Kde Bospor delí, ale aj spája

2011-08-13 10:00:00 |   |    | 

Mesto na dvoch kontinentoch geograficky rozdeľuje úžina Bospor. Môže však aj za to, že Istanbul je jedinečným miestom, kde sa zmixovali tóny dvoch rozdielnych kultúr do jednej fantastickej melódie. Istanbul prišiel po významnom rozhodnutí Ataturka o status hlavného mesta v prospech Ankary. Nestratil však povesť kultúrneho srdca Turecka, ostáva najväčším mestom aj prístavom v krajine, centrom obchodu aj miestom, ktoré si turisti zamilovali.



Istanbul vie, ako očariť. Je romantický, tajomný, vzrušujúci aj zábavný. Dýcha históriou a zároveň pulzuje moderným životom. Ohromuje kontrastom lesku, ale aj biedy, zdržanlivosti a pôžitkárstva a predovšetkým kontrastom starej tureckej tradície s kozmopolitou Európy. V Istanbule si nezamilujete len historické pamiatky, jedlo, hudbu, ale aj momenty, ktoré sa s nimi spojili.

Zapamätáte si fantastickú vôňu a chuť maličkého čaju, ktorý podávajú na trajekte, lebo ho budete piť pri západe slnka, ktorého posledné lúče sa opierajú o minarety istanbulských mešít.  Vytvárajú farebné nebeské umelecké dielo. Nezabudnete ani na teplý čaj, ktorý vám po šialenej párty o štvrtej ráno predal na námestí Taxim, malý chlapček s termoskou.

Vôňa varenej kukurice a pečených gaštanov vám pripomenie prechádzky po kamenných uličkách, ktoré vedú k najväčším pokladom Istanbulu. K prekrásnej Sultan Ahmedovej (Modrej) mešite, protiľahlej mešite/chrámu Aya Sofya či k palácu Topkapı, ktorý pripomína ten z rozprávky Tisíc a jedna noc.

Istanbul patrí k mestám, v ktorých neviete, kam skôr a na ktoré potrebujete viac než predĺžený víkend. Sú však miesta, ktoré určite nesmiete obísť. V chráme božej múdrosti – Aya Sofya alebo aj Hagia Sofia nájdete sultánovu lóžu, „Plačúci stĺp“ aj slávne mozaikové portréty zo 14. a 19. storočia.

Modrá mešita vás oslní z vonkajšej aj vnútornej časti. Obísť by ste nemali obrovský palác Topkapı, ktorého prehliadka vás prenesie stovky rokov späť do dôb osmanských sultánov a ich žien. V rámci potuliek jeho nádvoriami si priplaťte a  zájdite aj do miestností háremu. Navštívte aspoň jedno z bohatých istanbulských múzeí. Za prehliadku stojí Istanbulské múzeum archeológie či Múzeum tureckého a islamského umenia.

Zablúďte v labyrinte vyše 4 500 obchodíkov Veľkého bazaru (Kapalı Çarşı). Toto stredoveké obchodné centrum má neopakovateľnú atmosféru, v ktorej vám prestane vadiť kľučkovanie v dave domácich a turistov aj večné vykrikovanie obchodníkov. Nechajte sa zviesť atmosférou tohto miesta a vyskúšajte si zjednávanie, ktoré kedysi neoddeliteľne patrilo ku kultúre obchodu.

Prejdite sa Galatským mostom, kde desiatky rybárov natlačených pri sebe  každodenne nahadzujú svoje udice. Úzkymi uličkami prejdite ku Galatskej veži. Po ceste sa osviežte šťavou z čerstvého ovocia, ktorú ponúkajú obchodníci na každom kroku.  Z vyhliadky si vychutnajte dokonalý pohľad na krásy Istanbulu. 

 

 

Zdroj/autor: Radmila Štelbašská, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa