Sobrance

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Sobrance



 

Okresné mesto Sobrance je centrom územia v blízkosti štátnej hranice s Ukrajinou. Archeologické vykopávky dosvedčujú, že územie mesta bolo osídlené už v mladšej dobe kamennej. Ľudia tu žili aj v dobe rímskej a v čase sťahovania národov.

Prvá písomná zmienka o Sobranciach pochádza z roku 1409 a pôvod názvu mesta vychádza zo slovanského mena Sobran a prípony ce. Sobrance boli okresným sídlom už v období I. svetovej vojny do roku 1926, keď bola reorganizácia v rámci Zemplínskej župy. Najväčší rozmach zaznamenali po II. svetovej vojne, kedy sa stali až do roku 1960 administratívnym, obchodným, školským a kultúrnym centrom sobranského regiónu.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Sobranciach

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Sobranciach online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Russayova vila - dominanta a najstarší objekt v Sobranciach. Vila bola postavená v roku 1919 na počesť lekára Gabriela Russaya. Objekt bol iba pred nedávnom zrekonštruovaný a zachovaný je takmer v pôvodnom stave. Pozrieť si tak môžete slohové prvky elekticizmu, rondokubizmu či moderny. V Russayovej vile sa v súčasnosti nachádza aj výtvarná galéria s dielami mnohých výtvarníkov z regiónu.

Chrám svätých sedmopočetníkov - moderá budova, inšpirovaná tradičnou byzantskou architektúrou (pôdorys v tvare kríža, centrálna kupola).

Gitarové múzeum - mapuje kompletný vývoj a výrobu elektrofonických gitár v Česko-Slovensku po druhej svetovej vojne. Návštevníci uvidia zbierku vyše 1000 gitár, vrátane tej, ktorá patrila Petrovi Jandovi z Olympicu.

Náhrobník rodiny Sztáray pri rímskokatolíckom kostole sv. Vavrinca - Irma Sztáray bola dvornou dámou rakúskej cisárovnej a uhorskej kráľovnej Alžbety Habsburskej, nazývanej Sisi.

Sobranecké kúpele - história sobranských kúpeľov sa začala písať ešte v roku 1336. Sírnato-slaná voda sobraneckých kúpeľov má okrem iných aj  pozoruhodné účinky aj na pohybové ústrojenstvo. Od roku 2004 sú kúpele zatvorené a chátrajú, ale ľudia sem prichádzajú nielen z okolia, ale aj zo vzdialenejších miest a naberajú si vodu do fliaš i kanistrov. Používajú ju na napr. na potieranie častí tela, do kúpeľov, ale aj na pitie.

Varádyho vila - nachádza sa v priestoroch Sobraneckých kúpeľov. Kúpele sú však momentálne zatvorené, preto si pred návštevou overte aktuálny stav.

 

VOĽNÝ ČAS

Plávanie - letné kúpalisko s bazénmi a športovými ihriskami

Turistika a cyklistika -  v priľahlých Vihorlatských vrchoch je množstvo možností na tieto aktivity.

 

ZAJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Drevený kostol Sv. Mikuláša v Ruskej Bystrej - pochádza z roku 1730. Bohato zdobený barokový ikonostas a oltár pochádzajú z prvej polovice 18. storočia. V roku 2008 bol kostol zapísaný s ďalšími 7 drevenými kostolmi Karpatského oblúka do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Drevený kostol sv. Michala Archanjela v Inovciach – bol postavený v roku 1836. Súčasťou areálu je drevená zvonica a cintorín a celý areál dotvárajú mohutné lipy.

Vyšná Rybnica - v obci sa nachádza národná kultúrna pamiatka - vodný mlyn poháňaný Francisovou turbínou.

Podhoroď - obci dala názov miestna stredoveká pamiatka. Ide o najvýchodnejšie situovanú pevnosť na Slovensku. Hoci je dnes v ruinách, stále sa teší veľkej obľube. Ponúka pekné výhľady na dedinu i Vihorlatské pohorie. Hrádok, ktorý je podľa niekdajšieho panstva označovaný ako Tibavský, je v ruinách od začiatku 18. storočia.

Kameňolom s jazerom pri obci Beňatina - vďaka tyrkysovej vode v obklopení strmých skál pripomína návštevníkom malé Chorvátsko. Raritou je aj na červeno sfarbený kameň v tvare veľryby na skale pri jazere.

Zemplínska Šírava - táto vodná nádrž sa vďaka veľmi priaznivému miestnemu podnebiu  využíva na rekreáciu. Je pomerne plytká, jej hĺbka dosahuje iba maximum 3,5 metra.  K dispozícii je prenájom člnov, vodných bicyklov, skútrov, lyží a windsurfov a tiež množstvo ubytovacích a stravovacích zariadení, ktoré sa nachádzajú väčšinou na severnom pobreží. Prehliadka okolia jazera je zabezpečená aj na lodiach, ktoré začínajú z miestneho prístavu.

Senianske rybníky - sú ideálnym výletom do prírody pre rodiny s deťmi. Rybníky sú tiež miestom národnej prírodnej rezervácie s rovnakým názvom a nachádzajú sa tu náučné chodníky v celkovej dĺžke takmer 17 kilometrov. Väčšina z nich je dokonca prevažne cyklistických.

Hora Nežabec – je tretím najvyšším vrcholom Vihorlatských hôr. Je charakteristická svojimi skalnými výbežkami a  vrcholom zarasteným hustými lesmi. Nežabec patrí do chránenej oblasti Vihorlatského pralesa a spolu s ďalšími lesmi vo Vihorlate je zapísaný do Zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Značené turistické chodníky na Nežabec sú prístupné zo z jazera Morské oko alebo z obce Strihovce.

Morské oko – je srdcom Vihorlatských vrchov. Jazero bolo vytvorené postupným zosuvom pôdy v sopečnom horninovom prostredí a je prírodnou pamiatkou s najvyšším stupňom ochrany. Jazero je tiež súčasťou prímorského pralesa Vihorlat a je zaradené do zoznamu svetového prírodného dedičstva UNESCO. Pochváliť sa môže krištáľovo čistou vodou, ktorá je domovom európskych rakov, ale aj iných vodných živočíchov alebo rastlín.

Brekovský hrad - bol postavený v 13. storočí a plnil obrannú funkciu. Dvakrát počas svojich krátkych dejín stihol vyhorieť. Potom sa ho už v 17. storočí rozhodli jeho obyvatelia navždy opustiť, a tak začal úplne chátrať. Nakoniec sa z neho stala len zrúcanina, ku ktorej sa z obce Brekov dostanete po vyznačenej žltej turistickej trase.

 

INTERNET

https://www.sobrance.sk/

https://sobrance.virtualne.sk/

 

APLIKÁCIE

Virtualne – aplikácia, vďaka ktorej budete mať po ruke informácie o aktivitách a podujatiach v meste.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa