Šaľa

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Šaľa



 

Prvá písomná zmienka o meste pochádza zo zakladajúcej listiny opátstva Pannonhalma z roku 1002, vydanej uhorským kráľom Štefanom I. Výhodná poloha pri Váhu a skutočnosť, že Šaľa bola križovatkou českej cesty a cesty medzi Nitrou a Bratislavou, zohrala v nadchádzajúcich storočiach hlavnú úlohu pri rozvoji mesta.

Po spustošení Tatármi v roku 1252 daroval Šaľu Bela IV. novozaloženému premonštrátskemu kláštoru v Turci, ktorému patrila až do 16. storočia. Právne postavenie Šale sa zmenilo v roku 1536, keď ju kráľ Ferdinand I. povýšil výsadnou listinou na mestečko a dostala právo na vydržiavanie týždenných trhov a dvoch výročných jarmokov.

Rozvoj mestečka pokračoval aj napriek mnohým nešťastiam, hlavne častým povodniam a epidémiám, aj v 19. storočí. K rozvoju dopomohlo aj vybudovanie železničnej trate medzi Viedňou a Budapešťou v roku 1850. Po vzniku Československej republiky mesto zostalo okresným centrom. Od 2.11.1938 patrilo mesto v zmysle Viedenskej arbitráže k Maďarsku, no 31.marca 1945 bolo oslobodené. Po 2. sv. vojne nastala zmena aj v rozvoji mesta, kedy sa rozhodli postaviť veľkú chemickú továreň priamo v katastri obce. Táto skutočnosť viedla nielen k zvýšeniu produkcie poľnohospodárskej výroby, ale aj k zvýšeniu počtu obyvateľov. Od 24. júla 1996 sídlom okresu Šaľa.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Šali

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Šali online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Renesančný kaštieľ - pôvodne vodný hrad, postaven pravdepodobne na starších základoch v 16. storočí. Je vernou kópiou paláca rodiny Turzovcov vo Veľkej Bytči.

Kostol sv. Margity Antioch – klasicistická stavba postavená v rokoch 1828 - 1837 na mieste staršieho kostola (najneskôr v 16. stor).

Kostol vo Veči - klasicisticky upravený barokový rímsko-katolícky kostol, ktorý sa spomína už v štrnástom storočí. Obnovený bol v roku1725 a v roku 1805 bol rozšírený o presbytérium. V jeho blízkosti je pseudogotická kaplnka, ktorá pochádza z 19. storočia.

Súsošie Sv. Trojice - dominanta šalianskeho námestia. Súsošie bolo postavené v roku 1895 na pamäť mimoriadnej udalosti, keď do veže miestneho kostola udrel guľový blesk, ale vážne ho nepoškodil.

Roľnícky dom - bol postavený v roku 1730 a dnes je chránenou kultúrnou pamiatkou.Predstavuje typický dom v tejto oblasti - so sochovou konštrukciou krovu, trstinovou strechou a vypletanými stenami obytnej časti objektu.

 

VOĽNÝ ČAS

Krytá plaváreň Aquasport - v areáli je okrem 50-metrového bazéna k dispozícii aj fitness centrum.

Termálne kúpalisko v Diakovciach - je od Šale vzdialené iba 3 kilometre. Termálna voda tu stúpa z hĺbky 780 metrov a na povrchu zeme dosahuje 38 stupňov. Kúpalisko má 3 bazény (jeden veľký a dva detské) a poskytuje aj možnosť ubytovania.

Vodná nádrž Králová - je od Šale vzdialená asi dva kilometre. Priehrada je približne dva kilometre široká a takmer 12 kilometrov dlhá. V lete je obľúbená milovníkmi vodných športov a rybárov.

Cyklistika - Šaľa ponúka niekoľko cyklistických trás. Väčšina je vhodná aj pre rodiny s deťmi alebo pre cyklistov, ktorí majú radi pokojnejšiu a nenáročnú jazdu, keďže Šaľa leží v rovinatom teréne.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Vojenské pamätíky - v okolí Šale môžu milovníci vojenskej histórie navštíviť viacero pamätníkov. Nachádzajú sa v obciach Vlčany, Neded, Žihárec, Diakovce či Trnovec nad Váhom.

Benediktínsky kostol Nanebovzatia Panny Márie v Diakovciach - pochádza z konca 11. storočia až 1228. Prvýkrát sa tunajší kostol zasvätený Panne Márii spomína v pápežskej bule z roku 1102. Stavba je dvojpodlažná, rozdelená na „horný“ a „dolný kostol“, čo je v našich podmienkach unikátne riešenie, výnimočné aj v európskom meradle.

Múzeum holokaustu v Seredi - - vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska.

Vodný mlyn v Jelke – patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a vďaka trom podlažiam je považovaný za stredoeurópsku raritu.

Vodný mlyn v Kolárove - unikátna technická pamiatka na mŕtvom ramene Dunaja. K mlynu vedie 86 metrov dlhý drevený most, ktorý je považovaný za najdlhší drevený most v Európe. V mlyne sa nachádza expozícia Múzea vodného mlyna.

Termálne kúpalisko vo Vincovom lese - sa nachádza v prekrásnom prírodnom prostredí chatovej osady v Sládkovičove. Počas letnej sezóny sa v zrekonštruovanom areáli termálneho kúpaliska nachádzajú 2 rekreačné bazény, klasický bazén, detský, a bazén s masážnymi tryskami, ktorý je počas zimnej sezóny prístupný aj cez víkendy. Bazény sú naplnené termálnou vodou z vrtu, ktorej teplota sa pohybuje od 26 do 38 stupňov.

Termálne kúpalisko Diakovce - sa nachádza medzi okresnými mestami Šaľa a Galanta. Termálna voda tu stúpa z hĺbky 780 metrov a na povrchu zeme dosahuje 38 stupňov. Kúpalisko má 3 bazény – jeden veľký a dva detské) a poskytuje aj možnosť ubytovania priamo v areáli strediska.

Kostolík Narodenia Panny Márie v Čiernom Brode - bol postavený začiatkom 13. storočia. Patrí do osobitej skupiny tehlových románskych stavieb, zaujme neomietnutým tehlovým murivom s estetickou plastickou výzdobou. Podobne ako mnoho iných starobylých chrámov, nemá vežu, jej úlohu však plní jednoduchá drevená zvonica, ktorá stojí povedľa.

Románsky kostolík sv. Rodiny v Gáni - postavený niekedy na prelome 12. a 13. storočia. V roku 1745 (uvádza sa aj rok 1735) prešiel barokovou rekonštrukciou, ktorá však do značnej miery zachovala jeho pôvodný románsky vzhľad.

Galanta - okresné mesto, ktorému dominuje renesančný kaštieľ a hrad v novogotickom slohu.

Nitra - šieste najväčšie mesto Slovenska.

 

INTERNET

https://www.sala.sk/

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa