Mlyny (4)

2010-04-15 20:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Mlyny patria na území Slovenska k najrozšírenejším tradičným výrobným zariadeniam. Kým veterné a suché (tzv. konské mlyny) boli pomerne zriedkavé, vodný mlyn stál v každej dedine.



Pobrežné kolové mlyny na Malom Dunaji

Lodné mlyny na Dunaji v 19. storočí prestavovali niektorí mlynári na pobrežné kolové mlyny a presťahovali ich na Malý Dunaj. Pobrežné kolové mlyny sa však v minulosti vyskytovali na takmer všetkých veľkých európskych riekach, najmä v mestách. S rozvojom riečnej dopravy a pod tlakom bezpečnostných a hygienických opatrení kolové mlyny spolu s lodnými mlynmi v období novoveku postupne zmizli z obrazu veľkých miest. Zvláštnosťou je, že na území Slovenska sa koncom 19.storočia znovu objavili na toku Malého Dunaja.

Mlynica kolových mlynov má drevenú rámovú konštrukciu obitú doskami. Stojí pri brehu na drevených pilótach – koloch, a masívne lopatkové vodné koleso sa otáča v prúde vodného toku. Druhý koniec hriadeľa je uložený na podpornej stolici. (...) Kolesá poháňali kameňové zloženie na mlynskom lešení (mlyn v Tomášikove), neskôr aj továrensky vyrábané tzv. valcové stolice, čistiace a osievacie stroje poháňané remeňmi cez prevodový hriadeľ transmisiu (mlyny v Jelke, Jahodnej).

Mlynica bola pôvodne nízka jednopriestorová miestnosť. Cez malé okienko mlynár pozoroval chod vodného kolesa a príchod gazdov s melivom z druhého brehu rieky. (...) Z brehu bol mlyn prístupný úzkou drevenou lavičkou. Jednoduchá stavba mlyna je krytá sedlovou strechou so šindlom. Takto sa zachoval kolový mlyn Jána Maticzu v Tomášikove v krásnom prírodnom zákutí na sútoku Malého Dunaja a Suchého potoka. Postavili ho v roku 1893, mlel až do roku 1960 a od roku 1982 je po adaptácii sprístupnený ako múzejná expozícia.

Némethov mlyn v Jelke v roku 1894 ešte evidovali ako lodný, v roku 1899 ho adaptovali na kolový mlyn, ktorý jeho majiteľ neskôr modernizoval a nadstavil ako valcový mlyn s troma podlažiami, nadstavcom pre výťahy, žľabom na spúšťanie vriec do vozov a prachovou komôrkou. Po úplnej deštrukcii mlyn v roku 1993 obec zrekonštruovala a v areáli zriadila múzeum.

Tretím zachovalým kolovým mlynom na Malom Dunaji je mlyn v Jahodnej. V polovici 20.storočia tu stáli ešte tri mlyny, aj keď značne prestavané a modernizované. Jeden z nich, mlyn Štefana Nagya, zrekonštruovali v roku 1999.

Zvláštnosťou je hybridný mlyn v Dunajskom Klátove na Klátovskom ramene Malého Dunaja. Klasický pobrežný kolový mlyn zmodernizovali v roku 1920. Vodné koleso i s prevodovým mechanizmom zostalo v prúde toku na koloch, avšak na brehu postavil majiteľ murovanú tehlovú mlynicu. (...)

 

Viac si môžete prečítať v knihe Mlynka, L., Haberlandová, K.: Technické pamiatky. Dajama 2007.

 

 

Zdroj/autor: Dajama, Technické pamiatky, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa