Historické budovy, stavby a pamiatky

Najkontroverznejšia pamiatka Bulharska: UFO na hore Buzludža bolo vrcholom socialistickej architektúry

Buzludža
2020-11-06 08:01:00

Srdcom balkánskych hôr v strede Bulharska sa kľukatí deravá cesta. Vedie k hore Buzludža, kde stojí slávny Pamätník bulharskej komunistickej strany, známejší skôr ako Bulharské UFO. Aj 30 rokov od pádu režimu patrí k najznámejším turistickým atrakciám. viac »

Španielsky Alcázar – Disneyho inšpirácia na zámok pre Popolušku

Alcázar v Segovii
2020-10-11 00:00:00

Walt Disney sa pri vymýšľaní svojho rozprávkového sveta inšpiroval mnohými pamiatkami. Jednou z nich je španielsky hrad Alcázar, ktorý mu slúžil ako predloha pri tvorbe zámku pre Popolušku. Od tohto momentu sa popularita tejto atrakcie ešte viac zvýšila a stala sa hitom medzi putovníkmi touto nádhernou krajinou. viac »

Studená vojna: V Albánsku turistov stále priťahujú Hodžove tunely

V Albánsku turistov stále
2020-10-08 08:01:00

V Albánsku podobne ako v iných krajinách pandémia Covidu-19 otriasla turistickým ruchom. Tých niekoľko málo zostávajúcich zahraničných návštevníkov sa ale napriek tomu odvažuje vstúpiť do labyrintu temných tunelov, ktoré si nechal pod pevnosťou vyhĺbiť komunistický vodca Enver Hodža ako ochranu pred prípadným jadrovým útokom. Napísala o tom agentúra AP. viac »

Naslávnejší odkaz starých Grékov: 20 zaujímavostí o aténskej Akropole

Akropola, Atény, Grécko
2020-07-10 12:00:00

Počas prechádzok po Aténach sa neubránite pohľadom na Akropolu, pri ktorých začnete premýšľať o tom, ako vyzerala v časoch najväčšej slávy. Stačí trochu fantázie na to, aby ste si predstavili, ako sa tam kedysi stretávali grécki myslitelia a uctievali svojich bohov. Dnes tieto ruiny ticho strážia a zdobia panorámu gréckej metropoly a nedovolia nám zabudnúť na to, aké významné boli predošlé generácie Európanov. viac »

Francúzsky hrad Haut-Koenigsbourg - stredoveká inšpirácia Pána prsteňov

Hrad Haut-Koenigsbourg
2020-07-09 12:00:00

Región Alsasko patrí vo Francúzsku k tým najnavštevovanejším. Nachádza sa v blízkosti hraníc s Nemeckom, čo výrazne poznačilo jeho kultúru. S touto krajinou sú úzko späté dejiny jednej z jeho historických zaujímavostí. Stredoveký hrad Haut-Koenigsborg mal v tejto oblasti veľmi významnú pozíciu. Istú časť histórie patril Nemecku, no po 1. svetovej vojne ho opäť vrátili pod správu Francúzska. viac »

Opevnený kostol Biertan - výnimočná stavba na výnimočnom mieste

Opevnený kostol Biertan v
2020-07-02 12:00:00

Transylvánia patrí k najkrajším regiónom Rumunska. Okrem prírodných zaujímavostí tam uvidíte niekoľko cenných historických pamiatok. Medzi ne patrí aj opevnený kostol v Biertane, ktorý nesie rovnaké pomenovanie ako mestečko, kde sídli. Svätostánok, ktorý v mnohom pripomína stredoveké opevnené hrady, patrí medzi najvzácnejšie európske pamiatky. viac »

Prekliata ozdoba talianskeho Terstu: 20 zaujímavostí o zámku Miramare

Zámok Miramare
2020-05-27 00:00:00

Región okolo talianskeho mesta Terst považujú za jednu z najkrajších prímorských oblastí. Vo veľkej miere za to vďačí aj zámku Miramare. Romantická stavba priamo na pobreží už z diaľky upúta vašu pozornosť. Viažu sa k nej zaujímavé dejiny, ktoré sú popretkávané rôznymi legendami. viac »

Ermitáž je srdcom Petrohradu: 20 zaujímavostí o najväčšej galérii v Rusku

Ermitáž, Petrohrad
2020-05-23 00:00:00

Legendárna Ermitáž v Petrohrade patrí medzi najlepšie múzeá na svete. V jej expozícii figurujú tisíce vzácnych exponátov z celého sveta, ktoré mapujú bohaté dejiny umenia. Rozprestiera sa v šiestich budovách, ktoré pútajú pozornosť nádhernou architektúrou a precíznym zdobením fasády. viac »

Romantika na pohľadanie: 7 najkrajších hradov a zámkov v Anglicku

Záhrady Alnwick, Northumberland
2020-02-15 00:00:01

Anglicko patrí medzi krajiny, ktoré ponúkajú cestovateľom tie najzaujímavejšie historické pamiatky. Stredoveké hrady, majestátne katedrály, ale aj elegantné meštianske domy sú výbornou ukážkou toho, ako sa menila kultúra v týchto končinách. V každom regióne nájdete niekoľko vzácnych zaujímavostí, ktoré by nemali chýbať medzi vašimi dovolenkovými plánmi. viac »

Noc v múzeu: V Turecku môžete dovolenkovať v hoteli s najväčšou starovekou mozaikou na svete

The Museum Hotel Antakya
2020-02-06 12:00:01

Turecko je obľúbeným cieľom dovolenkárov nielen kvôli nádherným plážam, ale aj pre bohatstvo historických pamiatok. Začiatkom roka otvorili na juhovýchode krajiny hotel, ktorý ulahodí všetkým milovníkom dejín. Vo svojich útrobách totiž ukrýva najväčšiu mozaiku na svete a obrovské množstvo ďalších archeologických nálezov. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa