NA CESTÁCH V krajine tisíc a jednej noci

2010-07-26 15:00:00 |   |    | 

JORDÁNSKO/ video - Jedného dňa som dostala pozvanie na dovolenku do Jordánska. Jordánsko bola pre mňa jedna veľká neznáma.



Nakoľko som nemala veľa času na rozmyslenie, tak som si túto dovolenku objednala, aj keď s menšími obavami, nakoľko to bola moja prvá návšteva v arabskom svete.

Až potom nasledovalo oboznámenie sa na internetových stránkach o tejto krajine. A tu som sa dozvedela, že moje rozhodnutie bolo správne a určite budem spokojná s návštevou tejto krajiny. Jordánsku patrí krátka časť Akabského zálivu. My sme dovolenkovali v najjužnejšom mieste krajiny v Aqabe, ktorá leží na brehoch Červeného mora a je vstupnou bránou do štátu Izrael.

Izrael sme pozorovali z reštaurácie hotela mali sme ho ako na dlani. Veľmi nás lákala aj návšteva tohto štátu, ale možno niekedy nabudúce. Hašemitské kráľovstvo je po svete známe svojim skvostom, ružovým mestom Nabatejcov, škoricovou perlou púšte Petrou. Tú som sa rozhodla navštíviť.

Z Aqaby sme sa prepravovali do tohto skvostu autobusom. Cesta trvala približne 3 hodiny, ktoré sme prechádzali púšťou, kde sme míňali osady beduínov. Pri vstupe do tohto kamenného historického mestečka sa ponúka služba domorodcov doprava na ťavách, koňoch a somárikoch. Nechýbali tam ani stánky s typickými jordánskymi šatkami, ktoré nesklamali, nakoľko sú z pravého jordánskeho hodvábu a na 6 hodinovú prehliadku slnečnej Petry nič lepšie proti úpalu.

V útrobách Jordánskej púšte stojí jedna s najobdivovanejších pamiatok sveta, mesto vytesané v škoricovom pieskovci obklopené nepriepustnými horami. Pred viac ako tromi tisíckami rokov sa tam usídlili Nabatejci, ktorí urobili Petru hlavným mestom svojej ríše. Nabatejci boli vynikajúci obchodníci, ktorí využívali strategickú polohu Petry. Turistovi sa otvára pred očami údolie fantázie.

Do Petry sa vchádza jedinou úžinou, ktorá vznikla pôsobením zemetrasenia ešte pred našim letopočtom, širokou jeden meter.

Potom očarení zastanete pred rozsiahlym údolím, na ktorého stenách vidieť zásah ľudskej ruky zručného rezbára. V skalách sú vytesané kanály, ktorými sa zachytávala voda. Asi po kilometrovej ceste sa priesmyk náhle rozšíri a pred očami sa v plnej nádhere objaví Pokladnica faraóna - Khaznat al- Faraun. Farónova pokladnica vyniká medzi pamiatkami zapísanými v svetovom dedičstve UNESCO. Toto miesto svet pozná aj vďaka filmu o dobrodružstvách Indiana Jones.

K Petre, ktorú vytesali do skál patria aj chrámy, kolonády a hrobky. O niekoľko storočí neskôr sa jej zmocnili Rimania a v tomto období vznikli rímske kúpele, fórum a divadlo, ktorého pozostatky sú tam identické. Po veľmi zaujímavej trase putujeme pomedzi skalami, obdivujeme majstrovstvá Nabatejcov a na planine sa nám objavil novodobý päťhviezdičkový hotel vsadený do skál priamo v tomto meste.

Nič lepšie pre ako dať si miestne špeciality a občerstviť sa dobrou vodou. Ešte nás čaká výstup po 800 schodoch, kde je ďalší skvost tohto mestečka - kláštor.

Počas tohto výstupu sme si mohli nakúpiť drobné kamienky pochádzajúce z tohto mesta, ktoré nám ponúkali miestny domorodci. Ešte posledný nezabudnuteľný pohľad zhora a naspäť sme sa vracali plný dojmov. Kto mal chuť mohol sa ešte okúpať po namáhavej trase v bazéne a potom cesta naspäť do Aqaby.

Po tomto výlete nám veľmi dobre padlo leňošenie na pláži Koral beach, ktorá sídlila vedľa prekrásnej Kráľovskej palmovej pláže, na ktorú bol ohromný pohľad. Plážou zneli typické arabské melódie a táto pláž bola pre našincov strážená, takže sme si mohli vychutnávať more po našom, v plavkách. Prešli sme aj verejnými plážami, kde sa domorodci kúpali oblečení.

Po večeroch sme si v Aqabe prešli typické obchodíky a bazáre, ktoré boli typické predajom orientálnych podmaňujúcich vôní. Počas potuliek mestečkom sme sa zastavili v nejednom zlatníctve, kde ste sa stretli s nesmiernou ochotou obchodníkov, ktorí nám hneď pri vstupe ponúkali ich vynikajúci čaj a ich typickú kávu s kardamonom, po večeroch sme si radi pochutnávali na grepovom a mrkvovom džúse, ktorý bol neprekonateľný.

Odporúčam každému, kto chce načerpať silu v novembrových pochmúrnych dňoch odletieť do tejto slnečnej pohody. Určite sa tam nebude nudiť, je tam ešte mnoho skvostov, pre ktoré sa tam oplatí znovu vrátiť. O pár hodín sa ocitnete v krajine, tisíc a jednej noci, do slova a do písmena...

 

  • Prežili ste aj vy niečo podobné? Napíšte nám... Radi zverejníme vaše zážitky, pocity, postrehy, rady či sťažnosti aj s fotografiami z vašich ciest po svete.

 

Zdroj/autor: Petra,drom

VIDEO Petra

 



Zdieľať článok na Facebooku

Foto: trekEarth

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa