Historické budovy, stavby a pamiatky

Zámok Highclere poznáte z úspešného seriálu: Patril aj mužovi, ktorý prepísal dejiny

Hrad Highclere
2021-12-13 12:00:00

Anglicko sa môže pochváliť dejinami bohatými na rôzne zaujímavé udalosti a osobnosti. Tie sú často späté so vzácnymi pamiatkami, medzi ktorými vyniká aj nádherný zámok Highclere v krásnom prostredí v oblasti Hampshire. viac »

Hrad Trakai vznikol kvôli ženskému rozmaru, dnes patrí k top atrakciám Litvy

Hrad Trakai, Litva
2021-11-18 12:00:00

Hrad Trakai sa nachádza len 30 kilometrov od Vilniusu. Vznikol na nádhernom mieste uprostred jazera, vďaka čomu pôsobí, akoby sa na ňom vznášal. Teraz sa v ňom už nachádza múzeum, ktoré patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie v krajine. viac »

Ozdobou fínskych Helsiniek sú aj kostoly: Táto pätica je naozaj výnimočná

Helsinská katedrála
2021-11-14 00:00:00

Kombinácia prírody a majstrovského umenia šikovných architektov nám ponúka to najkrajšie zo sakrálnej tvorby, čo môžeme vidieť v metropole Fínska. Často sú to aj nové kostoly, ktoré vzdávajú úctu Bohu a svätcom a ukazujú nám, koľko talentu sa skrýva v niektorých majstroch. viac »

Rozprávkový Schwerin bol pýchou nemeckej šľachty: Má presne 365 vežičiek

Zámok Schwerin
2021-10-16 00:00:00

Na severe Nemecka sa uprostred jazera Schwerin rozprestiera rovnomenný zámok. Postavili ho na malom ostrovčeku, no napriek tomu vás prekvapí svojou veľkoleposťou. Nachádza sa v ňom niekoľko stoviek miestností a vďaka tomu patrí medzi najrozsiahlejšie šľachtické sídla v krajine. viac »

V Španielsku je vyše 20 tisíc kostolov: Toto sú tie najúžasnejšie

Katedrála v Burgose
2021-10-02 15:00:00

Španielsko patrí medzi krajiny so silnou náboženskou tradíciou. I z toho dôvodu nájdete na jeho území množstvo nádherných kostolov. Chrámy stavali v tých najkrajších mestách a bonusom navyše je často nádherná vyhliadka na okolie. Ak patríte medzi fanúšikov sakrálneho umenia, vyberte sa na výlet do týchto končín. viac »

Luxemburský hrad Vianden - miesto, ktoré zbožňoval aj Victor Hugo

Hrad Vianden, Luxembursko
2021-08-05 11:50:00

I keď je Luxembursko malou krajinou, cestovateľov dokáže prekvapiť veľkým množstvom nádherných historických pamiatok. Spomedzi nich vyniká hrad Vianden, ktorý sa nachádza v rovnomennom meste. Stačí zájsť na sever krajiny a nechať sa unášať jeho krásou. viac »

Ruský Kremeľ - domov Putina aj obľúbená turistická atrakcia

Kremeľ
2021-05-06 00:00:00

Moskovské Červené námestie združuje viacero významných pamiatok v tomto meste. Nachádza sa tam tiež Kremeľ - domov ruských prezidentov. Časť tohto komplexu je však prístupná verejnosti a môžete sa tam pozrieť na dôležitú časť dejín Ruska. viac »

Netradičný pohľad na obľúbenú destináciu: Spoznajte najvzácnejšie hrady a zrúcaniny Grécka

Hrad Pandeli, Leros
2021-05-02 12:01:00

V súvislosti s históriou Grécka zvyčajne nepremýšľame o ich tradičných hradoch a zámkoch. Väčšinou sa sústredíme na stavby spojené s antickými dejinami, ktoré sú pre nás dostatočne lákavé i kvôli ich tajomstvám, ktoré nám postupne vydávajú. Dnes ich pri našich potulkách po tejto krajine vynecháme a pozrieme sa práve na sídla bývalých panovníkov, ktorí žili v týchto končinách. viac »

Londýnsky Eltham - palác, kde žúrovali politici i umelci

Zámok Eltham v Londýne
2021-03-21 12:00:00

Britská monarchia vlastní mnoho vzácnych pamiatok, ktoré boli v minulosti obydliami panovníkov. Zatiaľ čo niektoré z nich ako napríklad Buckinghamský palác alebo hrad Balmoral v Škótsku využíva kráľovská rodina až dodnes, z iných sa stali obľúbené pamiatky s pútavou históriou. Jednou z nich je aj londýnsky palác Eltham, ku ktorému patrí aj nádherná rozsiahla záhrada. viac »

Od templárov k mníchom Kristovho rádu: Kláštor v Tomare ukrýva zaujímavé tajomstvá

Kláštor Kristovho rádu v
2021-03-16 16:01:00

Rád templárov patril v minulosti k najvplyvnejším kresťanským spolkom. S jeho pôsobením sa spájajú mnohé legendy - napríklad o tom, že sú strážcami vzácnych pokladov a najväčších tajomstiev ľudstva. V skutočnosti bolo ich hlavnou úlohou chrániť kresťanstvo a jeho hodnoty. Najmä v Európe nájdete viacero ich bývalých centier, jedno z nich sa nachádza v nádhernom portugalskom meste Tomar. viac »


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa