Marseille a Košice budú mestami kultúry

2008-11-24 12:00:00 |   |    | 

Mesto Marseille sa presadilo v súťaži s ďalšími troma uchádzajúcimi sa mestami - Lyonom, Bordeaux a Toulouse. Tvorcovia projektu Marseille-Provence chcú vyťažiť maximum z polohy mesta a Provensálska, s cieľom vytvoriť "platformu kultúrnej výmeny a spolupráce medzi Európou a Juhom". "Toto víťazstvo je úspechom pozoruhodného nadšenia na území mesta i kraja, ktorého politickí, ekonomickí a kultúrni predstavitelia zo 130 obcí sa vedeli spojiť," povedal pre denník predseda výboru Marseille-Provence 2013 Jacques Pfister.

Marseille a jeho okolie s podporou miest Aix-en-Provence, Arles, Salon-de-Provence, Martigues, Aubagne, Toulon a ďalších obcí, čo predstavuje celkovo 2,2 milióna obyvateľov, pripravilo 74 projektov výstav, predstavení, sympózií a dielní s rozpočtom 98 miliónov eur (2,952 miliardy Sk). Denník Le Monde pripomenul, že Marseille bude v roku 2013 európskym hlavným mestom kultúry so slovenskými Košicami. Podľa Európskej komisie je to "najväčší kultúrny projekt v dejinách krajiny".

O tom, že Košice budú za Slovensko EHMK, rozhodla už 9. septembra v Bratislave 13-členná medzinárodná výberová komisia na čele s predsedom Bobom Scottom. Košický projekt Interface je projektom dlhodobej transformácie mesta prostredníctvom kultúry, ktorý chce vytvoriť priaznivé prostredie pre kultúru a kreativitu. Košice sa presadili oproti Martinu, Nitre a Prešovu. "Oficiálne vymenovanie Košíc Radou ministrov EÚ by sa malo uskutočniť v máji 2009. Bude to prvýkrát, čo Slovensko bude mať európske hlavné mesto kultúry a toto podujatie je na najlepšej ceste stať sa najväčším kultúrnym projektom v histórii krajiny. Svetlá reflektorov sa obrátia nielen na Košice a ich región, ale aj na Slovensko ako celok," povedala Lucia Žiláková, tlačová tajomníčka Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

 

Koncept Európskeho hlavného mesta vzišiel v polovici 80. rokov 20. storočia z iniciatívy vtedajšej gréckej ministerky kultúry Meliny Mercouriovej a 13. júna 1985 o jeho založení rozhodla Rada ministrov. Základnou ideou návrhu bolo, aby sa obyvatelia Európskej únie (vtedy Európskeho hospodárskeho spoločenstva) zbližovali. Vtedy sa ešte hovorilo o "Európskom meste kultúry", v roku 1999 sa názov zmenil na "Európske hlavné mesto kultúry". Rozhodnutím poslancov Európskeho parlamentu a Rady ministrov z 25. mája 1999 sa vyhlasovanie na roky 2005-2019 vykonáva novou procedúrou tak, aby sa predišlo tvrdej konkurencii a zároveň aby každá členská krajina EÚ dostala šancu získať titul. Od roku 2005 sa o titul delia dve mestá z dvoch krajín. Víťazovi patrí grant európskej komisie vo výške 1,5 milióna eur (45.189.000 Sk) a prostredníctvom ministerstva kultúry aj štátna finančná podpora.  V roku 1985 sa Európskym mestom kultúry stali Atény, v tomto roku sú nimi mestá Liverpool a nórsky Stavanger, v roku 2009 nimi budú litovský Vilnius a rakúsky Linz, v roku 2010 maďarský Pécs, nemecký Essen a turecký Istanbul, v roku 2011 estónsky Tallinn a fínske Turku, v roku 2012 portugalské Guimaräes a slovinský Maribor.
     

 

Zdroj/autor: lefigaro, lemonde,france24.com, tasr,drom

VIDEO Marseille

 




Súvisiace články


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa