Azorské ostrovy - portugalský kúsok raja

2021-02-02 08:01:00 |   |    | 

Portugalsko sa môže pochváliť skutočne rozmanitou prírodou. Prekvapí vás hornatými oblasťami, nádhernými plážami a rozkvitnutými časťami ako napríklad na Madeire. Ďalšou top atrakciou sú aj Azorské ostrovy. Tie sa môžu pochváliť nedotknutými oblasťami a vzácnym ekosystémom.



 

Faial

Azory pozostávajú dokopy z deviatich ostrovov. V nedávnej histórii pútal najväčšiu pozornosť Faial, na ktorom sa nachádza sopka Capelinhos. Tá bola činná v období medzi rokmi 1957 a 1958 a natrvalo zmenila tvár tejto časti Azorských ostrovov. Na západnom cípe vznikla z lávy nová časť Faialu, ktorý vyzerá ako mesačná krajina. Kvôli nej museli dokonca po mnohých rokoch meniť informácie o najzápadnejšom bode Európy, ktorý sa od tejto udalosti nachádza práve tu. Dnes sa teda pri návšteve starého majáka môžete postaviť na toto výnimočné miesto, kde len nedávno bol oceán. Erupcia Capelinhos si však vyžiadala aj smutné štatistiky, pretože kvôli jej činnosti prišlo o domov až 1800 obyvateľov, ktorí potom emigrovali najmä do Ameriky.

 

Sete Cidades

Azorské ostrovy milujú cestovatelia najmä kvôli úžasnej prírode. Nech sa pohnete kamkoľvek, všade natrafíte na nádherné miesta a zákutia, ktoré pred vami videlo len málo turistov. Základným pravidlom pred cestou do týchto končín je, aby ste si nezabudli do batožiny pribaliť dobré trekingové topánky a turistické oblečenie. Potom sa môžete vybrať aj na jednu z hlavných atrakcií, ktorou je vyhasnutá sopka Sete Cidades na ostrove Sao Miguel. Okolie tohto masívu vzniklo pred 38 000 rokmi vulkanickou činnosťou. Poslednú sopečnú aktivitu tam zaznamenali v 14. storočí a odvtedy toto miesto patrí k najkrajším turistickým cieľom v krajine. Keď vyjdete na vrchol Sete Cidades, dovidíte až na susedné ostrovy a užijete si dokonalý výhľad na rozmanitú prírodu tohto regiónu.

 

Furnas

Ďalšou zaujímavosťou ostrova Sao Miguel je okolie bývalej sopky Furnas, kde vyviera niekoľko termálnych prameňov. Vďaka nim vzniklo hneď niekoľko atrakcií pre turistov. Prvou je prechádzka so zaujímavými vyhliadkami na miesto, ktoré je veľmi podobné termálnym oblastiam na Islande. V tesnej blízkosti jazera sa nachádza aj niekoľko malých prírodných bazénov, kde si môžete vyskúšať kúpanie v horúcej vode. No a veľkou zaujímavosťou je napokon varenie priamo v zemi, pri ktorom sa využíva teplota týchto prameňov. V masívnych hrncoch pripravujú lokálne špeciality, ktoré sú veľmi podobné nášmu gulášu. Tie zahrabú do pôdy a takto postupne tepelne spracujú.

 

Vrch Pico

Na prvý pohľad vyzerá vrch Pico (2351 m n.m.) na rovnomennom ostrove ako náročný cieľ. No i keď je jeho povrch skalnatý, pokojným pomalším tempom ho zdolajú aj začínajúci turisti. Jeho výnimočnosť spočíva v kontraste, ktorý ponúka s okolitou zelenou prírodou a tešiť sa môžete aj na výhľad na celý ostrov a jeho pobrežie. Pico je totiž najvyšším vrchom celého Portugalska a za dobrého počasia z neho dovidíte až na susedné ostrovy.

 

Algar do Carvao

Na ostrove Terceira sa nachádza zaujímavý prírodný úkaz, ktorý taktiež vznikol vďaka sopečnej činnosti. Jedná sa o 100-metrový tunel, ktorého steny sú obrastené machom. Vedie do menšej jaskyne, kam sa dostanete po umelo vybudovaných schodoch. V nej prejdete priamo pod koniec tunela a uvidíte cez neho opäť až na povrch zeme. Pri dobrom počasí steny obrastené machom nádherne kontrastujú s modrou oblohou a dopadajúcimi lúčmi slnka.

 

Praia Formosa

Ak budete mať na Azoroch šťastie na dobré počasie, môžete si aspoň pár hodín oddýchnuť na niektorej z pláží. Jedna z najobľúbenejších sa nazýva Priaia Formosa a rozprestiera sa pri malebnej dedinke Formosa na ostrove Santa Maria. Pekné pláže, ktoré sú lemované nádhernou prírodou, nájdete aj na Praia Grande na ostrove Ponte Delgada a Ribeira Quente na Sao Miguel.

 

Praktické informácie

Najlepšie obdobie na dovolenku: Vyhnite sa zimným mesiacom, keď je chladnejšie a viac premenlivé počasie, a taktiež júlu a augustu, keď je na ostrovoch najviac turistov. Ideálny čas na návštevu je od apríla do konca júna a potom v septembri a októbri.

Klíma: Mnohí očakávajú od Azorských ostrovov exotické počasie. Pravdou však je, že klíma je tam veľmi premenlivá a dala by sa prirovnať skôr k Anglicku a Írsku, kde sa strieda počas jedného dňa všetko od slnečného počasia až po dážď a hmlu. Najviac prehánok tam je v období od novembra do marca.

Platba kartou: Počítajte s tým, že po ostrovoch sa nachádzajú najmä menšie podniky, ktoré neakceptujú platbu kartou. Majte teda pri sebe vždy dostatok hotovosti, pretože pokiaľ sa pohnete ďalej od väčších hotelov, nemusia tam mať platobné terminály.

Pitná voda: Po príchode do ubytovania sa informujte o tom, či tam majú pitnú vodu. Keď budete bývať v odľahlejších častiach, s veľkou pravdepodobnosťou je ich voda vhodná len na hygienu a na pitie si budete musieť kupovať tekutiny vo fľašiach.

Medicínska starostlivosť: Každý z ostrovov má vlastné medicínske stredisko. Tie hlavné sa nachádzajú v Ponta Delgada, Angra a Horta.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa