Historické budovy, stavby a pamiatky

Ideálna zastávka na ceste k moru: Spoznajte najkrajšie hrady Chorvátska

Hrad Veliki Tabor, Chorvátsko
2018-06-15 00:00:00

Chorvátsko sa nám väčšinou spája s predstavou „slovenského mora“. Pozrite sa ale na túto krajinu z iného uhla pohľadu a zamerajte sa niekedy na jej bohatú históriu. Navštívte najobľúbenejšie hrady a zámky, ktoré môžu byť pokojne aj príjemnou zastávkou počas cesty ďalej na juh. viac »

Tip na výlet: Navštívte Drážďany a pekné miesta v ich okolí

Drážďany, Nemecko
2018-05-30 12:00:00

Drážďany majú vynikajúce spojenie so Slovenskom. Vlakom sa tam dostanete iba s jediným prestupom. Najprv musíte zájsť do Prahy, odkiaľ jazdia do tohto nemeckého mesta priame spoje. Z Bratislavy sa tam týmto spôsobom presuniete za menej ako sedem hodín, autom to trvá ešte o dve menej. Okrem samotných Drážďan môžete navštíviť aj mnoho atrakcií v ich okolí. viac »

Najväčší na Loire: V zámku Chambord vraj dodnes blúdia duše zúfalých vojakov

Chambord, Franacúzsko
2018-05-25 12:00:00

Údolie rieky Loiry je známe množstvom historických zámkov. Kedysi bolo znakom veľkej prestíže, keď si niekto postavil letné sídlo práve v tomto nádhernom prostredí. Chambord je najväčšou spomedzi všetkých stavieb v tejto oblasti. Má výrazné renesančné črty a počas svojich dejín plnil aj praktickú úlohu nemocnice. viac »

Normandia - domov pokladov, aké inde nenájdete

Mont Saint-Michel: Miesto, kde
2018-05-08 00:00:01

Turisti vo Francúzsku navštevujú skôr na juh, kde hľadajú príjemný oddych na plážach a teplé počasie. No ani Normandia nie je na zahodenie. Nájdete tam jednu z top francúzskych atrakcií, bohaté zastúpenie historických pamiatok a taktiež pár zaujímavostí, ktoré stoja za preskúmanie tohto nádherného regiónu na severe krajiny. viac »

Skutočný klenot v Stredomorí: 5 dôvodov pre návštevu gréckeho ostrova Rhodos

Rhodos, Grécko
2018-05-04 12:00:00

Rhodos je jedným z najpôvabnejších gréckych ostrovov a patrí dokonca medzi najunikátnejšie a najvyhľadávanejšie ostrovy v celom Stredomorí. Týchto päť dôvodov vysvetľuje, prečo by ste ho raz mali navštíviť aj vy. viac »

Výlet do histórie: Hrad Wartburg bol kedysi Lutherovou skrýšou

Hrad Wartburg, Nemecko
2018-05-03 12:00:00

Wartburg sa v našich končinách spája najmä s predstavou automobilu, pre Nemcov však znamená predovšetkým slávny hrad, kde sa udialo niekoľko významných udalostí. Nachádza sa v malebnom stredovekom meste Eisenach v centrálnom Nemecku. viac »

Dánsky zámok Frederiksborg – najväčšie renesančné sídlo v Škandinávii

Zámok Frederiksborg, Dánsko
2018-04-03 00:00:01

Na území dnešného Dánska bolo zvykom stavať hrady a zámky len na pobreží. Panovníci tak mali nádhernú vyhliadku a zároveň sídlili na strategickej pozícii. Hrad Frederiksborg bol prvou výnimkou, ktorú postavili vo vnútrozemí a zároveň tiež prvým panovníckym sídlom v krajine, ktoré plnilo iba reprezentatívny účel. viac »

Záhrady Tivoli pri vile d`Este sú plné vzrušujúcich prekvapení

Záhrady Tivoli pri vile
2018-03-06 12:00:00

Po celom Taliansku nájdete mnoho víl s nádhernou architektúrou a ešte krajšími záhradami. Domáca šľachta mala nielen znamenitý vkus na umenie, ale aj šťastie na talentovaných umelcov, ktorí im pomáhali posunúť ich predstavy na ešte vyššiu úroveň. Jedným z najkrajších kúskov tohto druhu je vila d`Este s jej očarujúcou záhradou. viac »

Obrovská strata: Nádherný kláštor z legendárneho Mena ruže zničil oheň

Sacra di San Michele,
2018-01-25 14:16:58

Kláštor Sacra di San Michele je symbolom talianskeho regiónu Piemont. Mnohým je však známy najmä ako predloha slávneho románu a jeho filmového spracovania Meno ruže. Včera túto nádhernú stredovekú pamiatku zasiahol požiar. viac »

Opátstvo San Galgano: Romantické ruiny s mečom v skale

San Galgano, Talianskoa
2018-01-17 12:22:35

Toskánsko má ešte stále veľa tromfov v rukáve, ktorými dokáže milo prekvapiť aj skúsených cestovateľov. Jedným z nich je opátstvo San Galgano, ktoré sa nachádza v provincii Siena. V súčasnosti sa z nádhernej budovy podarilo uchovať len zrúcaninu, ktorú si zamilované páry často vyberajú ako miest, kde si navždy sľúbia vernosť. viac »


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa