí budú tento rok od 4. júla vystupovať aj svetové hviezdy ako Tom Jones, Katie Melua a Martin Grubinger.

 

Chuť Lincu

Linecká torta je preslávená po celom svete. Najlepšie síce chutí vo svojej vlasti, ale ak si ju pripravíte vlastnoručne doma, ožijú vo vás spomienky na krásnu dovolenku v Hornom Rakúsku!

 

Potrebovať budete:

    150 g masla

    250 g hladkej múky

    150 g práškového cukru

    100 g opražených lieskovcov

    1 vajíčko

    korenie (vanilka, citrón, škorica, mleté klinčeky)

    10 g prášku do pečiva

    300 g ríbezľovej marmelády

 

Postup:

Zmiešame maslo a cukor. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva, orechy, vajíčka, korenie a vypracujeme cesto. Hotové cesto odložíme na chvíľu do chladničky, potom ho vyberieme a rozdelíme na štvrtiny.

Tri časti cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm (na priemer tortovej formy cca. 22 cm) a potrieme ríbezľovou marmeládou. Zo zvyšku cesta urobíme valček, z ktorého sformujeme okraj torty a mriežku, ktoré položíme na marmeládu. Potrieme vajíčkom a okraje posypeme mandľovými lupienkami.

Pečieme 40-45 minút pri teplote cca. 190 °Celzia.

 

Ďalšie zaujímavé tipy na návštevu Rakúska nájdete na stránke austria.info/sk.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Linz Tourismus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa