Historické budovy, stavby a pamiatky

Palác macedónskych kráľov: Navrhol ho autor jedného z divov sveta?

2024-05-12 10:00:00 |

Kráča s hlavou hrdo vztýčenou. Napokon sa dočkal. Po násilnej smrti svojho otca Filipa II. je Alexander Macedónsky vyhlásený kráľom. K slávnostnému okamihu pritom dochádza v honosnom paláci v Aigai, vtedajšej metropole kráľovstva.

Viac článkov

Polostrov Peloponéz - nevídaný poklad gréckej pevniny

Peloponéz, Grécko
2018-06-18 00:00:01

Plánujete letnú dovolenku, ale ešte stále sa neviete rozhodnúť, kde zakotvíte? Možno by ste mali zvážiť návštevu Grécka, ktoré je síce preslávené najmä ostrovmi, no za návštevu rozhodne stojí aj jeho pevninská časť. Ak vás lákajú azúrové zákutia, nádherné dlhé piesočnaté pláže, veľa zábavných podnikov a ruiny starovekej civilizácie, navštívte polostrov Peloponéz. viac »

Ideálna zastávka na ceste k moru: Spoznajte najkrajšie hrady Chorvátska

Hrad Veliki Tabor, Chorvátsko
2018-06-15 00:00:00

Chorvátsko sa nám väčšinou spája s predstavou „slovenského mora“. Pozrite sa ale na túto krajinu z iného uhla pohľadu a zamerajte sa niekedy na jej bohatú históriu. Navštívte najobľúbenejšie hrady a zámky, ktoré môžu byť pokojne aj príjemnou zastávkou počas cesty ďalej na juh. viac »

Tip na výlet: Navštívte Drážďany a pekné miesta v ich okolí

Drážďany, Nemecko
2018-05-30 12:00:00

Drážďany majú vynikajúce spojenie so Slovenskom. Vlakom sa tam dostanete iba s jediným prestupom. Najprv musíte zájsť do Prahy, odkiaľ jazdia do tohto nemeckého mesta priame spoje. Z Bratislavy sa tam týmto spôsobom presuniete za menej ako sedem hodín, autom to trvá ešte o dve menej. Okrem samotných Drážďan môžete navštíviť aj mnoho atrakcií v ich okolí. viac »

Najväčší na Loire: V zámku Chambord vraj dodnes blúdia duše zúfalých vojakov

Chambord, Franacúzsko
2018-05-25 12:00:00

Údolie rieky Loiry je známe množstvom historických zámkov. Kedysi bolo znakom veľkej prestíže, keď si niekto postavil letné sídlo práve v tomto nádhernom prostredí. Chambord je najväčšou spomedzi všetkých stavieb v tejto oblasti. Má výrazné renesančné črty a počas svojich dejín plnil aj praktickú úlohu nemocnice. viac »

Normandia - domov pokladov, aké inde nenájdete

Mont Saint-Michel: Miesto, kde
2018-05-08 00:00:01

Turisti vo Francúzsku navštevujú skôr na juh, kde hľadajú príjemný oddych na plážach a teplé počasie. No ani Normandia nie je na zahodenie. Nájdete tam jednu z top francúzskych atrakcií, bohaté zastúpenie historických pamiatok a taktiež pár zaujímavostí, ktoré stoja za preskúmanie tohto nádherného regiónu na severe krajiny. viac »

Skutočný klenot v Stredomorí: 5 dôvodov pre návštevu gréckeho ostrova Rhodos

Rhodos, Grécko
2018-05-04 12:00:00

Rhodos je jedným z najpôvabnejších gréckych ostrovov a patrí dokonca medzi najunikátnejšie a najvyhľadávanejšie ostrovy v celom Stredomorí. Týchto päť dôvodov vysvetľuje, prečo by ste ho raz mali navštíviť aj vy. viac »

Výlet do histórie: Hrad Wartburg bol kedysi Lutherovou skrýšou

Hrad Wartburg, Nemecko
2018-05-03 12:00:00

Wartburg sa v našich končinách spája najmä s predstavou automobilu, pre Nemcov však znamená predovšetkým slávny hrad, kde sa udialo niekoľko významných udalostí. Nachádza sa v malebnom stredovekom meste Eisenach v centrálnom Nemecku. viac »

Dánsky zámok Frederiksborg – najväčšie renesančné sídlo v Škandinávii

Zámok Frederiksborg, Dánsko
2018-04-03 00:00:01

Na území dnešného Dánska bolo zvykom stavať hrady a zámky len na pobreží. Panovníci tak mali nádhernú vyhliadku a zároveň sídlili na strategickej pozícii. Hrad Frederiksborg bol prvou výnimkou, ktorú postavili vo vnútrozemí a zároveň tiež prvým panovníckym sídlom v krajine, ktoré plnilo iba reprezentatívny účel. viac »

Záhrady Tivoli pri vile d`Este sú plné vzrušujúcich prekvapení

Záhrady Tivoli pri vile
2018-03-06 12:00:00

Po celom Taliansku nájdete mnoho víl s nádhernou architektúrou a ešte krajšími záhradami. Domáca šľachta mala nielen znamenitý vkus na umenie, ale aj šťastie na talentovaných umelcov, ktorí im pomáhali posunúť ich predstavy na ešte vyššiu úroveň. Jedným z najkrajších kúskov tohto druhu je vila d`Este s jej očarujúcou záhradou. viac »

Obrovská strata: Nádherný kláštor z legendárneho Mena ruže zničil oheň

Sacra di San Michele,
2018-01-25 14:16:58

Kláštor Sacra di San Michele je symbolom talianskeho regiónu Piemont. Mnohým je však známy najmä ako predloha slávneho románu a jeho filmového spracovania Meno ruže. Včera túto nádhernú stredovekú pamiatku zasiahol požiar. viac »


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa