Tipy na plavbu po západnom Stredomorí

2019-03-02 00:00:01 |   |    | 

Malebné prístavy, očarujúce pláže, ale i nákupy vo vychýrených butikoch a významné pamiatky, to všetko prináša dovolenka na výletnej lodi. Prinášame vám tipy, ako si takú plavbu vychutnať so všetkým, čo k nej patrí. Napríklad už tento rok.



 

Najlepší čas na plavbu

Plavbu po západnom Stredomorí si môžete vychutnať prakticky kedykoľvek počas celého roka. Množstvo lodných spoločností realizuje plavby na jar, v lete a na jeseň, kedy k samotným plavbám plánujú v jednotlivých destináciách i zaujímavý sprievodný program. Lodné spoločnosti Costa Cruises a MSC Cruises organizujú plavby celoročne a ponúkajú také skvosty ako je Barcelona a Marseille, pričom sa vydávajú i do vzdialenejších cieľov - do Maroka a na Kanárske ostrovy, ktoré sa už nachádzajú v Atlantiku.

Ideálnou dobou je však nepochybne jar, kedy sú vo všeobecnosti plavby do týchto destinácií cenovo dostupnejšie, nehrozia preplnené lode ani prístavy. Všetko je samozrejme vykúpené trochu chladnejším počasím, ktoré v niektorých oblastiach nemusí byť ideálne na kúpanie. Najväčší „nával“ však prístavy a jednotlivé lodné spoločnosti zažívajú pochopiteľne počas júla a augusta, kedy sa na výlety po Stredomorí vydávajú hlavne rodiny s deťmi, čomu zodpovedá i cena plavieb.

 

Kam môžete zavítať a s kým

Väčšie lode budú samozrejme kotviť vo väčších a známejších prístavoch, medzi ktoré patria trebárs tie vo Florencii, Ríme a Barcelone. Sem sa plavia takmer všetky známe plavebné spoločnosti. A výnimku netvoria ani linky Celebrity, Holland America, Princess, Royal Caribbean a Disney.

Pokiaľ vás nelákajú veľké prístavy a „mainstreamové“ destinácie, pouvažujte nad plavbou s menšou lodnou spoločnosťou, ktorá sa špecializuje trebárs len na jednu či dve krajiny. Medzi lodné linky a spoločnosti realizujúce kratšie, regionálne zamerané a cenovo dostupné plavby patria napríklad Costa a MSC Cruises, obe sídliace v Taliansku.

Pokiaľ ste limitovaní termínom, využite servis britských liniek P & O, Thomson a Cunard, ktoré ponúkajú viaceré plavby. V prípade, že si chcete vychutnať plavbu v naozajstnom luxuse, ktorý uspokojí tých najnáročnejších, zvoľte nemeckú linku Hapag-Lloyd.

A pri luxuse ešte chvíľu zostaneme. Ten ponúkajú aj spoločnosti a linky Regent Seven Seas, Azamara, Crystal, Silversea, Oceania a Seabourn, ktoré sa plavia do menších stredomorských oblastí. Počas zastávok preto môžete zavítať do prístavov Portofino, Cannes a Capri.

 

Itinerár plavby po západnom Stredomorí

Itineráre plavieb sa obvykle líšia podľa počtu nocí, ktoré chcete stráviť cestovaním po západnom Stredozemí.

  • Plavby na menej než sedem nocí:  Pre tieto plavby sú typické linky spoločnosti Costa. Niektoré jej plavby sú dokonca realizované len v rámci troch dní. Väčšinou sa nalodíte v Janove alebo v Barcelone. Následne vás čakajú zastávky v Marseille, na Malorke, na Korzike alebo v Tunisku. Kratšie plavby však ponúkajú aj linky Disney, Royal Caribbean, Azamara a Oceania, ktoré obvykle realizujú plavby na päť dní a do svojho itinerára zahŕňajú menej prístavov aj dní na mori.
  • Plavby na sedem až dvanásť nocí: Lode obvykle vyrážajú z prístavov Rím, Barcelona alebo Marseille. Výnimkou sú len lode Costa Cruises, ktoré štartujú z Janova a Palerma. Plavba obvykle zahŕňa nielen zastávky v mnohých prístavoch, ale tiež treking po tunajších horách alebo návštevy Kanárskych ostrovov, Maroka a Tunisu.

Okrem vyššie uvedených prístavov však niektoré lode vyrážajú z prístavov Spojeného kráľovstva. Patria medzi ne trebárs prístav Harwich, Dover a Southampton. Zaujímavosťou sú aj transatlantické plavby. Tie sú vhodné hlavne pre cestovateľov, ktorí nechcú strácať čas.

Plavby začínajú v Stredomorí a končia v Karibiku. Vydať sa na ne môžete v apríli, máji, septembri a októbri. Naloďuje sa obvykle v Ríme alebo Barcelone a plavba sa realizuje cez západné Stredomorie, Kanárske ostrovy a Maroko s cieľom v Karibiku.

 

Hlavné lákadlá západného Stredomoria

  • Barcelona, ​​Španielsko: Hlavné mesto Katalánska je jedným z najkrajších a najživších miest v Európe. Čaká vás tu očarujúca architektúra, včítane kostola Sagrada Familia a starej časti mesta, ktorá je jednoducho neopísateľná. Hneď ako vás túlanie po Barcelone unaví, odpočiňte si v niektorej z tunajších kaviarničiek s výbornou kávou a ešte lepšími zákuskami. Opomenúť nesmiete ani návštevu tunajších múzeí a samozrejme nákupy.
     
  • Florencia, Taliansko: Nech už sa vydáte do západného Stredomoria s ktoroukoľvek lodnou spoločnosťou, dáme ruku do ohňa za to, že vo svojom itinerári bude mať zastávku v talianskej Florencii. Florencia totiž patrí medzi absolútne špičky a lákadlá, bez ktorých by to jednoducho nešlo. Uvidíte klenot ranej talianskej renesancie z 15. storočia, ktorý ovládli také mená ako Giotto, Ghiberti, Brunelleschi a Michelangelo. Ich odkazy v podobe malieb, sôch, palácov a múzeí žijú vo Florencii dodnes. Nenechajte si ujsť návštevu múzea Galerie Uffizi a Accademia alebo prehliadku mestskej katedrály Santa Maria del Fiore, známej ako Duomo.

  • Neapol a Sorrento, Taliansko. Vaše kroky povedú do historických Pompejí s pohnutou minulosťou. Uvidíte tu nielen skazu, ktorú napáchala sopka, ale tiež množstvo artefaktov, ktoré sú dnes súčasťou múzeí v Neapole. Odpočinúť si môžete na prekrásnom pobreží Amalfi alebo na magickom ostrovčeku Capri.
     
  • Nice / Monte Carlo / Cannes, Francúzsko: Slávne letoviská francúzskej riviéry lákajú z mnohých dôvodov. Cannes sa do našej pamäte vrylo v súvislosti so slávnym filmovým festivalom. Kúsok za ním však nájdete i ďalší klenot – rybársku dedinku Saint-Tropez, ktorá sa skladá z drobných, malebných a zdobených farebných uličiek. V Monte Carlo si nenechajte ujsť slávne kasíno, palác alebo oceánografické múzeum. Každá zastávka navyše ponúka možnosť odpočinku na tunajších prekrásnych plážach.

 

  • Rím (Civitavecchia), Taliansko: Vašej pozornosti by v žiadnom prípade nemali uniknúť také lákadlá, akými sú Vatikánske námestie svätého Petra a bazilika sv. Petra, Koloseum a Fontána di Trevi. Samozrejmosťou je i návšteva zapadnutých uličiek, mestských múzeí a očarujúcich kaviarní s vychýrenou kávou.

 

Tipy pred plavbou do západného Stredomoria

  • Plánujte dopredu: Plavby po Stredozemí sú vo všeobecnosti veľmi obľúbené a žiadané. Môže sa teda stať, že pokiaľ necháte výber plavby na neskôr, už na vás jednoducho nič nezostane. Navyše plavby do tých najkrajších a najžiadanejších prístavov so známymi pamiatkami sa vždy vypredajú pomerne rýchlo.
     
  • Nezabúdajte na pitný režim: Dni bývajú v Stredozemí obvykle veľmi teplé. Preto by ste nemali zabúdať na dostatočný pitný režim a vždy pri sebe nosiť fľašku s čistou vodou. Víno alebo pivo sú síce fajn, telo však dehydratujú. Aby ste si vychutnali plavbu na maximum, je potrebné vyhnúť sa zbytočným nepríjemnostiam, ktoré dehydratácia v kombinácii s ostrým slnkom prináša.
     
  • Počítajte s dlhšími prechádzkami: Nie všade vás z prístavu do centra mesta dovezú autobusmi alebo vlakmi. Niekde naozaj budete musieť kráčať peši. Prispôsobte tomu nielen svoju obuv, ale aj oblečenie. Nie je nič horšie, než noha obsypaná bolestivými otlakmi, ktorá vám pobyt na palube i následnú prehliadku najkrajších stredozemných pamiatok poriadne znepríjemní.


 

  • Skúšajte neznáme: V Ríme si pochutnajte na tradičných cestovinách Carbonara, v Neapole na tunajšej vychýrenej pizze. V Marseille to bude bouillabaisse a v Barcelone trebárs tapas. Taliansko nesmiete opustiť bez toho, aby ste ochutnali ich kávu a zmrzlinu. Skrátka a jednoducho si domov okrem zážitkov privezte i rozmaznané chuťové poháriky, ktoré budú prahnúť po tom, aby tieto jedlá ešte niekedy ochutnali.
     
  • Dávajte si pozor: Rovnako ako v ktorýchkoľvek iných svetových metropolách, tiež v tých, ktoré sa nachádzajú v západnom Stredozemí, fungujú organizované skupiny vreckárov a zlodejov. Rím, Neapol a Barcelona sú obzvlášť známe aj v súvislosti s týmito neduhmi. Neposkytujte im preto príležitosť, aby vám plavbu a prehliadku tunajších krás znepríjemnili.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Bigstock / Eso travel
Zdroj: ESO travel

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa