Historické budovy, stavby a pamiatky

Dokonalosť prírody aj ľudského snaženia: Najkrajšie zámky v údolí Loiry

Zámok Villandry, Francúzsko
2017-08-08 00:00:01

Údolie rieky Loira patrí k najkrajším prírodným oblastiam Francúzska. Kvôli tomu ho v minulosti vyhľadávali šľachtici, ktorí si tam stavali svoje letné sídla. Dodnes sa podarilo zachovať viac ako osemdesiat zámkov rôznych kategórií. Jedenásť z nich v minulosti patrilo samotným francúzskym panovníkom. V súčasnosti je časť z nich v súkromnom vlastníctve a slúžia ako súkromné príbytky alebo v nich zriadili hotely. Niektoré hrady sú však ako národné pamiatky stále prístupné verejnosti. viac »

Rodisko Melánie Trumpovej: Navštívili sme slovinské Posavje

Rodisko Melánie Trumpovej: Navštívili
2017-06-09 12:00:00

V Slovinsku je takmer všetko malé, pivo sa predáva trojdecové, hlavné mesto Ľubľana má iba pár stotisíc obyvateľov, celá krajina dva milióny. Aj Posavje je miniregión s niekoľkotisícovými mestečkami. My sme ho navštívili niekoľkokrát a zistili, že tam možno ochutnať mnoho lahôdiek, pokochať sa prírodou, vstúpiť do stredovekých hradov a najmä – zažiť Slovinsko mimo hlavných turistických trás. viac »

Mesto mŕtvych pod Rímom: Unikátny pohľad do tajuplných katakomb

Domitiline katakomby
2017-06-01 12:00:00

Každý turista vie vymenovať najslávnejšie pamiatky Ríma, málokto však tuší, že v podzemí večného mesta existuje ešte druhý paralelný svet. Hoci patrí zosnulým, navštíviť ho môžete aj vy. viac »

Cesta za kultúrou: Spoznajte najkrajšie kostoly Španielska

Santiago de Compostela
2017-05-27 00:00:01

Španieli patria k národom so silným vzťahom k viere. Dokazuje to aj veľké množstvo nádherných kostolov,z ktorých mnohé patria k najväčším skvostom architektúry. Aj preto na návštevu každoročne lákajú tisíce turistov. Toto sú tie najkrajšie. viac »

Dovolenka v tureckej Antalyi: 7 tipov na zaujímavé výlety v okolí

Kaleici, Antalya,Turecko
2017-05-25 00:00:00

Turecko dlhodobo patrí spolu s Gréckom a Chorvátskom k najobľúbenejším dovolenkovým destináciám Slovákov. Veľkej popularite sa teší aj Antalya s nádherným morom a viacerými zaujímavosťami, ktoré vyplnia váš voľný čas. Ak vás slnenie omrzí, môžete sa vybrať na zaujímavý výlet do okolia. viac »

Oddychujte ako králi: Najkrajšie hotely vznikli v zámkoch a hradoch

Najkrajšie hotely vznikli v
2017-05-17 00:00:01

Pri návštevách hradov a zámkov ste sa už určite zamysleli nad tým, ako sa panstvu kedysi žilo v takýchto honosných priestoroch. Teraz to môžete spoznať na vlastnej koži. V Európe existuje množstvo hotelov, ktoré zariadili práve v bývalých historických sídlach. Toto sú tie najkrajšie z nich. viac »

Nidaroská katedrála v Trondheime je plná prekvapení: Prečo láka pútnikov aj metalistov?

Nidaroská katedrála v Trondheime
2017-05-04 12:00:00

Katedrála v meste Trondheim si drží niekoľko prvenstiev. Najcennejším z nich je post najsevernejšie položenej stredovekej katedrály na svete. V Nórsku je to zároveň najstarší a najväčší gotický chrám. Niet divu, že práve v ňom sú uložené aj korunovačné klenoty. viac »

Skara Brae: Sídlo staršie ako Stonehenge aj pyramídy

Skara Brae – neolitické
2017-04-03 00:00:00

Veľká Británia je z historického hľadiska plná zaujímavých miest, ktoré neraz potrápia svojim významom aj skúsených archeológov. Za všetky stačí spomenúť Stonehenge, o ktorého úlohe sa polemizuje dodnes. Práve tento kamenný kruh sa mylne pokladá za najstaršiu pamiatku na ostrovoch. V skutočnosti ju však predstihol škótsky Skara Brae, ktorý je podľa odhadov ešte o 80 rokov starší. viac »

Veža, zámok a mestská brána v jednom: Spoznajte dominantu Bruselu

Jediná zachovaná mestská brána
2017-03-01 12:00:00

Zubu času a modernizácii Bruselu odolala len jediná stredoveká mestská brána – Porte de Hal. Opevnená budova mala počas svojej existencie mnohoraké využitie. Kedysi bola len jedným z mnohých bodov hradieb, dnes je obkolesená modernými budovami a človek sa k nej dostane metrom. viac »

Aj Švajčiarsko je krajinou zámkov: Navštívte najkrajšie z nich

Hrad v Sione
2017-01-16 00:00:01

Za hlavnú krajinu zámkov a hradov sa obvykle považuje Francúzsko, pretože sa ich práve tu podarilo najviac zachovať vo výbornom stave. Zaostávať určite nebude ani Slovensko s perlami ako Bojnice, Červený Kameň alebo Spiš. O slovo sa však už milovníkov histórie hlási aj Švajčiarsko. Krajina panenskej prírody ukrýva niekoľko krásnych hradov a zámkov, ktoré síce nie sú natoľko známe, no o to čarovnejšie. viac »


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa