Historické budovy, stavby a pamiatky

Hrad Balmoral – miesto, kde naposledy vydýchla britská kráľovná Alžbeta II.

Balmoral, Spojené kráľovstvo Veľkej
2022-09-09 07:00:00

Vo štvrtok popoludní obletela celý svet mimoriadne smutná správa - vo veku 96 rokov zomrela britská kráľovná Alžbeta II. Svoje posledné dni strávila na milovanom hrade Balmoral v Škótsku. viac »

Rumunská perla Konstanca: V secesnom kasíne utrácala majetok smotánka Európy

Rumunská perla Konstanca: V
2022-08-19 13:00:00

Do rumunskej Constanty na pobreží Čierneho mora zavíta v roku 1914 Mikuláš II. s rodinou. Ruský cár navštívi aj tunajšie vyhlásené kasíno, kde sa schádza smotánka z celej Európy! Čoskoro však vypuká vojna a okázalý svätostánok bohatých a mocných zohavia nemecké bomby... viac »

Portugalský kláštor Alcobaca vznikol na močarisku: Patrí k najkrajším gotickým pamiatkam sveta

Portugalský kláštor Alcobaca vznikol
2022-08-10 12:00:00

Mestečko Alcobaca leží 120 kilometrov od Lisabonu. O jeho založenie a rozvoj sa zaslúžili mnísi, ktorí žili v tunajšom kláštore, ktorý je zapísaný na zozname UNESCO. Ten postavili na močarisku, ktoré postupne vysušovali a zaberali stále väčšie územie. Neskôr pomáhali pri vzdelávaní obyvateľov a naučili ich aj základy poľnohospodárstva, ktorým sa živia dodnes. viac »

Vodný hrad Scaligero – jedno z najkrajších miest pri Gardskom jazere

Vodný hrad Scaligero –
2022-08-07 12:30:00

Gardské jazero (Lago di Garda) patrí k obľúbeným turistickým cieľom Slovákov. Máte k nemu blízko z Milána, Verony i Benátok, takže keď sa vyberiete na výlet do týchto vyhľadávaných miest, môžete sa pozrieť aj na toto krásne miesto. Okrem nádhernej prírody tam nájdete aj zaujímavé pamiatky, medzi ktorými vyniká najmä hrad Scaligero. viac »

Vzácnosť v Istanbule: Po piatich rokoch opráv sprístupnili bazilikovú cisternu

Vzácnosť v Istanbule: Po
2022-08-01 12:00:00

Po päťročnej obnove v piatok opäť sprístupnili historickú podzemnú cisternu v tureckom Istanbule. Táto unikátna zásobáreň vody bola postavená pre Konštantínopol ako hlavné mesto bývalej Byzantskej ríše v polovici 6. storočí počas vlády cisára Justiniána. TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP. viac »

Chorvátske hrady lákajú turistov svojimi legendami a mýtmi

Senj
2022-07-11 12:00:00

Návštevníci milujú prehliadky hradov najmä kvôli zaujímavým príbehom, ktoré sa dozvedia o ich predošlých majiteľoch. Často sú to legendy, ktoré sa ani nezakladajú na pravde. Napriek tomu nás lákajú a pri každej ďalšej návšteve zámku čakáme, kedy nám prezradia nové tajomstvo. Niekoľko zaujímavostí si vypočujete aj v najkrajších chorvátskych hradoch. viac »

Hrad Inveraray – nádherné miesto, kde vznikol muzikál My Fair Lady

Hrad Inveraray – nádherné
2022-06-13 12:00:00

Škótsko je cestovateľským rajom pre tých, ktorí milujú zaujímavé historické pamiatky prepojené s nádhernou prírodou. Takúto okúzľujúcu kombináciu ponúka aj hrad Inveraray, situovaný pri jazere Fyne. Jeho pútavé dejiny sa začali písať v 15. storočí. Odvtedy ho niekoľkokrát renovovali, až ho medzi rokmi 1746 až 1789 prerobili na súčasné sídlo. viac »

10 zaujímavostí o švajčiarskom hrade Chillon

10 zaujímavostí o švajčiarskom
2022-06-07 12:00:00

Vo Švajčiarsku nájdete okrem krásnej prírody aj niekoľko zaujímavých historických zámkov. Jeden z nich sídli priamo pri Ženevskom jazere. Chillon vás na prvý pohľad upúta svojou krásou a zaujímavou históriou. Jednoznačne by mal patriť na zoznam vašich povinných zastávok v tejto krajine. viac »

Škótska vysočina neponúka len krásnu prírodu: Navštívte aj tieto pamiatky

Glenfinnan Viaduct, Škótsko
2022-06-05 18:00:00

Do Škótskej vysočiny chodievajú turisti najmä na aktívnu dovolenku. Je to nádherná prírodná oblasť, ale okrem krásnych zákutí vám dokáže ponúknuť aj veľa historických zaujímavostí. V minulosti tam totiž žilo viacero šľachticov, ktorí nechali postaviť krásne sídlá. viac »

Na výlete do rozprávky: 5 menej známych, no o to krajších hradov v Španielsku

Hrad Peniscola
2022-05-30 07:30:00

Do Španielska cestujeme na dovolenku nielen kvôli moru a dobrému jedlu, ale tiež kvôli pútavej histórii. Nájdete tam niekoľko zaujímavých hradov, ktoré patria k jeho top atrakciám. Zabúdať by sme však nemali ani na tie menej známe s rovnako pútavými dejinami a ukážkami architektúry. viac »


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa