Anglicko inak: Spoznajte aj jeho netradičné miesta

2017-09-28 12:00:00 |   |    | 

Londýn a jeho Tower Bridge či Buckinghamský palác, Oxford, Cambridge, Stonehenge alebo Devon. To sú povinné zastávky, ktoré by ste si mali naplánovať počas vašej prvej návštevy Anglicka. Keď sa už však dostanete tejto krajine pod kožu, je načase spoznať ju aj z iného uhla pohľadu. Pridajte si do zoznamu pár netradičných miest, ktoré síce nenavštevuje toľko turistov, no istotne môžu konkurovať aj známejším atrakciám.



 

Cannizaro park, Londýn

Jeden z menej známych mestských parkov, ktorý využívajú Londýnčania na útek pred starosťami a najmä davmi turistov. Nachádza sa vo Wimbledone a ponúka tichú lokalitu s mnohými vzácnymi rastlinami. Až do roku 1949 bol majetkom monarchie a nebol verejne prístupný. Potom však umožnili navštevovať ho aj bežným ľuďom, ktorí ho využívajú na rodinné pikniky, hry a prechádzky. Domáci si pochvaľujú najmä jeho tajné zákutia, kde sa môžu nadýchať čerstvého vzduchu, pokochať sa exotickými kvetinami a započúvať sa do spevu vtákov. Súčasťou parku je aj rozsiahly dom, ktorý patrí Wilsonovej rodine a je čiastočne prístupný.

 

Folkstone a pobrežie Dover

Oblasť v okolí Doveru je známa pôsobivými dedinkami a malými mestečkami s typickou anglickou atmosférou. Napriek tlaku komercie sa tu ešte stále podarilo uchovať pôvodnú tvár a čaro dôb dávno minulých. Ak chcete dobre preskúmať tento región, domáci odporúčajú ubytovať sa v meste Folkstone. Tam nájdete vynikajúce služby, stále tam prevažuje domácke prostredie a navyše to máte všade blízko. Napríklad ku skvelým prechádzkam popri pobreží celej oblasti, kde sa môžete pokochať pohľadom na vysoké biele skaly v kombinácii s morskou hladinou.

 

Rieka Wye

Wye tvorí hranicu medzi Anglickom a Walesom. Je perfektným miestom na dovolenku, ktoré ponúka mnoho alternatív na využitie voľného času. V prvom rade je to veľa vodných aktivít – rieka je v rôznych úsekoch vhodná na plávanie, člnkovanie, raftovanie, ale aj plavbu loďou. Takéto vyhliadkové plavby si môžete zarezervovať v každom väčšom meste a užiť si nádhernú prírodu v okolí rieky. Po jej dĺžke nájdete niekoľko zaujímavých miest, ktoré ponúkajú historické pamiatky, ale aj nové atrakcie. No a svoju pozornosť by ste mali venovať aj mostom, keďže na Wye nájdete nielen zaujímavé historické kúsky, ale aj moderné diela plné anglického vkusu.

 

Minehead

Obľúbenou časťou Anglicka je aj Somerset. Z málo známych a ojedinelých miest tam vyniká predovšetkým  mestečko Minehead. V dobrom zmysle slova tam zastal čas a vy sa môžete pripraviť na to, že vašu pokojnú dovolenku narušia len zvedavé otázky domácich obyvateľov, ktorí vás ľahko prijmú za člena svojej komunity. Z historických zaujímavostí je cenná socha kráľovnej Anny a v meste nájdete tiež niekoľko moderných sôch. Veľmi milou atrakciou sú malé divoké koníky, ktoré žijú v okolí Minehead.

 

Southampton

Aj väčšie mestá vám majú stále čo povedať. Ak ste už využili všetky turistické možnosti, zájdite do Southamptonu. Jeho centrum je známe vďaka viacerým stavbám v tudorovskom štýle. Tie mu dodávajú príjemný historický ráz, ktorý kompenzuje svojou modernou industriálnou časťou. Southampton je tiež známy vďaka skvelému nočnému životu. Kluby, bary, ale aj typické anglické puby tam žijú aj počas pracovných dní a vždy ponúkajú veľa zábavy. No a keby ste chceli zažiť niečo strašidelné, ubytujte sa v Star hoteli, ktorý je jednou zo zastávok na mape strašidelných miest, kde vraj môžete niekedy stretnúť aj tajomných návštevníkov zo záhrobia.

 

Chester

Základy mesta položili Rimania, čo je na ňom miestami vidieť. Najmä staroveké historické pamiatky vám niekedy dajú pocit, akoby ste sa nachádzali niekde na juhu Európy. Potom sa stačí prejsť starým centrom, pozrieť si typické biele domčeky s dreveným obložením, zložiť poklonu tudorovskej architektúre a opäť budete vedieť, že sa nachádzate v starom dobrom Anglicku. Hlavnou dominantou mesta je Chesterská katedrála.

 

Prístav Limehouse Basin, Londýn

Londýn si istotne nepredstavujete ako typické prístavné mesto. Keď však zájdete do správnych častí, zrazu sa budete cítiť ako na móle pri mori počas vašej letnej dovolenky. Malý prístav Limehouse Basin sa nachádza v jeho východnej časti a dostanete sa tam aj promenádou popri rieke Temža. Domáci tam často kotvia svoje malé loďky a plachetnice, na ktorých potom vyrážajú za víkendovými dobrodružstvami. Niektoré z nich sa dajú prenajať a spolu s námorníkmi môžete spoznať Anglicko z nového pohľadu aj vy.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa