Veľký Krtíš

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Veľký Krtíš



 

Najstaršie písomné správy o Veľkom Krtíši pochádzajú z druhej tretiny 13. storočia. Obec sa nachádzala na trase v stredoveku významnej dopravnej obchodnej tepny, známej ako „veľká cesta“. V 16. - 17. storočí bolo územie vystavené násiliu osmanských hord a uhorských stavovských povstaní. V r. 1554 - 1593 bola obec Veľký Krtíš poplatná Turkom a začlenená do novohradského sandžaku. V polovici 17. storočia zničená a vyľudnená až do r. 1680.

Priaznivejší vývoj osídlenia Veľkého Krtíša možno zaznamenať po zrušení poddanstva v 19. storočí. V r. 1854 - 1864 sa začína rozvoj miestneho baníctva. Celková nová etapa vývoja Veľkého Krtíša a zároveň aj jeho širšieho okolia začala po r. 1945, kedy sa obnovila ťažba hnedého uhlia.

Rok 1960 priniesol útlm ťažby v uhoľných baniach a upadal hospodársky i kultúrny život . V roku 1968 sa však rozhodlo o obnovení okresu a jeho sídlom sa stal Veľký Krtíš. Rozvíjali sa ďalšie priemyselné odvetvia. Popri baníctve to bol strojárenský, textilný, potravinársky priemysel, stavebníctvo a iné.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie vo Veľkom Krtíši

 

PARKOVANIE

Parkovanie v centre Veľkého Krtíša je spoplatnené. Poplatok sa dá uhradiť prostredníctvom nákupu jednorazovej parkovacej karty v automate (0,50 EUR na hodinu), prípadne SMS správou (0,60 € na 70 min.). Všetky pokyny nájdete na automatoch a tabuliach, ktoré sa na danom parkovisku nachádzajú.

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie pri Veľkom Krtíši online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Evanjelický kostol - pôvodne baroková stavba z roku 1770, ktorá bola v roku 1841 prestavaná. Kostol tak získal vežu a dnešnú klasicistickú podobu. V interiéri sa návštevníkom naskytne pohľad na oltár v rokokovo-klasicistickom slohu a obraz z roku 1773, ktorý bol darom Daniela Tihányho.

Kúria rodu Ambrózyovcov – renesančná stavba zo 17. storočia. Je to jednopodlažná bloková stavbu doplnená o iónske stĺpy.

Malý kaštieľ - historická budova z konca 19. a začiatku 20. storočia

 

VOĽNÝ ČAS

Biokúpalisko Krtko - má bazény pre plavcov, neplavcov aj pre deti. Zdrojom vody v bazénoch je studňa a na jej čistenie sa nepoužívajú chemikálie, ale jedinečný rastlinný biosystém, ktorý pozostáva z mikroorganizmov, rastlín a rias.

Krytá plaváreň - ponúka celoročne bazén a saunu

Kultúrny dom - ponúka hry divadelného súboru či hudobné predstavenia. Aktuálny program udalostí, ktoré sa v meste konajú, nájdete tu.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Dolná Strehová - obec je známa nielen wellness rezortom AQUATERMAL a letným termálnym kúpaliskom, ale aj kaštieľom Imre Madácha. V kaštieli, ktorý patrí pod Múzeum kultúry Maďarov na Slovensku, je stála expozícia spisovateľa a dramatika Imre Madácha, autora svetoznámeho diela Tragédia človeka.

Modrý Kameň - nad mestom sú zrúcaniny kedysi významného stredovekého hradu, zámok s expozíciou Múzea bábkarských kultúr a hračiek a neskorobaroková kalvária zo začiatku 18. storočia. Na ploche 12 hektárov sa v katastri mesta nachádza prírodná rezervácia Modrokamenská lesostep.

Rozhľadňa Prašný vrch – sa týči nad Hrušovom a je súčasťou miestneho náučného chodníka. Vyhliadková veža je vysoká asi 15 metrov a na prvý pohľad vás určite zaujmú schody, ktoré sú netradične strmé. Ak ich však prekonáte, hore vás bude čakať nádherný výhľad. Cesta k rozhľadni je nenáročná a je vhodná aj pre rodiny s deťmi. Dĺžka okružnej cesty je približne 6 kilometrov.

Termálne kúpalisko Strehová - ponúka šesť vonkajších bazénov, ktoré sú napájané vodou z troch studní. Voda v bazénoch dosahuje teplotu 28 až 36 stupňov.

Sucháň - je síce jednou z najmenších obcí v okrese Veľký Krtíš, jej kataster však ponúka viacero historických a prírodných zaujímavostí. Okrem tzv. trúbiaceho kameňa sú priamo v dedine aj tri historické ľudové domy z prvej a druhej polovice 19. storočia.

Trúbiaci kameň – neďaleko obce Sucháň s rozmermi cca 4x3x1 meter má v sebe dva malé otvory. Ak ich správne prefúknete, budete počuť majestátny tón. Kameň v minulosti údajne slúžil ako signalizačné zariadenie v čase tureckej okupácie. Ku kameňu sa dostanete po náučnom chodníku po zelenej značke z obce Sucháň, približne za hodinu a pol pešo. Trasa je vhodná aj pre cyklistov.

Piesková baňa - sa nachádza v malebnej dedinke Príbelce, v ktorej sa skrývajú tisíce prehistorických žraločích zubov, kostí rýb a fosílnych mušlí. Ak ste nadšencami paleontologických nálezov a prekrásnej prírody, toto miesto je presne pre vás.

Lučenec - leží v centre historického regiónu Novohrad. Okrem neologickej synagógy možno v meste navštíviť aj Novohradské múzeum, ktoré spravuje viac ako 25.000 archeologických, etnologických, historických a galerijných zbierkových predmetov.

 

INTERNET

https://www.velky-krtis.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa