Na návšteve Rakúska: 7 múzeí, ktoré skrátka musíte poznať

2019-01-07 00:00:01 |   |    | 

Rakúšania sa môžu pochváliť mnohými skvelými múzeami, ktoré sa umiestňujú na popredných priečkach v hodnoteniach návštevníkov aj odborníkov. Niektoré pútajú pozornosť netradičnými výstavami, iné zaujmú vďaka interaktívnym prvkom a veľkú úlohu zohráva aj ich umiestnenie v obklopení peknej prírody.



 

Prírodovedné múzeum, Viedeň

V tomto múzeu nájdete všetky dôležité artefakty z oblasti prírodných vied. Založili ho v roku 1889 a odvtedy sa im podarilo zozbierať množstvo jedinečných kúskov. Niektoré výstavy sú trvalé, iné postupne obmieňajú a prichádzajú s novými zaujímavosťami. Aktuálne patria k najnavštevovanejším častiam tie, ktoré sa venujú medicíne v období 2. svetovej vojny a deti obzvlášť milujú oddelenie o živote dinosaurov. K hlavným atrakciám patrí digitálne planetárium, ktoré ukazuje zblízka oblohu, hviezdy a ich skryté čaro. Vo viedenskom prírodovednom múzeu nájdete tiež najväčšiu výstavu meteoritov na svete.

 

Múzeum glóbusov, Viedeň

Metropola Rakúska sa môže pochváliť aj jedným netradičným múzeom. To sa venuje výsostne glóbusom a ich vývoju počas celých dejín. Môžete si v ňom pozrieť 250 rôznych kúskov. Mnohé z nich sú veľmi staré a ukazujú svet tak, ako ho videli ľudia v minulosti. Niektoré zobrazujú slnečnú sústavu a sú ojedinelou astrologickou pamiatkou na túto vedu. Zaujímavá je aj samotná budova, v ktorej sa nachádza toto múzeum. Ide o národnú knižnicu s viacerými cennými knižnými titulmi. Jednotlivé miestnosti sú nádherne zdobené a môžete si tam pozrieť fresky so zaujímavými výjavmi zo života a mytológie.

 

Mozartov rodný dom, Salzburg

V Salzburgu sa nachádzajú dve múzeá venované tomuto hudobnému velikánovi. Jedno bolo domom, v ktorom sa narodil a v druhom kedysi žil. Pre návštevníkov je cennejšia výstava inštalovaná v jeho rodnom príbytku. Tam sústredili tie najcennejšie veci z Mozartovho života, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes. Môžete si tam pozrieť niekoľko skladateľových portrétov z rôznych období života, hudobné nástroje, s ktorými pracoval aj niekoľko osobných predmetov, ktoré používal aj pri komponovaní. Jedna z častí výstavy sa zaoberá štýlom jeho práce a ukáže vám niekoľko notových zápisov, na ktorých tvoril jeho najznámejšie diela.

 

Josephinum, Viedeň

Toto netradičné múzeum ocenia najmä študenti medicíny. Tí sa môžu tešiť na vynikajúcu prehliadku biológie, ľudského organizmu a jeho stavby. Výstava je rozdelená do šiestich veľkých pavilónov. V nich sa nachádzajú figuríny s detailnými pohľadmi na rozloženie jednotlivých svalov a orgánov v tele. Niektoré z nich sú venované konkrétnym medicínskym odborom alebo zdravotným záležitostiam. Jedna z výstav ukazuje podrobné kresby z oblasti biológie a rozloženia ľudského organizmu. Veľmi obľúbená je historická knižnica, v ktorej sa dozviete všetky podstatné informácie z dejín zdravotníctva a najmä to, ako sa liečenie vyvíjalo na území Rakúska.

 

Múzeum vnemov, Graz

Veľmi populárne sú tiež múzeá, ktoré majú viacero interaktívnych prvkov. Vynikajúcou ukážkou takejto atrakcie je Múzeum vnemov v Grazi. To je situované do krásnej historickej budovy, v ktorej kedysi sídlili mestské kúpele. Jednotlivé miestnosti predstavujú interaktívnu výstavu, ktorá má zapojiť všetky vaše vnemy. Niektoré sa pohrajú so zrakom, keď vám predstavia rôzne farebné kombinácie s optickými ilúziami. Pár plastických diel zapája hmat, aby ste pomocou neho vnímali jedinečnosť týchto kúskov. Zaujímavá miestnosť je tá, v ktorej je úplná tma a vďaka tomu musíte zapojiť svoj sluch a spoľahnúť sa najmä na tento zmysel.

 

Múzeum šnapsu, Viedeň

Medzi mužmi sú veľmi obľúbené prehliadky, ktoré im predstavia históriu výroby ich obľúbených alkoholických nápojov. Vo Viedni sa nachádza múzeum, ktoré je venované výrobe šnapsu. Špecializuje sa najmä na ovocné likéry a brandy. Prevedie vás históriou ich výroby od samotného vzniku a ukáže vám, ako sa postupne menili chute ľudí, ktoré ovplyvňovali aj vývoj nápoja. Ku tradičnej prehliadke si môžete objednať aj ochutnávky, ktoré obsahujú tiež šnaps, ktorý sa vyrába podľa uchovanej historickej receptúry a odhaľuje jeho pôvodnú chuť.

 

Ars Electronica, Linz

Podľa mnohých označení je to najlepšie múzeum, aké môžete navštíviť v Rakúsku. Svoje brány otvorilo po prvýkrát v roku 1979. Jeho cieľom je spojiť umenie, technológiu a vedu. Výsledky tohto snaženia si môžete pozrieť na šiestich poschodiach. Na tých uvidíte výstavy venované vývoju rôznych technológií, ktoré podporovali umenie. Takýmto spôsobom sa dozviete, ako ovplyvňovali náš každodenný život, ale aj ako zmenili vnímanie kultúry. Mnoho z nich má interaktívne prvky a sú hotovou pastvou pre oči.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa