Luxusná dovolenka v Bahrajne: súkromné pláže a Formula 1

2011-11-21 15:55:00 |   |    | 

Perla Perzského zálivu alebo tiež brána do Arábie - to sú mená, ktoré Bahrajnské kráľovstvo nosí. Nájdete tu exotickú zmes arabského luxusu, skvostných pláží a modernej architektúry so srdcom tisícročných civilizácií. Vo vyprahnutej krajine tu po storočia rastie Strom života, omnoho rýchlejšie tiež najrôznejšie zábavné centrá alebo trebárs okruh Formuly 1.



Z hodín zemepisu si o Bahrajne možno pamätáte, že práve tu bol objavený prvý ropný vrt v Perzskom zálive. To je síce pravda a k vrtu č. 1 z roku 1931 sa môžete dokonca vydať pozrieť, lenže ťažba ropy nie je zďaleka jedinou vecou, pre ktorú sa Bahrajn vyplatí navštíviť. Skladačka plná luxusných stredísk a nákupných centier, ale tiež starovekých pamiatok a moderných mrakodrapov, vám síce prevetrá peňaženku, ale zato vám splní arabský exotický sen.

 

Staroveké perly Bahrajnu

Ostrovný štát, ktorého súčasťou je ďalších asi 30 ostrovčekov, ukrýva unikátne pamiatky starej civilizácie Dilmun, ktorá bola tajomným obchodným partnerom už pre starých mezopotámskych kráľov. Vedľa pôvodných pevností, akou je napríklad Bahrajnská pevnosť, sa tu dodnes stretnete s tradičným obchodom s perlami. Starý obchodník s perlami Ahmed bin Qassem Sijadi si tu kedysi nechal postaviť prepychový dom Sijadi, ktorého vyrezávané stropy a farebné mozaiky môžete obdivovať i dnes.

Súčasťou odkazu dilmunskej civilizácie je Pohanský chrám (Barbar Temple), jeden z troch kamenných chrámov z druhého a tretieho tisícročia pred naším letopočtom. Chrám slúžil na uctievanie boha podzemných vôd Enki a nájdete ho v mestečku Barbar. O niečo mladšou, avšak stále najstaršou islamskou pamiatkou v regióne, je zas mešita Al-Khamís, stavba s dvoma minaretmi, postavená zrejme okolo roku 700 nášho letopočtu.

 

Mesto Manama - arabský Manhattan

Moderné hlavné mesto, prístav postavený v štýle amerických metropol, ale tiež historické miesto plné pamiatok. Manama vás zavedie do starobylej štvrti Bilad Al Qadim z roku 900. Niektoré staré domy tu stále majú takzvané veterné veže, predchodcu klimatizácie.

Ohromí vás najväčším pravekým pohrebiskom na svete, starým vyše 5 tisíc rokov, na pahorku A´ali Burial, ukáže vám už spomínanú pevnosť Bahrajn, Pohanský chrám, ale tiež moderný Harbour Financial Center alebo tradičné trhovisko s korením, látkami a drahým kamením. Neďaleko zasa objavíte Strom života, mystický strom starý asi 400 rokov, stojaci uprostred púšte bez jediného zdroja vody.

 

Keď Bahrajn, tak v luxusnom stredisku na pláži

Pravdou samozrejme zostáva, že Bahrajn láka návštevníkov predovšetkým svojimi luxusnými strediskami na belostných plážach. Takým miestom je okrem samotného okolia Manamy tiež mestečko Al Zallaq plné malebných rybárskych lodí, v blízkosti ktorých nájdete preslávenú pláž Al Jazaer.

Ubytovať sa tu môžete napríklad v jedinečnom stredisku Sofitel Bahrain Zallaq Thalassa Sea & Spa s najväčšími morskými kúpeľmi (thalasso) na arabskom polostrove. Ak radšej relaxujete pri golfe, navštívte Kráľovský golfový klub v oblasti Riffa, kde býva i bahrajnský kráľ.

 

Za Formulou 1 z Bahrajnu do Abú Zabí

Trochu viac adrenalínu môžete zažiť počas závodu Formuly 1 na tunajšom okruhu a aj keď nestihnete priamo závod, nudiť sa tu nebudete - okrem exkurzií po celom areáli tu môžete skúsiť jazdu na motorkách, v rýchlych autách alebo v Hummeroch v teréne. Niektoré cestovné kancelárie organizujú do Bahrajnu zájazdy priamo na F1, takže vám zaistia i vstupenky na preteky. Dejiskom turnaja F1 je však i neďaleké Abú Zabí.

Hlavné mesto Spojených arabských emirátov je zároveň najbohatším zo 7 emirátov a je to vidieť - v prepychovom veľkomeste rastú každý deň nové mrakodrapy, v súčasnosti je najvyšší 310 metrov vysoký Sky Tower z roku 2010. Z ďalších unikátnych stavieb zaujme Ferrari World Abu Dhabi, obrovská červená raja skrývajúca zábavný park alebo unikátna Capital Gate, najšikmejšia veža sveta. Medzi sklenenými skvostami modernej architektúry ale nájdete i zvyšky starého mesta, napríklad palác Al-Husn, štvrť Batin či Zlatý trh.

 

  • Keď luxus tečie prúdom - Abú Zabí

Jeden z najluxusnejších hotelov v Spojených arabských emirátoch, päťhviezdičkový Emirates Palace, sa nachádza v Abú Zabí, hlavnom meste SAE. Tento hotel, ktorý vyzerá skôr ako rozprávkový palác, obvykle využívajú najvyšší predstavitelia rôznych krajín pri oficiálnych návštevách Spojených arabských emirátov. Hotel sa nachádza priamo pri piesočnej pláži, 90 minút jazdy od medzinárodného letiska v Dubaji. Len 5 minút jazdy od hotela sú nákupné centrá, golfové ihrisko Abú Dhabí Golf Club je 25 minút jazdy od hotela.

 

Kedy ísť?

Na dovolenku do Bahrajnu či Abú Zabí radšej vyrazte až na jeseň alebo na jar - v tom období sa totiž tunajšie teploty pohybujú od 23 do 30 °C, v lete až okolo 45 °C. Ide predsa len o tropické podnebné pásmo. Dámam už stačí len pribaliť si ľahučkú šatku, aby vás pustili do najznámejších mešít, naučiť sa pár dohodovacích trikov a vyraziť. Bahrajn, v arabčine „krajina dvoch morí“, sa už na vás teší!

 

Tipy na zájazd do Bahrajnu za pravým arabským luxusom a exotikou

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Bahrajnu:

 

  • Omán - SAE - Katar - Bahrajn: Spoznajte to najkrajšie a najznámejšie z oblasti Arabského polostrova počas tohto poznávacieho zájazdu.
  • Okruh po Ománe a Emirátoch: Dvanásť nocí, počas ktorých si budete pripadať ako v rozprávkach tisíc a jednej noci. Abú Zabí, Dubaj a množstvo ďalších krásnych miest.
  • Dubaj: Vyberte si z našej ponuky hotel, ktorý vám najviac vyhovuje. Vyberať môžete od tých jednoduchých a pomerne lacných až po slávnu dubajskú „plachetnicu“, hotel Burj al Arab.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa