Tip na nezabudnuteľný víkend u susedov: Retz patrí k najkrajším mestečkám Rakúska

2022-09-01 00:00:00 |   |    | 

Letné prázdniny síce skončili, avšak mnohí z vás ešte možno rozmýšľajú, kam by sa vybrali na výlet. Ak máte radi dobré víno aj jedinečné atrakcie, Retz vás určite nesklame. Toto malebné mestečko je centrom jednej z najväčších vinohradníckych oblastí Rakúska, ktoré je zo všetkých strán obklopené udržiavanými vinicami a ponúka pre všetkých jedinečné zážitky z minulosti i súčasnosti.



 

Každoročne táto vinárska oblasť vyprodukuje až tretinu všetkých rakúskych vín. Ak patríte k ľuďom, ktorí sa držia prastarého latinského výroku „In vino veritas“, a teda v pohári dobrého vína hľadáte pravdu, tak určite neváhajte s jeho návštevou.

Najmä v septembri v čase vinobrania sa sem schádza množstvo ľudí, ktorí tu navštevujú slávností vína - Retzer Weinlesefest (23.-25.9.2022). Mestom vtedy prejde slávnostný sprievod, na Hlavnom námestí je pripravený zaujímavý program a z dvoch historických fontán namiesto vody tečie červené a biele víno.

Retz však určite stojí za návštevu aj v prípade, ak vínu veľmi neholdujete. Okrem ochutnávky kvalitných mokov a výbornej gastronómie sa totiž môžete vydať na preskúmanie najväčšej historickej vínnej pivnice v Rakúsku, vystúpiť na radničnú vežu či vysadnúť na bicykel a prebrázdiť okolie. Do Retzu sa môžete priviezť aj zážitkovým nostalgickým vlakom – Reblaus expressom, o ktorom sme písali nedávno.

 

Labyrint chodieb vyhĺbený v piesku

Zážitkové podzemie Retzer Erlebniskeller je jednou z najväčších turistických atrakcií mesta. Priamo pod jeho historickým centrom leží labyrint chodieb vyhĺbený do podložia z morského piesku, keďže pred miliónmi rokov na tomto mieste bolo more. Je to geologický unikát, pretože piesok býva obvykle sypký a nestabilný, no tu je vplyvom spodných vôd naopak neustále vlhký a stabilný.

A tak si tu obyvatelia mesta za sedem storočí vyhĺbili viac ako 21 km chodieb, v troch poschodiach nad sebou a do hĺbky až 20 metrov. Tento podzemný labyrint tak zaberá väčšiu rozlohu ako sieť uličiek na povrchu mesta.

Po celom meste uvidíte na chodníkoch aj vývody ventilačných šácht, ktoré do podzemia vháňajú vzduch. Obyvatelia tam ukladali sudy s vínom, ale podzemie slúžilo aj na ich ochranu pred nepriateľmi či požiarmi. Viac sa o tejto sieti chodieb dozviete od skúsených sprievodcov, ktorí vás počas zhruba 90-minútovej prehliadky oboznámia so všetkými zaujímavosťami a o dejinách vinohradníctva na tomto území.

K dispozícii je aj audiosprievodca v českom jazyku, ktorý vás oboznámi s tým najzaujímavejším z celého výkladu. Prípadne počas prázdnin sa tu každú sobotu koná komentovaná prehliadka v češtine, ktorá sa dá objednať pre skupiny záujemcov aj v iné dni. Na záver prehliadky môžete vo vinotéke ochutnať a následne si aj zakúpiť skvelé vína z tohto regiónu. A ešte jedna dobrá rada na záver, v podzemí sa celoročne teplota pohybuje medzi 10 -12 °C, a tak si do podzemia vezmite radšej niečo teplejšie na oblečenie.

 

Výhľad, ktorý nemá konkurenciu

Po preskúmaní podzemia sa môžete vybrať na prehliadku mesta z vtáčej perspektívy. Stačí vhodiť 2-eurovú mincu do turniketu na vežu miestnej radnice a po zdolaní 128 schodov sa dostanete na vyhliadkovú ochodzu veže vo výške 30 metrov, odkiaľ budete mať mesto aj okolie ako na dlani. Priamo pod vami uvidíte Hlavné námestie, ktoré patrí k najväčším a najkrajším v celom Rakúsku.

Samotná budova radnice vám bude na prvý pohľad evokovať viac budovu cirkevnú ako sídlo miestnej samosprávy. Je to preto, že na mieste pôvodnej gotickej kaplnky bol v druhej polovici 16. storočia vybudovaný renesančný kostol, ktorý bol následne v 18. storočí prebudovaný a adaptovaný na budovu radnice. Súčasťou radnice je radničná sála s kaplnkou, ktorú označujú architekti za najpôsobivejší cirkevný rokokový priestor v Dolnom Rakúsku.

K ďalším zaujímavým budovám na námestí patrí Verderberhaus, postavený koncom 16. storočia v štýle benátskej renesancie a Sgrafittohaus pokrytý sgrafitovými maľbami z gréckej mytológie a Starého zákona. Dnes je v tejto budove aj požičovňa bicyklov, ktorú prevádzkuje český majiteľ, takže sa tam aj bez problémov dohovoríte.

Ak si požičiate elektrobicykel a budete si ho potrebovať nabiť, žiaden problém, priamo na námestí sú k dispozícii bezplatné elektrické zásuvky. Zo stavieb v centre mesta spomenieme ešte historickú Znojemskú mestskú bránu, pomenovanú podľa mesta Znojma, ktoré je od Retzu vzdialené iba 15 kilometrov.

 

Mlyn, krížová cesta a vojenský cintorín

Historickým centrom ale prehliadka Retzu nekončí. Za niekoľko minút z centra, či už pešo, alebo na bicykli  sa dostanete do vinohradov, nad ktorými čnie vyše 170-ročný, plne funkčný veterný mlyn - Retzer Windmühle. Tento technický unikát patrí k posledným dvom plne funkčným mlynom v Rakúsku. Ten druhý nájdete v Podersdorfe pri Neziderskom jazere.

Táto belostná stavba, ktorá láka návštevníkov už z diaľky, bola postavená medzi rokmi 1853 až 1855. Pravidelne sa v mlyne mlela múka do roku 1924, následne sa z neho stala technická pamiatka. Do jeho útrob sa môžete počas leta vybrať každú celú hodinu od 11.00 do 17.00 hod., kde vám sprievodcovia ukážu technológiu mletia múky. Každú poslednú sobotu v mesiaci od apríla do októbra sa môžete zúčastniť aj mletia múky a následného pečenia chleba.

Priamo pod mlynom sa nachádza útulná moderná prístavba reštaurácie Heuriger, kde môžete ochutnať skvelé regionálne dobroty a degustovať vína miestnych vinárov. A to všetko s nádherným výhľadom na Retz a okolité vinohrady.

Hneď vedľa mlyna stojí pozostatok druhého mlyna, ktorý dnes slúži ako obytná budova a nachádza sa tu aj baroková kalvária z roku 1726, ktorá vás okolo kamenných súsoší jednotlivých zastavení privedie až na vrchol kopca, ktorému dominuje súsošie troch ukrižovaných postáv - Krista a dvoch lotrov, doplnené ďalšími sochami svätcov a anjelov.

Aj odtiaľto je nádherný výhľad na mesto i okolie. Kúsok od kalvárie sa ešte nachádza aj vojenský cintorín s 255 žulovými krížmi s menami padlých vojakov.

 

 

Autor: © Zoznam/Pavol Urbánek

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa