Historické budovy, stavby a pamiatky

Sixtínska kaplnka východného bloku: Kostoly na severe Rumunska ohurujú svojou farebnosťou

2024-03-31 00:00:00 |

Moldavskému kniežaťu Štefanovi III. tečie do topánok. V sústavných vojnách s Turkami ťahá za kratší koniec. Keď už nevie, kadiaľ kam, vydáva sa za pustovníkom Danielom so žiadosťou o radu. „Za každé víťazstvo postavím kostol,“ sľubuje potom po návšteve svätého muža.

Viac článkov

Fantastický tip na výlet: Marmarošská župa je najmalebnejšia oblasťou Rumunska

Marmarošská župa v Rumunsku
2019-09-26 12:00:00

V období Rakúsko-Uhorska sa Marmarošská župa rozprestierala na území súčasného Rumunska a Ukrajiny. Teraz jej patrí už len severozápadná časť Rumunska, ktorá je bohatá na prírodné krásy a historické zaujímavosti. Veľmi cenné sú najmä drevené pamiatky od tunajších majstrov, ktorí bravúrne zvládli techniky náročnej drevorezby. viac »

Palazzo Parisio – miniatúra parížskeho Versailles

Palazzo Parisio
2019-09-25 00:00:01

Malta sa nám väčšinou spája so starobylými atrakciami, ktoré nás vracajú späť na začiatok nášho letopočtu. Popri týchto vzácnych pamiatkach si ale v programe nechajte miesto aj na jeden palác, ktorý bol postavený v novodobejších dejinách. Palazzo Parisio nadväzuje na tradičnú francúzsku architektúru a podľa odborníkov je zmenšeninou slávneho Versailles. viac »

Hrad Glamis – strašidelné miesto, kde Alžbeta II. strávila detstvo

Hrad Glamis
2019-09-16 12:00:00

Škótske hrady dokážu už na prvý pohľad upútať svojou drsnou krásou. Ukrývajú v sebe veľký kus tajomnej histórie, ktorá neprestáva nikdy prekvapovať. Popri iných známych konkurentoch v ničom nezaostáva ani Glamis. Magické miesto, s ktorým sa spája množstvo strašidelných historiek, bolo kedysi domovom kráľovnej Alžbety II. a aj v súčasnosti predstavuje pýchu anglickej monarchie. viac »

Španielske schody - najromantickejšia z dominánt Ríma

Španielske schody, Rím, Taliansko
2019-09-04 12:00:00

K najznámejším pamiatkam v Ríme patrí určite Koloseum, chrám sv. Petra a Fontana di Trevi, žiaden návštevník Večného mesta ale určite nevynechá ani pohľad na slávne Španielske schody, ktoré si zahrali vo viacerých kultových filmoch. viac »

Najrozprávkovejší zámok sveta a jeho tajomstvá: 20 zaujímavostí o Neuschwansteine

Zámok Neuschwanstein
2019-08-26 12:00:00

Zámok Neuschwanstein patrí k najnavštevovanejším historickým pamiatkam v Nemecku. Denne tam prichádzajú tisícky turistov, aby si pozreli rozprávkovú stavbu, ktorá inšpirovala Walta Disneyho pri tvorbe jeho magického hradu. viac »

Grécky Kos - nádherný ostrov v tieni Hippokratovho stromu

Kos, Grécko
2019-08-12 00:00:01

Ostrov Kos sa nachádza v blízkosti Turecka, čo ovplyvnilo jeho vývoj a kultúru. Na malej rozlohe ponúka rôzne pamiatky z rímskej, gréckej, stredovekej a byzantskej éry. Nechýbajú ani spomienky na Osmanskú ríšu. Pred dvoma rokmi utrpel turizmus ranu v podobe zemetrasenia a prívalu utečencov. Odvtedy sa pozviechal a opäť sa snaží prilákať turistov aj na veľmi dobré ceny. viac »

Po stopách grófa Draculu: Päť tajomných hradov Rumunska

Hrad Hunedoara (Korvínov hrad)
2019-08-07 00:00:00

Lákajú vás legendy a ľudové bájky viac než história a fakty? Vydajte sa s nami do Rumunska – do krajiny, ktorá je neodmysliteľne spojená s historkami o krvilačnom vládcovi. Tajomný hrad Bran v Transylvánii však nie je jediným miestom, ktoré stojí za zastávku na potulkách juhovýchodnou Európou. Stredoveké hrady patria medzi najvýznamnejšie národné pamiatky Rumunska a ich sláva je známa po celom svete. Prinášame vám tipy na päť hradov, vďaka ktorým poznáte Rumunsko z trochu inej stránky. viac »

Hagiu Sofiu stavalo 100.000 robotníkov: Dnes ju obdivuje celý svet

Hagia Sofia v Istanbule
2019-07-24 12:00:00

Chrám Hagia Sofia sa stal jedným z hlavných symbolov Istanbulu. Nachádza sa v jeho európskej časti a postavili ho tam v 6. storočí. Na jeho budovaní spolupracovalo 100 000 robotníkov, vďaka čomu sa ho podarilo kompletne dokončiť v priebehu piatich rokov. Majestátnu budovu následne niekoľkokrát prerábali, pretože z kostola sa po vpáde Turkov stala mešita. viac »

Chrám Matky Božej v Paríži: 20 zaujímavostí o Notre Dame, ktoré vás prekvapia

Katedrála Notre-Dame v Paríži
2019-07-18 12:00:00

Správy o požiari v katedrále Notre Dame šokovali celý svet. Napriek tomu sa obyvatelia Francúzska zomkli v pomoci a svoju pýchu plánujú obnoviť v čo najkratšom možnom čase. Prezident Macron hovorí o piatich rokoch, ale podľa odborníkov si to vyžiada podstatne dlhšie obdobie. Ak ste patrili medzi návštevníkov tejto výnimočnej pamiatky, možno sa ešte dnes rozpamätáte na detaily, ktoré vám priblížia tieto zaujímavosti. viac »

Buckinghamský palác: 20 zaujímavostí, ktoré ste o sídle britskej kráľovnej netušili

Buckinghamský palác v Londýne
2019-07-10 12:00:00

Buckinghamský palác je oficiálnym sídlom anglickej kráľovnej. V jeho priestoroch trávi počas roka najviac dní a odtiaľ vydáva všetky svoje dôležité vyhlásenia. S jeho dejinami sa spájajú zaujímavé legendy a tajomstvá, ktoré tam zašifrovali počas jeho výstavby. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa