Historické budovy, stavby a pamiatky

Oberhofen – najkrajší stredoveký hrad v Alpách

Hrad Oberhofen, Švajčiarsko
2019-01-27 00:00:01

Len 30 kilometrov od Bernu nájdete unikát švajčiarskej histórie. Hrad Oberhofen stojí priamo pri Thunskom jazere, vďaka čomu patrí medzi najfotografovanejšie pamiatky v krajine. Jeho história siaha do 13. storočia, ale táto oblasť bola osídlená podstatne skôr. Kedysi tam žili najmä rybári, ktorí tam našli veľmi dobrý spôsob obživy. viac »

Symbol Londýna: 20 najzaujímavejších faktov o Westminsterskom opátstve

Westminsterské opátstvo, Londýn, Spojené
2019-01-15 00:00:01

Westminsterské opátstvo patrí k najvýznamnejším pamiatkam v Londýne. Tento kráľovský chrám je miestom všetkých dôležitých udalostí v monarchii. Práve tam korunujú nových panovníkov, ktorí tam po smrti nachádzajú miesto posledného odpočinku. Denne ho navštívia tisíce turistov, ktorí so zatajeným dychom sledujú precíznu prácu architektov a stavebníkov. viac »

Fontainebleau – zámok, ktorý milovali všetci francúzski králi

Zámok Fontainebleau, Francúzsko
2018-12-25 00:00:01

Ani jeden z francúzskych zámkov sa u šľachticov netešil tak veľkej obľube ako Fontainebleau. Pôvodne šlo o malú nenápadnú stavbu, ktorá sa však nachádzala v obklopení krásnej prírody. Kvôli tomu toto sídlo začali postupne navštevovať všetci francúzski králi. Každý z nich v ňom zanechal svoju pečať a vytvorili z neho najhonosnejší zámok v krajine. viac »

Symbol Anglicka v plnej paráde: Toto sú najkrajšie opátstva Albionu

Opátstvo Whitby
2018-12-02 00:00:01

Anglicko je vynikajúcou dovolenkovou destináciou pre všetkých milovníkov histórie. V každej menšej obci nájdete nejakú zaujímavosť, ktorá vám priblíži dejiny tejto krajiny. Okrem nádherných zámkov a hradov patria k najväčším atrakciám krajiny aj opátstva, ktoré svojou veľkoleposťou smelo konkurovali niektorým palácom. viac »

Cintorín, kde treba mapu: Na Père-Lachaise odpočívajú najslávnejšie osobnosti Európy

Cintorín Père-Lachaise, Paríž, Francúzsko
2018-11-01 00:00:00

Cintoríny obvykle nepatria k obvyklým turistickým zastávkam, parížsky Père-Lachaise je však výnimkou, ktorá potvrdzuje pravidlo. Popri Eiffelovej veži, katedrále Notre-Dame či slávnom múzeu Louvre ho každoročne navštívi vyše jeden a pol milióna ľudí. A nejeden zatúži odpočívať raz navždy práve na tomto výnimočnom mieste po boku toľkých slávnych ľudí. viac »

Balkánska rýchlovka za pár eur: 3 dni, 3 mestá a more zážitkov

Sofia, Bulharsko
2018-10-12 00:00:01

Chceli by ste si spraviť lacný predĺžený víkend iba s ruksakom na chrbte, ale dochádzajú vám nápady? A čo tak navštíviť Balkán? V nasledujúcom článku vám predstavíme tri mestá, ktoré hravo zvládnete prebádať iba za 3 dni. viac »

Unikát známy z Tour de France: Kaplnka tam, kde ju nikto nečaká

Unikát známy z Tour
2018-09-21 00:00:01

Francúzske mesto Le Puy En Velay sa nachádza 134 kilometrov od Lyonu. Turisti ho vyhľadávajú kvôli jeho charakteristickým vysokým sopečným komínom, na ktorých vybudovali netradičné stavby. Najviac pozornosti púta svätostánok St. Michel d`Aiguilhe, ktorého výstavba si vyžadovala mnoho úsilia a odvahy. viac »

Nádhera secesie: 7 najkrajších európskych miest v tomto štýle

7 najkrajších európskych secesných
2018-07-24 00:00:01

Secesia vznikla na konci 19. storočia. Vo svete ju poznajú aj pod označením art nouveau, ktoré používajú vo Francúzsku. Pamiatky v tomto štýle sú medzi turistami veľmi obľúbené, pretože sa vyznačujú eleganciou, farebnosťou a peknými líniami. V Európe nájdete mnoho miest, ktoré sa môžu pochváliť hneď niekoľkými secesnými stavbami. viac »

Turecký Dalaman: Nová destinácia Ryanairu ponúka more, pamiatky aj zábavu

Oludeniz, Turecko
2018-06-29 12:00:00

Letecká spoločnosť Ryanair včera spustila novú leteckú linku do Dalamanu. Výlety do Turecka sú určené najmä pre dovolenkárov, ktorí uprednostňujú týždňové pobyty pri mori. Lety z tohto mesta budú každý štvrtok a aj počas hlavnej sezóny zaplatíte za spiatočnú cestu do 100 eur. viac »

Polostrov Peloponéz - nevídaný poklad gréckej pevniny

Peloponéz, Grécko
2018-06-18 00:00:01

Plánujete letnú dovolenku, ale ešte stále sa neviete rozhodnúť, kde zakotvíte? Možno by ste mali zvážiť návštevu Grécka, ktoré je síce preslávené najmä ostrovmi, no za návštevu rozhodne stojí aj jeho pevninská časť. Ak vás lákajú azúrové zákutia, nádherné dlhé piesočnaté pláže, veľa zábavných podnikov a ruiny starovekej civilizácie, navštívte polostrov Peloponéz. viac »


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa