Grécko podalo ruku gejom

2008-06-04 13:00:00 |   |    | 

Pred stovkami svedkov ich zosobášil starosta Tilosu Tasos Aliferis napriek protestom najvyššieho súdu a ministerstva spravodlivosti, že takýto obrad nie je legálny.

     
Obradu sa prizerali členovia gréckych združení gayov a lesbičiek, novinári a obyvatelia ostrova. Minulý týždeň sa sobášom pokúsil zabrániť žalobca najvyššieho súdu Giorgos Sanides, ktorý vydal nariadenie, že manželské zväzky medzi osobami rovnakého pohlavia budú "automaticky anulované a považované za nelegálne". Prokurátor Rodosu, do ktorého jurisdikcie Tilos spadá, nariadil dnes po sobášoch prešetriť, či je dôvod obviniť starostu z prekročenia právomocí.
     
Evangelia Vlamiová, jedna z lesbičiek, ktorá dnes uzavrela sobáš, pre BBC povedala, že je veľmi šťastná. "Od dnešného dňa bude diskriminácia homosexuálov v Grécku na ústupe. Urobili sme to, aby sme podporili ďalších homosexuálov zaujať postoj," uviedla po obrade, ktorý sa z obáv pred náboženskými fanatikmi konal už o 07.00 h.
     
Zväz gréckych homosexuálov (OLKE) uviedol, že v 26-ročnom zákone o občianskych sobášoch našiel zadné dvierka pre legálny sobáš medzi osobami rovnakého pohlavia. Zákon z roku 1982 nepovoľuje manželstvo iba príbuzným osobám bez špecifikovania pohlavia.
     
Ministerstvo spravodlivosti v Grécku nedávno prijalo legislatívu o občianskom partnerstve. Zákon garantuje práva nezosobášeným párom, pričom homosexuáli v ňom nie sú zahrnutí. Homosexuálov síce chráni antidiskriminačný zákon, ale gejovia a lesbičky často čelia diskriminácii v zamestnaní a na verejnosti. Väčšinová grécka pravoslávna cirkev odmieta zväzky osôb rovnakého pohlavia.


Zdroj/autor: bbc,tasr,drom

VIDEO Prvá grécka gay-svadba





Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa