Unikátna správa z minulosti: Archeológovia objavili takmer 2000-ročnú dýku s runou

2024-01-22 15:00:00 |   |    | 

Archeológovia v Dánsku objavili malú dýku s runovými symbolmi spred takmer dvoch tisícročí, oznámilo v pondelok Múzeum v Odense (MO). Nápis je "úplne unikátny" a možno ho datovať približne do roku 150, uviedlo múzeum. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.



 

Takto staré runy boli doteraz objavené len raz, v roku 1865 západne od Odense. "Runy na noži sú napísané najstaršou známou runovou abecedou, a preto je nový nález veľmi dôležitou súčasťou pochopenia a interpretácie najstaršieho používania písma v Dánsku a severskom regióne," uviedlo MO vo vyhlásení.

Nôž sa našiel na malom pohrebisku východne od Odense pod pozostatkami urny. Nápis pozostáva z piatich run, za ktorými nasledujú tri drážky. Text sa interpretuje ako slovo hirila, čo v starej severčine môže znamenať „malý meč“. Či ide o meno samotného noža alebo jeho majiteľa, sa nedá určiť, uviedlo múzeum.

Je to úplne unikátny nález. Runy na noži sú o 800 rokov staršie ako tie na kameňoch Jelling. Keď držíme v rukách takýto nález, ocitneme sa tvárou v tvár histórii. Runový nápis je ako nájsť správu od ľudí žijúcich v dávnej minulosti. Je takmer možné počuť ich hlasy hovoriť," uviedol vo vyhlásení archeológ Jakob Bonde.

Runové písmo používali germánske kmene a je najstaršou známou formou písma v Škandinávii. Vo veľkej miere sa používalo od počiatkov nášho letopočtu cez obdobie Vikingov až po neskorý stredovek.

Vzácny nôž budú môcť od 2. februára do 7. apríla vidieť návštevníci historického múzea Møntergårdene v Odense.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa