Historické budovy, stavby a pamiatky

Palác Drottningholm – Versailles severnej Európy

Palác Drottningholm
2020-01-14 12:00:00

Švédsky palác Drottningholm sa nachádza na predmestí Štokholmu. Využívajú ho ako oficiálne kráľovské sídlo a patrí medzi budovy, ktoré vlastnia priamo členovia monarchie. Napriek tomu je prístupný aj pre verejnosť. Návštevníci sa dostanú do parku a do tých priestorov, ktoré nevyužíva rodina týchto panovníkov. viac »

Ruský ostrov Kiži – jedinečný skanzen ruskej drevenej dedinky

Ostrov Kiži, Rusko
2020-01-03 12:00:00

Históriu národa by sme nemali spoznávať iba prostredníctvom honosných panských sídiel a meštianskych domov, ale v každej navštívenej krajine by sme si mali obzrieť aj jednoduché obydlia chudobných obyvateľov. Na tento účel výborne slúžia skanzeny, ktoré nám navyše predstavia aj pôvodné tradície danej oblasti. V Rusku sa jedna z najkrajších drevených dediniek nachádza na úžasnom mieste na ostrove Kiži. viac »

Milánsky dóm – piaty najväčší katolícky kostol sveta s viacerými rekordmi

Milánska katedrála
2019-12-29 00:00:01

Vďaka znamenitej architektúre a bohatej histórii je Milánsky dóm najobľúbenejším kostolom v Taliansku. Spája sa s ním niekoľko prvenstiev a patrí medzi najzaujímavejšie katedrály na celom svete. Postavený je v gotickom štýle a na námestí je hlavnou dominantou, ktorá zároveň patrí medzi najfotografovanejšie pamiatky v tejto časti krajiny. viac »

Neskutočné, že nám doteraz unikal: Taliansky palác Caserta je najväčšou konkurenciou Versailles

Palác Caserta v Taliansku
2019-12-03 08:00:01

Francúzska pýcha Versailles bola predlohou pre mnohé iné európske zámky. No zatiaľ čo sa na neho niektorí panovníci pozerali ako na inšpiráciu, pre iných bol motiváciou, aby ho prekonali. Palác Caserta bol domovom rodiny Bourbonovcov a už v tej ére sa pokladal za hlavného konkurenta parížskeho kráľovského sídla. viac »

Palác Pena – jeden zo siedmich divov Portugalska

Palác Pena v Sintre
2019-11-12 08:00:01

Mestečko Sintra leží neďaleko Lisabonu a je známe vďaka bohatému zastúpeniu historických pamiatok. Nachádza sa tam niekoľko šľachtických sídiel, medzi ktoré patrí aj palác Pena. Ten je zaradený medzi sedem divov Portugalska a pestrosťou svojej fasády odkazuje na orientálnu a portugalskú kultúru, ktoré mali vplyv na formovanie celej tejto oblasti. viac »

Belgický zámok Freÿr – miesto, kde sa tajne stretávali šľachtici

Belgický zámok Freÿr –
2019-11-06 12:00:01

Sto kilometrov od Bruselu sa nachádza jeden z najkrajších a najzachovalejších zámkov v Belgicku. Freÿr stojí na krásnom mieste pri rieke Mása, čo z neho urobilo veľmi obľúbené dovolenkové miesto šľachticov. Tajne tam chodili oddychovať nielen európski, ale aj ázijskí králi, ktorí si obľúbili jeho záhrady a majestátne zdobené komnaty. viac »

Záchrana populárnej pamiatky v Dánsku: Starý maják presunuli ďalej od pobrežia

Od kraja erodujúceho útesu
2019-10-23 12:00:00

Dánske úrady v utorok úspešne premiestnili 120-ročný maják približne 70 metrov ďalej od pobrežia, ktorého postupujúca erózia ohrozovala túto historickú stavbu. viac »

Modrá mešita v Istanbule – sultánova hrobka, miesto vzdelávania i poslednej nádeje

Istanbul, Turecko
2019-10-19 00:00:01

Dnes by sme si už nevedeli predstaviť panorámu Istanbulu bez toho, aby sa na nej vynímala nádherná Modrá mešita s jej šiestimi vežičkami. V minulosti slúžila ako chrám, teologická škola, veľká knižnica a časť priestorov fungovala ako hospic. Momentálne je najnavštevovanejšou pamiatkou v metropole Turecka, do ktorej denne putujú tisíce turistov a veriacich. viac »

20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o prekrásnej Alhambre

20 zaujímavostí, ktoré ste
2019-10-17 12:00:00

Španielsky palácový komplex Alhambra je dôkazom toho, že spojenie rôznych kultúr môže priniesť nezabudnuteľné pamiatky. Badať na ňom pôvodné arabské vplyvy, ale jasne tam vidieť aj prvky domácej španielskej architektúry. Vďaka tejto rozmanitosti sa Alhambra stala top atrakciou v Granade a ľudia ju milujú natoľko, že sa tam vracajú na opakované návštevy. viac »

Zlatý kruh – tie najkrajšie chrámy v Rusku

Rostov Velikij
2019-10-14 08:00:01

Putovanie po Rusku je plné rozmanitých zážitkov. K dominantám krajiny patria aj chrámy, známe vďaka typickej architektúre so zlatými kupolami. Podľa nich dostal svoje pomenovanie aj známy Zlatý kruh, ktorý združuje dôležité historické miesta v Rusku a ich významné sakrálne pamiatky. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa