10 DÔVODOV prečo cestovať na Cyprus

2010-05-26 16:00:00 |   |    | 

CYPRUS - Dlhočizné pláže, na ktorých sezóna nikdy nekončí. More, na ktorého hladine sa oslňujúco mihotajú tyrkysovo - modré záblesky.



Cyprus, prezývaný tiež ostrov bohyne Afrodity. Čarovná príroda, ktorá vás uchváti silou svojej čistoty a rôznorodosti. Pohnuté i pestré dejiny tohto tretieho najväčšieho ostrova v Stredozemnom mori sú fascinujúce – na každom kroku stretnete svedectvo o cyperskej kultúre a umení.

Cyprus je jedným z turisticky najobľúbenejších ostrovov v Stredozemnom mori. Svojim návštevníkom ponúka pláže s jemným svetlým pieskom a komfortné ubytovanie v luxusných hoteloch so širokým spektrom poskytovaných služieb.

Na ostrove sú tiež vynikajúce podmienky pre vodné športy, windsurfing, vodné lyžovanie či potápanie.

Cyprus je ideálny i pre mimosezónnu dovolenku, pretože ponúka viac ako 300 slnečných dní v roku a minimálne množstvo zrážok.

 

  • Nikózia – posledné hlavné mesto na svete rozdelené zelenou líniou OSN. Staré opevnenia s bránami Paffo, Cirina a Famagusta. Zreštaurovaná je stará štvrť Laiki Geitonia s úzkymi kamennými uličkami. K najznámejším pamiatkam patrí Arabahmedova mešita a knižnica založená sultánom Mohamedom II.;
  • Pafos - mesto s Odeonským divadlom a nádhernými mozaikami z domov Dionýza, Orfeusa a Aiona z 3. až 5. stor., zapísané v zozname UNESCO. Na neďalekej pláži Petra Tou Tomiu sa pri meste Kouklia z morskej peny vynorila bohyňa krásy a lásky Afrodita. Na okolí Kato Pafos sú v skalách vytesané monumentálne hrobky kráľov, v kláštore Agios Neofytos sú najlepšie svetové fresky a ikony z byzantských čias;
  • Limassol – hlavný prístav ostrova s mnohými archeologickými vykopávkami a historickými pamiatkami, centrum vinárskeho priemyslu, stredisko cestovného ruchu a východiskom ciest do pohoria Troodos. Neďaleko je ženský kláštor Ayios Georgios a robustný hrad Kolossi z r. 1210, hlavné sídlo rytierov sv. Jána Jeruzalemského (johanitov);
  • Famagusta – mesto v tureckej časti ostrova, v staroveku jedno z najbohatších miest sveta,  Shakespeare sem umiestnil svoju drámu Othello. Podľa legendy na miestnom hrade cyperský vládca Christophore Moro (vládol v r. 1506 až 1508) zabil svoju ženu Desdemonu. V meste je viacero nádherných chrámov z obdobia Otomanskej ríše (16. stor.), vrátane katedrály sv. Nicholase, známej ako Mešita pašu Mustafu;
  • Kláštor Kykko - ak sa pre tento výlet rozhodnete, užijete si krásny výhľad na krajinu, ktorá sa zelená píniovými lesmi a všade vonia borovica. Môžete tu tiež obdivovať panoramatické výhľady. Kláštor Kykko je jeden z najslávnejších a najbohatších kláštorov na Cypruse. Nachádzajú sa vo výške 1100 m. n. m. a vlastní jednu z troch dochovaných zlatých ikon Panny Márie.
  • Pešia túra na Olymp - Na približne 1951 metrov vysoký Olymp vedie v najvyššom pohorí ostrova jeden z troch prírodných náučných chodníkov.
  • Pláže pri Agía Nápa (Ayia Napa) - Tam, kde v roku 1974 stálo iba niekoľko chatrčí, vzniklo rekreačné centrum, ku ktorému patria najkrajšie piesočné pláže ostrova.

 


Zdroj/autor: visitcyprus, drom


 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa