Kandovan - iránske mesto v skalách

2011-12-02 15:00:00 |   |    | 

IRÁN - Severozápadný cíp Iránu ukrýva tajomnú dedinku, ktorú obyvatelia Azerbajdžanu založili pred viac ako sedemsto rokmi. V obci Kandovan, ležiacej asi 60 km južne od Tabrízu, miestni obývajú atypické skaly, v ktorých si počas stáročí vytvorili útulné domčeky.



Malá dedinka Kandovan je súčasťou Urmijského regiónu, v ktorom sa ako prví do písomných záznamov dostali Peržania. Či práve oni stoja za vybudovaním nevšedných bytových jednotiek, to už nevedno. Faktom však je, že v 13. storočí sa ľudia začali usádzať vo výklenkoch kužeľovitých skál a aj napriek tomu, že komplex vyzerá ako termitisko, Iránci v ňom žijú dodnes.

Zvláštne skalnaté útvary vznikli po erupcii sopky Sahand pred tisíckami rokov. Explózia musela mať gigantické rozmery, keď popol dopadol až na územie dnešného Kandovanu, zároveň však hornina pre toto prostredie neprirodzená vytvorila skutočne nevídané útvary.

Sopečný popol postupným stláčaním vytvoril v kužeľovitých balvanoch prirodzené jaskynné diery, ktoré ako miesta vhodné pre obydlia lákali už prvých obyvateľov tejto oblasti.

Časom rodiny začali skaly aj svojpomocne hĺbiť a rozširovali tak svoje kamenné príbytky. Kvôli svojmu spôsobu života si vyslúžili zvláštne pomenovanie - trogloditi. Doslovný preklad znamená hĺbiči jaskýň, v prenesenom význame tak hovoríme ľuďom, ktorí obývajú jaskyne, a to podľa prehistorického vzoru našich predkov.

Klenby a piliere vulkanického pôvodu sú natoľko silné, aby fungovali ako steny a podlahy. Väčšina z domov má dve až štyri podlažia, pričom spodné je určené pre domáce zvieratá a vyššie fungujú ako obytné priestory. Materiál je tiež účinným izolantom, v lete udržiava interiér v chlade a v zime stačí na dosiahnutie izbovej teploty iba minimálne kúrenie.

O tom, ako a kedy presne sa tu usadili prví obyvatelia, kolujú rôzne legendy. Pramene dokazujú, že skaly boli nepretržite obývané posledných 700 rokov, a zhodujú sa v tom, že prví trogloditi sa sem nasťahovali, aby sa skryli pred mongolskými vojskami. Najnovšie archeologické náleziská však naznačujú, že kultúra jaskynných ľudí mohla byť v tejto oblasti už pred tromi tisíckami rokov.

O príťažlivosti okolitej oblasti svedčia aj legendy o Edene, rajskej záhrade, ktorá sa mala nachádzať v Sahandských kopcoch neďaleko Kandovanu. Dokázaná je existencia perzských záhrad „pairidaeza“, ktoré svojou krásou ani nezapadali do okolitej nehostinnej krajiny a ktorých názov sa neskôr stal v mnohých jazykoch synonymom pre raj (napr. anglicky „paradise“). K miestnym unikátom patrí aj minerálny prameň, ktorý lieči urologické ťažkosti.

Kombinácia týchto zaujímavostí spravila z Kandovanu obľúbený cieľ turistov, ročne obec navštívi až 300 tisíc ľudí. Počet obyvateľov je pritom len niečo vyše 600, no spôsob ich života a pohostinnosť, keď turistom dovolia nahliadnuť do svojich príbytkov, lákajú zvedavcov z celého sveta. K skvalitneniu služieb prispelo aj nedávne otvorenie hotela, ktorý ponúka možnosť stráviť noc v tradičných kamenných spálňach vyhĺbených do tisíce rokov starých skál.

 

 

Zdroj/autor: heritageinstitute.com, Dominika Babulicová, drom

Foto: flickr.com, panoramio.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.9/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa